Nu kör vi...risgrynsgröt! Hjälp mig snälla...

Startat av annamaria, 2007-12-04 20:39

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

Det där med mörk sirap har liksom finslipats genom åren. Någonstans har jag väl fått sirapsätandet ifrån, men vet ej var. Först var det vanlig sirap men nu föredrar jag den lite brända smaken hos den mörka sirapen. Men märk noga; inte om jag äter smörgås till gröten! Först macka o gröt med kanel, sedan en klick gröt till med sirap som "efterrätt"

annamaria


annamaria

iiiiiiiiiiiiiiiiii......jag har ätit Risgrynsgröt till frukost!!!! Ingen kanel på, bara lite strösocker och mjölk.

Med hjälp av Swebers grötguide och agnetasch varma mjölk så gick det vägen (+ lite grädde eftersom det är jul). Även om jag fegade lite och tog min stekgryta. Har också konstaterat att min spis är en aning skum. Det går inte att sätta den på så låg värme så att det inte koker. Så det var bara att stänga av den helt för att sen sätta på någon minut igen lite då och då. Det tog nog 1,5 timme men det kvittar - för den blev inte bränd!

Kanske jag nu vågar ge mig på den vanliga grytan. Eller kanske i ugnen nästa gång.

Är det någon som vill delge ett ugnsrecept så mottages detta tacksamt. Ska mjölken koka upp innan? Ugnstemp?

Kanske dags för lite apelsinris nu också....

Sweber

Det var roligt att höra. Grattis. Något ugnsrecept har jag inte, du får väl ta mod till dej och experimentera lite... ;)
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Andreas

Ja det må ja säga, du har avancerade vanor Agneta!

Grattis Annamaria! Men du måste nog göra något åt din spis fast varför inte lägga ex. ett mynt under kastrullen för att minska ner värmen tills vidare?

Risgrynsgröt i ugn är en intressant företeelse som det förstås finns en del på nätet om:

Millans blogg http://millansblogg.wordpress.com/2007/11/02/recept-risgrynsgrot-i-ugn/
¤ kokar upp mjölken på spisen och sen ca 35 minuter i ugnen i 175 grader

Ninasmat http://www.ninasmat.se/recept/julmat/risgrynsgrot-i-ugnen.html
¤ kall mjölk in i ugnen ca en timme i 120 grader

Dan Sukker http://www.sukkermuseum.dk/default.aspx?ID=38&ProductPage=1&ProductID=3205&GroupID=89
¤ kall mjölk in i ugnen ca en timme i 100 grader

Men frågan är vad som är "rätt"..? Spontant känns millans recept knasigt - då det svåraste är just att koka upp mjölk så varför då göra det på spisen och att sen dessutom använda så hög ugnsvärme som 175° verkar äventyrligt med tanke på att det förmodligen inte är så jätteskoj att skrubba ugnen ren från fastbränd överkokad mjölk. De andra med betydligt lägre temperaturer verkar då vettigare och jag skulla gissa att gröten blir färdig även en bit under 100 grader.

Men börja nu inte koka småportioner gröt i ugnen, att värma ugnen bara för att koka lite gröt är stort energislöseri!
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Utfärdar härmed en varning!

Millans värme i ugnen funkar inte, jag har provat. Nu var det så att jag hade hört att man kunde koka gröten i ugnen. Kokte upp vatten och ris som vanligt. Hällde därefter i mjölken. Satte in i ugn i 100 grader. Efter 1 timme hade inget hänt. Jag tittade då på nätet (varför jag inte gjorde det innan vet jag inte...) och hittade då Millans recept och ökade upp ugnen till 175 grader och kokte upp mjölken och riset på spisen - sen in i ugnen.

Sen fick du alldeles rätt Andreas - jag skurade spis och gryta i timmar.....

Det där med mynt - jag har inte vågat det på häll? kanske tramsig eller?
Jag har tom köpt en liten grej som är av någon form av ståltråd som man lägger under grytan - funkar inte heller.

agnetasch

Har du provat med en "Pot minder"? Jag hittade en på Adolfströms Handelsbod för 49:- Fattade inte hur den funkade men så här är det:
"Pop this little Ceramic Pot Minder into your pan of milk, soup, or hot water and vegetables, and when they start to boil, it rattles, disturbing the 'bubble up' that causes boil-overs"

annamaria

Inte provat en pot minder.

Har dock hittat det ultimata grötkoket nu för min över aktiva spis. Ett tips jag fick av en patient för länge sedan. Så här gjorde jag:

2,5 dl grötris
5 dl vatten
salt och socker
9 dl laktosfri mjölk
1 dl laktosfri grädde

Koka upp vatten och ris och kryddor. Koka 10 minuter. Värm mjölken i mikron. Häll i mjölk och grädde. Koka upp sakta under omrörning på låg värme. När det koker - sätt på lock.

HÅLL I ER NU - FÖR HÄR KOMMER DET!!! SNURRA IN GRYTAN I EN TJOCK BANDHANDDUK OCH SEDAN I EN TJOCK FILT. LÅT STÅ 4-5 TIMMAR.

Sedan är det bara att servera en varm och kritvit, tjock och gosig gröt.  En viktigt sak jag nu lärt mig - det går inte att stressa fram en tomtegröt!

annamaria

Bandhanddukar har jag inga men däremot en badhandduk - ursäkta!

Så här blev det förresten....

Andreas

Ska snart koka julaftonsrisgrynsgröten så det känns ju lämpligt att skriva lite i gröttråden innan. :)

Citat från: annamaria skrivet 2007-12-15 11:47
En viktigt sak jag nu lärt mig - det går inte att stressa fram en tomtegröt!


Ja det finns ju ett uttryck som heter "för het på gröten", kommer det från risgrynsgröt månne? (På s. 12 i boken "den tekniske kocken" står att läsa att de bruna beläggningarna som bildas i kastrullbotten vetenskapligt kallas "fouling" och bildas av de värmekänsliga och ytaktiva proteinerna beta-laktoglobulin och alfa-laktoalbumin.)

Konstigt det där med att hundra grader inte fungerar men kanske är det så att din ugn visar aningen för lågt, har du provat mäta med en exakt termometer nån gång när du haft ugnen inställd på 100°? Begriper faktiskt inte annars varför det inte fungerar, det är ju 100 grader även när man kokar gröt på platta.

Och nä mynt eller liknande på en hällspis är nog ingen bra idé fick för mig du hade plattspis när den var så svårreglerad.

Agneta: "Pot minder" låter som hokus-pokus tycker jag, har du verkligen provat med en sån själv och konstaterat att det fungerar?
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Prova att koka gröten i vattenbad bränner alldrig.

/rolf
Matforum är bäst

Mimmi

Bra knep med handduk och filt, det får jag allt testa någon gång.
Har idag på f.m tillagat en risgrynsgröt på min vedspis. Den skall verkligen lagas med tålamod och omsorg. Välja rätt läge på spishällen så det inte pyser över eller bränner vid. Tänkte då på att det finns en likhet med att göra Risotto, det är också mycket röra om, mata på med vätska osv. Det här är väl Sloow Food?
P.S Gröten blev god och bara lite bränt i botten.

roffekock

imse du är lyckligt lottad som har en vedspis.
Jag har även haft sådana och då är man i en klass för sig själv. Det finns olika gammaldags underlägg som gör att kastrullen kommer upp en bit från hällen på din vedspis men om du har en gammal stekpanna av gjutjärn kan du vända den upp och ner så har du ett väldigt bra underlägg,det fanns även förr en nätunderlägg i storlek 15x15 cm som funkar bra eller så kan du ta ett ugnsgaller. :)
Vad är det för en vedspis du har?

/rolf

glömm inte att Sloow Food inebär mer än så,dina råvaror måste även passa in i det hela.
Matforum är bäst

annamaria

Under mitt grötestande denna jul så är filtknepet fortfarande bäst i test. Eftersom jag dessutom har en överaktiv spis. En vedspis vore inte dumt...Mormor beskrev sitt grötkok på vedspisen - bara satte grytan år sidan och sen var det klart... ;) Hon säger såklart...det var bättre förr.

Andreas

Du har inte provat mäta upp vad din ugn faktiskt har för värme när den står inställd på 100 grader? Jag tycker fortfarande det är märkligt att inget hände med din gröt då du försökte koka den på denna temperatur i ugnen..
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Jag kokte inte upp mjölken innan jag satte grytan i ugnen - tror det var felet faktiskt. För det blir samma effekt med ugnsvärme eller filt - samma grej eller?  Jag gjorde för övrigt gröt i filt i förrgår - helt perfekt. Sonen sa: mamma nu har du gjort gröt fem gånger utan att bränna....vilken koll!  ;D
Dessutom värmde mjölken i mikron - det är ett kanontips!!

Mimmi

Citat från: roffekock skrivet 2008-01-03 13:34
imse du är lyckligt lottad som har en vedspis.
Jag har även haft sådana och då är man i en klass för sig själv. Det finns olika gammaldags underlägg som gör att kastrullen kommer upp en bit från hällen på din vedspis men om du har en gammal stekpanna av gjutjärn kan du vända den upp och ner så har du ett väldigt bra underlägg,det fanns även förr en nätunderlägg i storlek 15x15 cm som funkar bra eller så kan du ta ett ugnsgaller. :)
Vad är det för en vedspis du har?

/rolf

glömm inte att Sloow Food inebär mer än så,dina råvaror måste även passa in i det hela.


Tack för att du påminner mig om spisunderläggen, jag vet precis vilka du menar, jag fixar dessa på studs.
Spisen är angränsande till vår bakugn dvs en Tullilkivi.

//imse


Mimmi

Av denna julens gröt som jag kokt på min järnspis, har jag också gjort en ris ala malta på lite lättare vis.

http://mimmismat.wordpress.com

annamaria

Ris ala maltan passar också i smalmatstråden....vad gott!

Andreas

Jag åt risgrynsgröt häromdagen och kom då att tänka på följande: Varför kokar man egentligen risgrynen med vatten innan man tillsätter mjölken - varför över huvud taget använda vatten och inte koka i enbart mjölk direkt?
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal