Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av kurt
 - 2008-05-20 17:48
Jo mjölksyrabakterier tål normalt ganska höga halter salt, medan många andra bakteriers tillväxt förhindras av salt.
Skrivet av Andreas
 - 2008-05-20 13:07
Tack de hjälpsamma svaren! (Fast skumt att det bara är jag som har ost med konserveringsmedel hemma.)

Kurt: Är inte kalciumklorid ett salt, det borde väl ha nåt slags konserverande effekt eller vad används det annars till?

Är alla konserveringsmedel nödvändiga eller tillsätts de ibland i onödan? Och hur är det, är de garanterat 100% nyttiga att få i sig? Rent sponant låter salpeter ganska ofarligt, men natamycin mer obekant suspekt.
Skrivet av Susanna.S
 - 2008-05-19 13:36
Det är olika sorterna konserveringsmedel för att de verkar på olika mikroorganismer. Vissa medel används för jäst och mögel och andra för bakterier. Vilka medel som används beror på vilka mikroorganismer som vanligen tillväxer i produkten.
Skrivet av Rookie-T
 - 2008-05-18 22:42
Googla lite snabbt!

Vad är salpeter?
Salpeter eller natriumnitrat (E251) är ett konserveringsmedel som sätts till ystmjölken för att förhindra kvalitetsfel som kan uppstå vid tillväxt av vissa bakterier som kan finnas i ystmjölken. Nitrat förhindrar bland annat sporgroning av så kallade klostridier (smörsyrabakterier) som annars kan växa till och orsaka jäsning (texturfel) och smakfel i osten. I stället för natriumnitrat får man även använda kaliumnitrat (E252) som har samma effekt.

http://www.ostframjandet.se/index.html?pages/fragor.asp

Skrivet av kurt
 - 2008-05-18 16:16
E509 Kalciumklorid är väl knappast konserveringsmedel. Annars är ju ost ett livsmedel som skall lagras ganska länge, och där kan både svamp och bakterier växa. Jag antar att nitatet skall förhindra sporbildande bakterier som bildar gas i ostar och förstör dem under lagringen. 235 Natamycin brukar finns i vaxet på ytan, för attt förhindra mögelsvampar.

Men du bör NATURLIGTVIS fråga tillverkaren, varför de finns där. Hur är det med andra ostar, är det här något som de alla tillsätter?
Skrivet av Andreas
 - 2008-05-18 11:45
Nåt jag aldrig förstått mig på är varför en och samma produkt ibland innehåller flera olika sorters konserveringsmedel, i mitt kylskåp finns numera en billig ost från Coop forum som innehåller fyra sorter: E509, E251, E202 & E235.

Varför räcker det inte med en sort?

Annonser

Powered by EzPortal