Vad gör att kondenserad mjölk vid långkokning i burk stelnar till kolasås?

Startat av Andreas, 2007-10-16 18:23

Föregående ämne - Nästa ämne

Mickan

Vattnet är inte borta! Det handlar snarare om en Maillard-reaktion.

[url]http://sv.wikipedia.org/wiki/Maillardreaktion/url]
Video meliora proboque deteriora sequor

MatBlomman

Det finns bara 25 % vatten kvar i mjölken, det är därför den heter kondenserad....

"Kondenserad mjölk är mjölk där vatten har borttagits så att bara ca 25 % återstår, t ex genom vakuumindunstning, varvid återstoden minskar i volym, blir brungul och tjocknar till en sirapliknande konsistens. Den kondenserade mjölken förpackas i plåtburkar och blir då tämligen hållbar (minst 4...6 månader i rumstemperatur). Vid längre förvaring kan produkten forfarande vara tjänlig som föda, men konsistens och smak kan ha förändrats."

Kvasthilda

Citat från: MatBlomman skrivet 2009-05-19 12:01
Det finns bara 25 % vatten kvar i mjölken, det är därför den heter kondenserad....

"Kondenserad mjölk är mjölk där vatten har borttagits så att bara ca 25 % återstår, t ex genom vakuumindunstning, varvid återstoden minskar i volym, blir brungul och tjocknar till en sirapliknande konsistens. Den kondenserade mjölken förpackas i plåtburkar och blir då tämligen hållbar (minst 4...6 månader i rumstemperatur). Vid längre förvaring kan produkten forfarande vara tjänlig som föda, men konsistens och smak kan ha förändrats."


Jo men det försvinner ju inte mer vatten om man kokar den i burken, vilket frågan handlade om.
Det gör inget om det är enkelt.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal