Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av kurt
 - 2008-05-19 10:09
Det klassiska sättet att mäta styrkan på chili frukter, utvecklades av Wilbur Scoville 1912 och byggde på att man spädde ut provet i vatten tills testpersoner inte längre kunde känna någon smak. Senare har det ersatts av en  HPLC-baserad metod, som kräver dyr utrustning. Nu har man i stället kommit på en metod som använder nano-teknik för att generera en stor ytenhet. Sedan oxideras capsaicinet, och oxidationsgraden kan mätas som en elektrisk ström. På detta sätt skulle man ev kunna göra mätare som hobbyodlare eller andra matlagningsintresserade skulle kunna använda:

http://www.nature.com/news/2008/080512/full/news.2008.817.html
http://www.rsc.org/publishing/journals/AN/article.asp?doi=b803588a
http://sv.wikipedia.org/wiki/Scoville

Annonser

Powered by EzPortal