Restaurangbesök i Thailand - har du erfarenhet av sådana? Berätta!

Startat av agnetasch, 2008-03-01 10:36

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

Eller handla färdiglagat o skaldjur på varuhus i Phuket stad.

agnetasch

Eller kanske man nöjer sig med lite snacks o juice?

agnetasch

Varför inte en äkta thai-pizza innehållande räkor med svansarna glatt i vädret!
Sen vill jag gnälla för att jag inte har några fler matbilder >:( Kameran la av o vi fick köpa en ny, detta rörde till bildupplägget lite.

Andreas

Tack för bilderna! Åt du den där svanspizzan?

Och fanns det verkligen inga specifika Thailändska rätter du tyckte var goda?

Citat från: jelvis skrivet 2008-03-02 21:06
Thailand är ett fantastiskt matland.


Om du ska nämna tre rätter man "måste äta" ifall man får tillfälle att besöka en restaurang i Thailand, vilka blir det?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Tyvärr såg vi "svanspizzan" för sent, d.v.s efter middagen.
Jag gillade fläskkött i sötsur sås som vi åt på flera ställen.Thailändskt? Det smakade precis som när jag själv gör det ???
Något annat jag blev lite förtjust i var drakfrukt, kanske inte så mycket för smaken som för "knastret"

Tabberaset

Taskigt lagad thaimat är en lika äcklig upplevelse som kärlekslöst lagad fransisk eller svensk mat.
På turistorterna handlar det i Thailand, liksom på andra platser som turisterna åker till för att komma ifrån blyertsteckningen hemma i Sverige, att rycka ifrån besökarna så mycket pengar som möjligt under kortast möjliga tid och med så liten investering som möjligt.
De förstår väl de flesta som reser till t.ex Phuket, att de kan inte komma till Paradiset via charter.
Jag känner flera svenskar som driver restaurang efter kustremsan från Patong och söderöver. Vad säger de? Jo att den mat som ska serveras är densamma som till folks som går på Gröna Lund.
-Grillat, stekt, friterat, en köttbit, en pizza.
Snart kommer en intervju i Sveriges Radios P1 Meny, som jag gjorde med en av dessa restaurangägare.
-Det är det svenska husvagnsfolket som reser hit. De vill ha steakhousemeny pizza och spagetti, gärna dekorerad mat, säger han.
Hur ska man kunna trop att dessa människor ska kunna ställa om smaklökarna till den riktigt sanna, goda, thailändska husmanskosten som bygger på ett mycket större spektra mellan syra och sötma, sälta och beska än det svenska köket. För det krävs det väldigt mycket övning. Visst, mat och tanke, smak och intellekt hör ihop och knyts samman av kunskap.
Vad gäller myggorna i Thailand kan man inte göra så mycket åt den saken annat än att säga: Välkommen till tropikerna!


agnetasch

Hej Tabberaset o välkommen hit! Jag hoppas att det inte är enbart för att bemöta mitt påhopp på Thailand som lockar dig hit.Jag vill än en gång betona att det är MINA erfarenheter o tyckanden  tråden har handlat om,jag är inte utsänd av vietnamesiska turistrådet för att skjuta thailändska turismen i sank eller något annat hemskt.Jag är bara en vanlig svensk,varken backpacker eller husvagnägare,som uttalar mig om en, i mitt tycke,misslyckad semester.
Jag håller inte med allt du säger (konstigt vore ju det)

Citat från: Tabberaset skrivet 2008-03-30 18:44De förstår väl de flesta som reser till t.ex Phuket, att de kan inte komma till Paradiset via charter

Om det är så självklart tycker jag att Thailand ägnar sig åt falsk marknadsföring. Resebyråer, turistsajter, reseforum alla tutar i förstagångsresenärer att de kan ta direktflyget till Paradiset=Phuket.Privatpersoner skriver på olika forum:
-Om ni inte är rädda för lite värme så får ni en underbar semester i Karon!
-Vi bodde vid Karon beach och det tyckte vi var super!
-Det bästa med Thailand (Kata) är det klarblå vattnet(inte överallt), sanden som är mjuk som potatismjöl, MÄNNISKORNA som alltid är trevliga, MATEN, billig shopping, elefanterna, "akvariefiskarna" och så mycket annat. Har du väl varit där en gång så är det kört sen.
(Eller är det husvagnsfolkets ovationer jag hör)

Citat från: Tabberaset skrivet 2008-03-30 18:44Jag känner flera svenskar som driver restaurang efter kustremsan från Patong och söderöver. Vad säger de? Jo att den mat som ska serveras är densamma som till folks som går på Gröna Lund

Lite pinsamt, men jag berömde de svenska krogarna för sin goda matkvalitet.Men om de betraktas som dåliga då ligger ju thaikrogarna ännu risigare till.

Citat från: Tabberaset skrivet 2008-03-30 18:44För det krävs det väldigt mycket övning.
(att lära sig uppskatta thaimaten,alltså) o det kanske man inte hinner när man bara har två veckor på sig. Det är ju lite synd för då försvinner ju en del av semestertjusningen; att njuta av god mat (var du än semestrar i Thailand)
Jag får nog till min sorg konstatera att jag varken betungas av intellekt eller kunskap;jag KAN inte lära mig tycka om thailändsk mat.
En av de bidragande orsakerna till den aversionen var även var o hur maten tillagades.Jag är väl yrkesskadad från sjukhuskök men får det vara hur lortigt som helst i ett "kök"? Så här såg bakre köksdelen ut på ett rätt hyfsad krog; bröd blandat med smutstvätt o tvättlinan fastbunden i brandsläckaren, himla bra idé:

Andreas

Citat från: Tabberaset skrivet 2008-03-30 18:44
Taskigt lagad thaimat är en lika äcklig upplevelse som kärlekslöst lagad fransisk eller svensk mat.


Hur ska en Thailandsresenär bete sig för att hitta den riktigt goda thaimaten då?

Citat från: Tabberaset skrivet 2008-03-30 18:44
Snart kommer en intervju i Sveriges Radios P1 Meny, som jag gjorde med en av dessa restaurangägare.


Det vill jag inte missa, du vet inte när exakt den sänds?
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Här kanske är ett tips för kommande utflykter till Thailand för den som blir trött på thaimat: Mons Kallentoft berättar i VA att "En av de bästa italienska restaurangerna i Asien finns i JW Marriott Resort på Phuket. ...i ett hörn av lobbyn finns den italienska krogen Cucina." http://va.se/asikter/kronikor/2008/05/13/konsten-att-undvika-en-piz/
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Även tidningen Grand Tour Italia tipsar om en italiensk restaurang i Thailand, närmare bestämt i Patong. Håller det italienska köket på att ta över Phuket?
Kan ju inte påstå att jag gråter för det ;)

http://www.granditalia.se/index.php?page=114&from=-2

Andreas

Hallands nyheter har bland talat med personal på restaurang Sakura Thai i Varberg och Thai Tha La La och här framgår några skillnader mellan svensk och thailändsk smak.
¤ "- I början var det riktigt starka rätter på menyn, men det gick inte. Vi fick laga om alltihopa"
¤ "Svenskarna vill ha rent kött men i Thailand låter man allt vara kvar när man lagar till och serverar maten. Skal, skinn, ben. Allt. Smaken blir annorlunda när så mycket rensas bort..."
¤ "- Vi har jätteräkor som serveras med skalet på för att behålla smaken bättre, men kunderna vill inte ha det så."
¤ Dessutom sägs det thailändska folket besitta en större kulinarisk nyfikenhet " - Thailändarna gillar att smaka på olika saker och prova sig fram till vad som smakar gott. I Sverige serverar vi maten lite artigare."
http://www.hn.se/m_other.php?id=947268&avdelning_1=106&avdelning_2=195&;

Kanske råder samma skillnader mellan turistställen och genuina thailändska restauranger i Thailand?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Om det nu finns "en kulinarisk nyfikenhet hos det thailändska folket" som sägs i reportaget, varför såg jag ALDRIG en thailändare på någon av de utländska restaurangerna på Phuket? SÅ dyra var dom inte o dom kan ju inte veta om det är s.k. turistmat, lika lite som vi kan bedöma de(välbesökta) svenska thaikrogarna.

"Thailändarna gillar att smaka på olika saker och prova sig fram till vad som smakar gott" Ja det låter ju orginellt, det är det nog inget annat folkslag som gör ;D

Filippa

Nu har jag visserligen inte varit i Phuket men det känns inte riktigt som det genuina Thailand längre - där är mycket turister. Alla turiststäder (Palma, Kanarieöarna, Barcelona, Grekiska övärlden, London etc) får ju sina stråk med "anpassad mat" - kan inte tänka mig att Phuket skulle vara annorlunda. Du får man söka sig till "små hål i väggen", följa med en thailändare på restaurang och se vart han går eller helt enkelt låta kocken välja mat. Det brukar funka ....jag rörde mig mest i norra Thailand och åt alldeles utmärkt rolig mat ( mycket nudlar med wok) utom sista kvällen på resan när vårt thailändska resesällskap ville imponera med "europeisk festmat"; stekt kotlett med gräddsvampsås och stekt potatis....det var verkligen inte gott.
Rent generellt känner jag att Tabberaset har rätt - gemene svensk i Phuket vill inte ha god thai-mat - dom vill ha pizza, pasta, köttbullar mm precis som hemma. Själv tänkte jag försöka hitta en matlagningskurs i antingen Krabi eller Bankok - vi får se hur dt blir :-)

agnetasch

Eftersom det är så väldigt många barnfamiljer som semestrar på Phuket förstår jag varför det serveras så mycket "husvagnsmat"= pizza, pasta o köttbullar. Det är ju ofta ungarnas uppfattning av festmat o det kan vara lite svårt att parkera ungarna på Buffalo´s o sedan själv smita iväg till ett "hål i väggen" om man nu vill det. Eller så vill man inte det; man kanske inte vill ha god thailändsk mat p.g.a att man helt enkelt inte tycker om god thailändsk mat.
Det verkar nästan omöjligt för er som älskar thaimat att acceptera att det finns dom som inte gör det; som uppskattar andra smaker o konsistenser. Det finns tillräckligt med andra goda kök som gör att man kan leva sitt liv lyckligt ändå :D

Filippa

Förlåt Agnetasch, jag måste ha missuppfattat dig ! Jag trodde du letade efter god thaimat i Phuket och var irriterad för att du inte hittade nåt ? Men om man inte gillar så gillar man inte  - själv tycker jag inte om indisk mat förutom Nan-bröden.....för mycket sås och oidentifierbara grejs i såsen....plus att det kan dofta kardemummalängd och vara nåt helt annat ;-)

agnetasch

Citat från: Filippa skrivet 2008-06-04 09:38Förlåt Agnetasch
Ingen orsak Filippa, jag måste vara svår att tyda i mitt thaignäll så det är klart jag blir missförstådd.
Innan vår Thailandsresa var jag full av entusiasm, köpte böcker o googlade om thaimat. Väl på plats upptäcker jag att jag inte tycker om alla sörjorna med samma kryddor; chili, ingefära, citrongräs o fisksås. Hemma igen får jag på pälsen av thaimatsälskare för att jag är för korkad för att uppskatta den goda thaimaten. Jag försöker dock att sakta vänja mig vid thaimat som företeelse o besöker med jämna mellanrum Tabberasets blogg o läser om vad han tycker är gott. Inser mer o mer att våra smaklökar inte är konstruerade på samma sätt o att jag inte skulle tacka ja om han bjöd mig på middag, vilket troligtvis aldrig skulle inträffa ;D

Filippa


Johansson

Jag var i (på?) Phuket -91 och tyckte att det var turistigt och trist redan då. Maten var också trist, antingen brännhet eller "turistmjäkig". Det godaste jag åt var en stoor oxfile på en dansk restaurang i Patong, den finns visst kvar ännu..Restaurangen alltså :)
Dock fick jag gott intryck av människorna, vänliga även om man tackade nej, kanske det har ändrats nu. Synd i såfall.
Jag skulle personligen aldrig åka tillbaka till Phuket, men jag gillar inte sol och bad heller så jag är fel person att uttala mig. Passar bättre i nån storstad där man kan glida runt lite anonymt och kolla museer och restauranger..
Fast alla är olika, min jobbarkompis älskar Phuket och åker dit varje år.. Smaken är som baken...

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal