Jag skulle vilja ha recept på både knäck och kola inför julgodis-tillverkningen.
Alla slags varianter och förslag är välkommna. Även recept på microknäck är intressant.
Är det någon som vet hur man ska gå till väga för att göra hemmagjord nougat?.
Marknadsnougat vet jag hur man gör!
Det här behöver du :
4 dl florsocker
7 dl vetemjöl
125 g smör
6 dl socker
1 dl vatten
1 dl kakao
GÖR SÅHÄR :
Blanda smör och socker med vatten i en kastrull och koka i en-två minuter. Blanda vetemjöl, florsocker och kakao i en skål för sig. Rör ner mjölblandningen lite i sänder i kastrullen och rör kraftigt! Smeten ska bli fast men ändå kunna rinna ur kastrullen. Häll ut på bakplåtspappersklädd långpanna och skär i rutor när den svalnat! ca 60st beroende på storlek.
Åh tack Kryddburken!. Marknadsnougat som e så gott :P.
Var har du hittat receptet till detta?.
frågade på en lokal marknad här i trakten och visst fick jag receptet! naturligtvis köpte jag deras nougat som tack! ;-)
Jättetack Kryddburken. Nu kommer min mamma att bli jätteglad!. Hon brukar handla en riktigt stor påse marknadsnougat när det blir marknad i stan. Och det är ju inte alltför ofta det händer.
Hälsa mamma! :-)
Jag tycker om fransk nougat, sån där vit med nötter i, men hittar inget bra recept. Det är möjligtvis ingen som har ett sånt?
Men Kryddburken jag trodde att nougat innehöll nötter? ???
Jag gör dajm varje år, kan man säga att det är en variant av knäck?
1 msk kakao
4 msk vispgrädde
4 msk ljus sirap
2 dl strösocker
200 g smör(knappt)
Kokas c:a 50 min
Hacka 1½ dl oskållad mandel o häll i smeten
Häll upp smeten på smord plåt
Smält 75 g ljus block o 25 g mörk block (eller en kaka Fazers Blå) Bred över smeten o dra ränder med gaffel.
God men svår att få knäcksmeten lagom seg/hård
Oh så bra, jag älskar dajm! Fast svår att få lagom låter inte kul, fungerar inte dropptest i kallt vatten?
Jo det gör det, jag är bara slarvig o säger "ska bara" o så hinner den bli för hård. På originalreceptet stod att smeten skulle kokas en timme, det har jag dragit ner till 50 minuter så lite har jag tänkt. Det går säkert att meka lite till med receptet.
Varför inte tjong? Det är rätt kul o stå o slita i den ;D
TJONG
3 dl socker
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl vispgrädde
2 msk smör
Blanda allt i en tjockbottnad gryta.Koka blandningen under omrörning tills den klarar kulprovet, ca 20 minuter.
Häll upp massan på en plåt med bakplåtspapper och låt den svalna så att det går att bearbeta den med händerna.Mycket varmt - var försiktig!Börja med att arbeta den med en stekspade.
När den svalnat ytterligare är det dags att dra den i luften tills den blir ljus i färgen.
Avsluta med att dra ut den till en lång längd och klipp den genast till karameller i önskad storlek.Kan viras in i cellofan o ges bort i julklapp.
De vet jag faktsikt inte Andreas, men denna marknadsnougaten gör tydligen inte de!
Var tvungen att kolla i Svenska Akademiens ordbok
http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/167/42739.html
"jfr t. o. eng. nougat; av fr. nougat; av prov. nogat, en mot ett lat. nucatum svarande bildning med den urspr. bet.: ngt som är tillrett av nötter; ytterst till lat. nux, nöt"
Men det står också "äv. om viss sorts (ofta) mjuk choklad med (äv. utan) malda nötter l. mandlar"
Så tydligen var den ursprungliga betydelsen just något med nötter men numera kan det visst vara lite vad som helst, ungefär som filé. ;)
Gräddkola som bara är ett MÅSTE till jul!!
Det här behöver du :
3dl vispgrädde
3 dl strösocker
50 g riktigt smör
1½ dl sirap
2 msk vaniljsocker
GÖR SÅHÄR :
Blanda i alla ingredienserna i en stor kastrull med vid & tjock botten. Låt koka upp ordentligt och dra sedan ner värmen på medel (4:an). Kolan stiger i kastrullen ganska rejält men rör så lite som möjligt första 10 - 15 minutrarna. När den sen "sjunker" mot botten och "bubblar stora bubblor" ska du däremot röra ganska kraftigt! Gör ett kulprov, eller gör som jag ta en liten udd kola på en tesked och låt kranen "skölja" över kolan, är den seg och i rätt kola-konsistens så är den färdig, (smaksak?) brukar då ha kokat totalt ca 25 min från start! (Jag vill ha kolan seg & mjuk, fast i konsistensen men inte klibbig! "Tuggvänlig" men absolut inte hård) Häll upp i väl inoljad mindre ugnsform eller ett ark aluminiumfolié med uppvikta kanter. Olja in med vanlig matolja, rapsolja använder jag! Låt kolan svalna i formen i rumstemperatur, ställ sedan in den i kylen täckt med plastfolié över natten. Ta sedan fram den dag 2 och skär den i rutor, slå in den i smörgåspapper, eller cellofan med söta snören!
ttt
Andreas! Kan du inte "baka ihop" allt julgodis i den här tråden? knäck, kola, tryffel, nougat mm mm... Såg att det fanns fler!
Det såg läckert ut Kryddburken!
Har limmat ihop knäck och kola och nougat, men tryffeln känns mer året om så den får nog vara för sig.
Citat från: agnetasch skrivet 2007-11-23 10:23
Jag tycker om fransk nougat, sån där vit med nötter i, men hittar inget bra recept. Det är möjligtvis ingen som har ett sånt?
Fransk nogugat verkar väldigt spännande att göra själv! Här är tre ganska olika recept (det är ju roligare att gå över ån efter vatten än att leta rätt på något svenskt):
http://recipes.lovetoknow.com/wiki/French_Nougat_Recipe
227 gram florsocker
113 gram skållade finhackade mandlar
choklad
http://www.candymaking.net/Nougat.html (från 1915)
2,5 koppar socker
1 kopp vatten
1/8 tesked vinsten (var får man tag på det??)
5 äggvitor
http://www.astray.com/recipes/?show=French%20nougat
2 koppar socker
1 kopp vit sirap
1/4 kopp vatten
+
1/2 kopp vatten
3 äggvitor
2 matsekedar kakao
1/2 kopp körsbär
1 kopp socker
1 tesked vaniljsocker
1/2 kopp ?kokosflingor?
1/2 kopp hackade nötter
Recept nr 2 tycker jag ser intressantast ut (+ lite skalade pistagenötter?) Enligt Recepthjälpen kan man ersätta vinstenen med vinäger, 1/8 tsk /äggvita. Vinsten finns på Grey´s, men det har vi inte här i Göteborg väl?
Grey's finns inte i Stockholm hellre längre, däremot säljs en del av deras sortiment på English Shop. Jag fick tag på vinsten - cream of tartar - via en snäll bloggläsare som skickade. :)
Jag har inte testat, men det är ganska bökigt att göra nougat, har jag fått för mig. Mycket vispa... :) Och jag gillar bara sån vit nougat som är hård, inte den mjuka. Hm.
Jag trodde inte det var sant att det kunde bli goda kolor av följande recept men jag hade fel! Så superenkla. Dessutom ingen grädde - för de som bryr sig om det. Det blir inga mängder kola men det går så snabbt och de är verkligen goda. Barnen instämmer. Världens bästa gåbort-present för övrigt.
Anna pannas Julkola
2 msk vetemjöl
1 tsk kakao
2 msk sirap
2 msk smör
4 msk socker
1 tsk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser i en djup tallrik. Kör smeten i mikron i 30 sekunder på full effekt. Ta ut och rör om väl. Kör igen i 2 minuter. ta ut och rör om. Häll upp smeten på bakplåtspapper. Låt stelna. Klipp i lagom bitar.
ttt
annamaria!
de SER jättegoda ut och utan grädde dessutom... Det här ska jag testa imorgon! *ledig tre dar* ;-)
Agneta: har det blivit nån nougat än? Så du tycker tvåan... jag blev själv mest nyfiken på trean.
Och nyfiken är jag också på de orginella godisrecept Mia Olsson, konditor på Clevekonditoriet i Skoghall delar med sig av i gårdagens NWT:
¤ Cleves fikontryffel
¤ Snövita saffrans- och apelsintryfflar
¤ Engelska mince pies
Speciellt Engelska mince pies låter spännande! "...vad vi har förstått användes det faktiskt en gång i tiden kött som fyllning i kakorna... ...det verkar vara så att man antingen älskar eller hatar dem..." http://www.nwt.se/ArticlePages/200712/11/20071211113403_780/20071211113403_780.dbp.asp
Det har inte blivit någon nougat än. Vadar för tillfället i hundar som bara väntar på att det ska dyka upp något gott (o nåbart i köket)
Dråplig historia om mince pies; vid min systers första jul i USA bjöds hon på mince pie, hon avböjde för hon tyckte värdinnan sa mice pie, mus-paj, o man kan inte vara nog försiktig i främmande länder!
Glöggtryffel, 70%-ig choklad, glögg, russin.... var fantastiskt gott kan jag meddela. Saffran och apelsin-tryffel låter inte heller dumt.
Glöggtryffel-recept finns här:
http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2007/12/glggtryffel.html
Knäck såklart!! ;D
Finns här:
http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2007/12/vr-knck.html
Sitter ni med roliga recept på allsköns julgodis ute i stugorna?
Jag tycker det är kul med såna recept där barnen kan vara med och det inte gör så mycket om det inte blir perfekt runda kulor eller vad man nu tänkt sig. Recept som man inte hittar i Allers Bakbilagor inför jullen och liknande.
Här är några kul grejer vi gjort i min familj:
Snickers
2 dl Ljus sirap
1 burk Jordnötssmör
1 dl Socker
10 dl Kellogs Special K flingor
1 dl Kokosflingor
1 tsk Vaniljsocker
250 gr Ljus blockchoklad
Blanda sirap, jordnötssmör och socker i en rymlig kastrull. Smält ihop på svag värme under omröring. Blanda i alla övriga ingredienser utom chokladen och rör ihop. Bred ut massan i en långform till en 3-4 cm tjock kaka. Smält blockchokladen och bred den över hela kakan.
Ställ i kylen för att kallna och stelna. Skär i lagom munsbitar och se hur länge det räcker!
Strykande åtgång
100 gr Skållad sötmandel
1 dl Socker
2 dl Vispgrädde
100 gr Margarin eller osaltat smör
200 gr Mörk blockchoklad
Hacka den skållade mandeln grovt. Blanda socker, grädde och margarin i en tjockbottnad gryta. Koka på svag värme under omröring ca 5 min.
Blanda i blockchokladen i bitar och låt den smälta. Tillsätt hackad mandel och blanda. Olja en långpanna ca 25 x 35 cm lite lätt och häll i smeten.
Låt stelna över natten i kylen och skär i munsbitar.
/Tommy
Har gjort ett julgodis med fantastiskt fina råvaror och godaste smak. Inte alls svåra att göra. Det blir bara bättre om de får ligga och gotta till sig några dagar
http://mimmismat.wordpress.com/2008/11/28/aprikos-och-apelsinpraliner-i-adventstid/
ttt
vit nougat kallas även "nougat montelimar" :) jag har gjort den på en massa olika sätt och har _ett_ suveränt recept -som jag inte kommer åt förrän den 23:e december *suckar* det är verkligen inte roligt att flytta alla gånger... men, tycker att det 3:e receptet verkar mest likt (det är ju ett år sedan den gjordes sist...
Allt om Mat har nåt recept med saffran o apelsin som låter lite intressant...
http://www.alltommat.se/recept?recipeid=4966
Vet att Kryddburken är igång och skakar liv i tråden. Sitter med "Julens söta" av systrarna Eisenmann och funderar på vad det ska bli i år. Äter inga mängder men älskar att ge bort.
I dag har det blivit Kryddburkens Skumtomtefudge. Barnen fullkomligt älskade den, den var dock alldeles för söt för min smak. Så jag gör min favvo istället - kryddburkens andra fudge med choklad i. Den har jag gjort många år - alldeles underbar!!
Himla roligt är det nu när man får börja pyssla med julgodiset!!!!
Vilken är din favorit?
Är det inte någon som har recept på mikro-knäck? Jag är ingen jättestor knäck-fantast, men om det var enkelt att göra skulle jag kunna tänka mig att göra en egen laddning (annars blir det bara mormors på juldagarna). Kanske med nån kul smaksättning? Tror t ex att jag har ätit kaffe-knäck någon gång om jag minns rätt. ???
Från "Laga mat i mikron" ICA bokförlag:
Knäck 35 st
1 dl socker
1 dl sirap
1 dl vispgrädde
25 g hackad sötmandel
Ställ ut knäckformarna på en plåt.
Häll socker, sirap o vispgrädde i en stor, hög skål, som rymmer c:a 2 l (knäcken bubblar upp ordentligt)
Rör ihop smeten lite o sätt in den på full effekt (max 800 W) utan lock. Koka 6-7 min.
Gör ett knäckprov; är knäcken klar häll i mandeln o fyll knäckformarna. Låt svalna.
Vill man ha kaffeknäck är det väl bara att lösa lite pulverkaffe i vispgrädden. Man kan kanske byta ut hälften av grädden mot någon god likör eller byta sötmandeln mot hasselnötter.
Nigellas Pistage Fudge!
Oj oj oj, så vansinnigt gott!
Härlig, krämig smak av kladdkaka & mörk choklad, krispiga pistagenötter och precis perfekt konsistens på fudgen! Fyra ingredienser, bl a. en burk kondenserad mjölk! Prova detta om ni inte gjort! 3 minuter, lätt som en plätt! :-)
Recept + bilder här :
http://kryddburken.se/2009/11/24/nigellas-fudge-med-pistagenotter/
Jag gjorde kryddburkens fudge med mörk choklad förra året - svingod. I år byter jag ut den mörka mot 200 g vit och 100 g mjölkchoklad och så pecannötter. Får se i morgon, smeten var sjukt god. :)
Man får köpa skumtomtar också! Gissar att ingen har ett bra recept ;D
Jordnötsknäck
2 dl socker
2 dl sirap
2 dl grädde
0,5 dl slätt jordnötssmör
0,5 dl hackade jordnötter
Koka som vanligt och njut!
I dag har maken kokt Knäck. Det är hans jobb. ;D
Vilket är ert bästa recept på mintkyssar? Jag har bara gjort "varm" smet men läste ett med kallrörd blandning. Någon som provat detta?
Vi gjorde också förra året men dem stelnade aldrig så Mintkyssar skulle jag också vilja ha ett BRA recept på. :)
Kom igen nu alla experter!
Då ska jag kanske inte ge mig på en sån smet. Kan tänka mig att de blir lite som kristyr vilket inte är målet.
Igår spritsade jag små, fina snöstjärnor av kristyr och nu ligger de på tork. Ska dekorera med dem sen. Spritsade dem i socker och strödde sedan en del ovanpå så de ska nog gnistra ordentligt.
Idag har jag gjort praliner med vit choklad och torkade blåbär. En gnutta rivet skal av lime friskar upp. Dessa är till min man som älskar vit choklad till skillnad från undertecknad.
Gjorde precis brända mandlar efter det här receptet: http://www.skansen.se/pages/?ID=433
Hur enkelt som helst, och riktigt gott.
Mickan har du ngt recept att dela med dig, låter himla gott!? Jag gjorde precis världens enklaste godis - smälte choklad och rörde i start. Gott var det!
http://iasmatblogg.blogspot.com/2009/12/musligodis.html
Jadå!
Jag gjorde mina praliner i formar av metall för enkelhetens skull. Lade två torkade blåbär i varje form. Smälte 300 g vit choklad med 3/4 dl grädde rivet skal av en stor lime och slog det över bären. När de var nästan stela lade jag ett bär uppepå också.
Jag köper torkade bär på ICA.
Har kokat knäck i micron för första gången i mitt liv! Och det var verkligen smidigt & snabbt! Ingen mer kastrull-knäck här alltså! ;-)
http://kryddburken.se/2009/12/23/knack-i-micro-klar-pa-8-minuter/
2010 års första julgodis! Blev Strykande åtgång med mörk choklad i. Ska prova med vit choklad minsann.
Citat från: kryddburken skrivet 2009-11-24 17:56
Nigellas Pistage Fudge!
Oj oj oj, så vansinnigt gott!
Härlig, krämig smak av kladdkaka & mörk choklad, krispiga pistagenötter och precis perfekt konsistens på fudgen! Fyra ingredienser, bl a. en burk kondenserad mjölk! Prova detta om ni inte gjort! 3 minuter, lätt som en plätt! :-)
Recept + bilder här :
http://kryddburken.se/2009/11/24/nigellas-fudge-med-pistagenotter/
Där har jag något att göra på juldagen.
Har nu återigen gjort Mintkyssar. Ja nu tror jag att jag blir tokig snart. Har gjort 3 olika recept under åren, min mor har nog gjort minst lika många till. Det går inte! Har i år gjort ICA:s recept. Det blev polkagrisar i stället. Grisar som satt fast på skeden och i grytan.... >:(
Är det någon som har ett BRA recept?
Citat från: annamaria skrivet 2010-12-15 19:05
Har nu återigen gjort Mintkyssar. Ja nu tror jag att jag blir tokig snart. Har gjort 3 olika recept under åren, min mor har nog gjort minst lika många till. Det går inte! Har i år gjort ICA:s recept. Det blev polkagrisar i stället. Grisar som satt fast på skeden och i grytan.... >:(
Är det någon som har ett BRA recept?
Nej! Kolla Mia Öhrns hemsida så ser du att vi inte är ensamma om problemet!
Knäck gör jag alltid då det är stående present till en bekant som inte kan själv. Gjorde över 100 så det räcker till mig också.
Kokade en kola enligt ett bra grundrecept från Arla och smaksatte med kokos och apelsinskal. Kulprovet smakade bra!
Äter inte direkt något godis själv men gillar att göra så det är till att ge bort.
Ja nu gör jag det igen...och kommer säkert bli lika arg det här året. MINTKYSSAR. Förra året blev det polkagrisar och nu gör jag nytt recept. Efter ett recept i Matmagasinet.
För säkerhets skull så gör jag lite vit chokladfudge också, det kanske bli bra i alla fall. ;)