Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Pokol

1
Öppnade en flaska  André Clouet Millesime 1995, helt fantastisk doft av tryffel, lite krämig i smaken och helt klar för att drickas nu. betyg 88
Passade kanon till rostad palsternacka med löjrom
2
I helgen blev jag bjuden på Barbera d'Alba 2007 från Luigi Voghera. Detta vin var inte någon höjdare, ordentligt ungt i doften med svaga körsbärstoner. Det sa inte speciellt mycket ungefär som smaken, den var som om man smakar någon mormors körsbärssaft som har sparat in på socker när den gjordes, sur, fruktig och inte alls angenäm. Ingen köprekommendation här inte. (56)
3
Bakade Martin Johanssons bröd med dinkelmjöl, otroligt gott. kolla receptet på hans blogg paindemartin.blogspot.com

Bild på mitt resultat finns på http://sybariterna.blogspot.com/2009/11/surdegsbrod-med-siktat-dinkelmjol.html
4
Ölet heter La Goudale  (nr 1603) och är en fransk ale, lite alkoholstark med sina 7,2 % men det reflekterar man nästan inte över längre, nästan alla öl som jag provat senaste tiden ligger högt i alkoholprocent. Det är ett ganska vackert öl som visar upp sig i glaset, fin skumkrona och härlig bärnstensfärg. Jag tycker det doftar malt vid första sniffen men sedan kommer det lite frukt och jästa toner. Smaken ger mer av det jästa tillsammans med aprikos och bröd.
5
På en brunch i söndags serverades det ostron och Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Brut (nr 7685). Detta vin påminner lite om de andra som kommer från samma distrikt, det är ljust i färgen och har en ordentligt fruktig doft, nästan så det blir syrligt. Den fruktiga doften går över i smaken till lite mer kvalmig frukt, som mogna äpplen, inte mogna på något bra sätt utan det kändes tamt. ingen köp rekommendation.
6
Torricella, det serverades till Pilgrimsmussla och pumpapuré med knaperstekt chorizo och vinet passade riktigt bra till. Torricella  (nr 7179) från Barone Ricasoli är ett vitt vin gjort på chardonnay, en gulaktig färg i glaset och dofter från ek, vanilj och frukt. Det kanske inte är fullt så balanserat som man kunde önska men det är inget jag bryr mig om, smaken har lite rostad karaktär, vanilj och lite smörighet.(65)


Recept på puré nedan.
http://sybariterna.blogspot.com/2009/11/pilgrimsmussla-och-pumpapure.html
7
Övrigt om mat / SV: laktosproblem!
2009-11-05 13:33
Skillnaden kan vara att hon faktiskt inte har problemet med laktosen utan med själva proteinet. jag har en hel familj utom mig själv som jag lagar mjölkfritt till, alltså fritt från mjölkprotein samt laktos, vassle m.m. Det som man inte behöver vara rädd för är mjölksyra då detta är 100 % vegetabiliskt.
8
Allesverloren Touriga Naçional (nr 2005), Ingen höjdare. Doften är fruktig, syltig och lite vanilj. Det beskrivs på Systembolaget som smakrikt och jag vet inte riktigt om jag håller med, visst kan sylt smaka mycket men jag skulle vilja känna mer än bara sylt och lite fat. Ingen direkt köprekommendation. (60)
9
Det var ett bra tag sedan jag drack en australiensisk öl, kan faktiskt inte minnas när det var? Denna var i alla fall väldigt mörk nästan svart i färgen, doften är lite lätt rökig med toner av kaffe och sirap. Smaken är vid första sippen julmust med kaffe, jag tror det var den ganska aggressiva kolsyran som fick mig att känna just julmust. Det är annars fullt med kött, kaffe och choklad. jag kommer nog inte att köpa det igen, men det kan nog passa till olika kötträtter.(69) Namnet? Coopers Best Extra Stout (nr 11271).
10
För någon helg sedan blev jag serverad Crozes-Hermitage Les Launes (nr 2800) till en härlig köttgryta. Vinet var härligt rödblå nästan violett i färgen. Det var väldigt ungt i doften men man hittade klassiska toner så som björnbär och peppar. Grytan gjorde sitt för att matcha smakerna av chark, peppar och lagerblad. Jag tycker vinet är riktigt gott och ett bra standardvin som passar till lite vad som helst bara det är kött.(70)
11
Domaine des Entrefaux, Crozes Hermitage 2007. Ett riktigt matvin, stark rekommendation. Lamm, pumpa smaskens
12
Med mortel eller kaffekvarn blir perfekt
13
En senap som ger ca 1 liter, blir bättre med lite mognad.
DIN EGNA SÖT-STARKA SENAP
Ger ca 1 liter. Gör nu och den blir kanonbra till julskinkan när den fått mogna till sig.
Ingredienser
2 dl Colman`s senapspulver
4 dl florsocker
0,5 dl krossade senapsfrön
1 tsk salt
0,75 dl vatten
0,75 dl ättiksprit 12%
3 msk olja
1msk Whisky, Cognac eller Calvados

Arbetsgång:
Blanda samman de torra ingredienserna.
tillsätt sedan vatten och ättika och rör om.
Häll sist ner oljan i en fin stråle.
Rör om tills allt blandat sig.
Häll upp på trevlig burk och låt stå.

http://sybariterna.blogspot.com/2009/10/dags-att-fobereda-infor-julen.html
14
Gevrey-Chambertin 2006 (nr 95081)
Det är något speciellt med doften, den är nyanserad och fylld med  hallon, jordgubbar och kryddor.
Smaken är perfekt till maten (Boeuf bourguignon), sammetslena tanniner, jordgubbar och peppar. Vilket vin! detta kommer att sitta i ett tag, hoppas jag får anledning att dricka det igen snart. (90)
15
Detta öl från Duvel Moortgat är lite ljusare i färgen är den som jag provade tidigare, Maredsous 6 Blonde (nr 1511) är dessutom lite alkoholsvagare med sina 6%. Doften har mera toner av tropiskfrukt än den tidigare och en hel del humle. Den tropiska frukten återkommer i smaken tillsammans med toner av citrus. En annorlunda öl jämförd med Maredsous 8 men inte på ett dåligt sätt utan det blir 75 enligt mig.
16
I glaset får Maredsous 8 (nr 1496) en brunaktig färg med en ganska rejäl skumkrona. Jag tycker mig känna lite jäst och en sötfruktig doft men samtidigt lite knäck? Smaken är knivskarp med frukt och jäst, beskan finns där och även det jag kallar för knäck. Det var en trevlig bekantskap som kommer att inhandlas igen. (74)
17
77 Lager från BrewDog. En öl som är bryggd på ekologiskt odlade jordbruksråvaror enligt Systembolaget, det är hur som helst en ganska god lager. Den har en ganska så fruktig doft med lite brödtoner. Smaken är lite det samma men med en trevlig beska och lite kryddor i eftersmaken. En bra öl, betyget blir 74.
18
Citat från: Hasse skrivet 2009-10-20 21:35
Det låter gott, Pokol! Det vore kul om du vill dela med dig av receptet här.

halstrade pilgrimsmusslor med äppelsalsa och gremolata

recept
10 pilgrimsmusslor
olivolja
salt och peppar

Stek till perfektion, görs när man bestämmer att det är dag att äta. ska komma direkt från spisen.

Äppelsalsa
Recept

1 rött äpple
0,5 gul lök
0,5 röd chili
2 limefrukter
1 msk socker
koriander
olivolja

Metod
Finhacka äpple, lök och chili. Pressa saften ur limen.
Fräs det finhackade i en kastrull utan att det tar färg. Häll på limejuice och socker och reducera till en simmig konsistens.
Blanda i koriander och låt svalna.

gremolata
recept
1/2 citron
1 knippe persilja
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja

metod
finriv yttersta skalet av citronen
finhacka persila och vitlök
blanda allt med olivolja

Servering
Manchegosalad och roccula blandar du med lite olivolja och flingsalt.

Att dricka till
Tror jag rekomenderar en bra Grüner veltliner till denna rätt, alternativt så är det champagne, måste nästan vara en blanc de blanc dock.

19
jag gillar förrätter som går snabbt, gärna om de går att förbereda lite. En favorit på sista tiden är pilgrimsmusslor med äppelsalsa och gremulata. det tillsammans med lite sallad är magiskt. Jag har receptet på min blogg om du blir sugen.
20
Espelt Solivent 2006. Doften är mycket örter, kaffe och jordgubbar Smaken var överraskande stor med trevliga strama drag och göttiga syror. Drag åt kafferost, sommarbär även här. Ett ganska bra köp som jag kommer att inhandla igen som ett trevligt vardagsvin till lite spanska korvar och tapasrätter. Mitt betyg blir 70p

Annonser

Powered by EzPortal