Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2012-11-01 19:34
"... De flesta fröer vi stoppar i jorden är nämligen allt annat än lokala. Faktum är att den nordiska grönsaksförädlingen i all tysthet har upphört. Det sista förädlingsprogrammet för köksväxter lades ned vid Svalöf Weibull för mer än fem år sedan. De svenskodlade grönsakerna i mataffären är till nästan hundra procent hybrider (korsningar) från ett fåtal stora växtförädlingsföretag i Europa, USA och Japan. Salladen kan vara en hybrid från franska Clause, tomaten en sort framtagen av Bejo i Holland, gurkan från tyska Hild Samen. Utsädet har blivit mer anonymt och bredden i det växtgenetiska materialet riskerar att utarmas."

http://www.dn.se/ledare/kolumner/hot-mot-odlad-mangfald

Annonser

Powered by EzPortal