Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Allt om rökt, torkat, saltat och gravat => Ämnet startat av: tomsbjorn skrivet 2009-11-19 01:32

Titel: Bygga egen rök
Skrivet av: tomsbjorn skrivet 2009-11-19 01:32
Tjena

Ny här på forumet och har lite tankar om att bygga en egen rök.
Har en kompis som köpt en Bradley digital som jag testat. Jag är dock inne på att köpa rökgeneratorn (Bradley) separat och bygga ett eget skåp.

Nu till mina tankar kring detta.

Vad tycker ni man ska ha för värme i skåpet? Vill ha det så nära Bradleyn som det går med enkelheten, alltså inget vedeldat för mig. Jag funderar på en elslinga eller gasolbrännare. Vad jag kan se runt om på nätet så finns det inte mycket skrivet om detta i Sverige. Vad har ni för uppfattning?

Mina andra tankar är hur man skall bygga detta rent praktiskt. Jag har tänkt mig att bygga själva skåpet i trä och man vill ju helst inte att det skall brinna ner under första rökningen. :P
Vet hur Bradleyn ser ut innuti med droppskydd och så och blir det elslinga så får man göra någon sådan lösning. Men om man ska välja gasol så blir det lita annat, någon med erfarenhet?

De enda prylarna jag hittat i Sverige på nätet är på Nima

http://www.nimaab.se/se/art/gastillsats-till-smoky.php

http://www.nimaab.se/se/art/eltillsats-till-smoky.php

Dessa är till ngt skåp som kallas Smokey men man borde lätt kunna modfiera dessa till eget skåp.

Långt inlägg detta, vi börjar så.

//Björn


Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-11-19 12:20
Jag blir lite orolig för ekonomin i ditt rökbyggarprojekt.
Hur är det med gasol, blir inte det dyrt? En rökning tar ju minst fem timmar, hur länge räcker en tub? En P6:a kostar ju ändå mellan 300-400 att fylla på. Eller du kanske har kontakter o kan fylla på billigare.
Med rökgenerator o Nimas el-eller gastillsats är du uppe i c:a 3700:- (Nima lägger på 25% moms) du är snart uppe i "köperöks"-priser.
Har du läst Tomas J:s tips hur man fixar billig värme i en rök:
http://www.smartfritid.se/sv/product/56/Bradley-Smoker--Rokgenerator
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: Tomas J skrivet 2009-11-19 16:31
Ofta när man bygger själv vill man kanske ha ett större skåp. Om det är så så kan ett torkskåp vara ett bra ämne. Finns fina billigt på Blocket. En kund till mig har gjort så och ställt hela paketet, i ett större träskåp för att skydda mot väder och vind och få lite isoleringseffekt. Jag ska se om jag kan ta reda på lite mer om hur han gjorde med värmeslingan som är eldriven. Jag tror som Agneta att det blir dyrt i längden med gas.
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: tomsbjorn skrivet 2009-11-19 19:27
Tack för era svar.

Det är precis de här åsikterna som jag är sugen på...

Det jag vill är att få till ett lite större skåp, med en bradley rökgenerator. Min fundering var om det drar så mkt gasol jämfört med elen som ett 500W element kostar.
Tomas, du får gärna undersöka vidare med det där med elslingan. Med lite händighet kanske man kan använda en slinga från en skrotad köksugn?

//Björn
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: helfgren skrivet 2009-11-19 20:06
Eller så kan du göra som jag har gjort på min rök, jag köpte en elgrill på Rusta för 199:- och plockade bort el-slingan på den. Monterade in den i röken så styrdosan sitter på utsidan, funkar kanon och går hyfsat att ställa in värmen. Den vandrar mellan 80-95 grader i skåpet. Vill man kan man bara lägga en plåt på elementet och lägga rökspånet på denna. Om du gör detta tänk då på att elementet har en brytare så den inte ska gå att slå på när det inte sitter i grillen, så det måste du låsa med en skruv eller liknande.

MVH// Henrik
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: tomsbjorn skrivet 2009-11-20 03:30
Tack Henrik de va en bra idé.
Funderade annars på att ta från en gammal spisugn med termostat och allt men detta verkar ju mkt enklare...

En annan fundering jag har är hur gör för att inte fettet ska droppa ner på elslingan och på så sätt skapa obehagligheter i form av brand...
Hur har ni löst det?

//Björn
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: helfgren skrivet 2009-11-20 13:37
Jag har en plåt som sitter ovanför slingan som samlar upp allt fett, kan bli att det rycker lite av det men inget som jag har upplevt som ett problem eller att det ger bismak.Man kan ju alltid flytta den en bit till uppåt, men jag lägger även rökspånet på den plåten så jag kan inte flytta den.

MVH// Henrik
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: Rökarn skrivet 2011-04-09 11:14
Citat från: Tomas J skrivet 2009-11-19 16:31
Ofta när man bygger själv vill man kanske ha ett större skåp. Om det är så så kan ett torkskåp vara ett bra ämne. Finns fina billigt på Blocket. En kund till mig har gjort så och ställt hela paketet, i ett större träskåp för att skydda mot väder och vind och få lite isoleringseffekt. Jag ska se om jag kan ta reda på lite mer om hur han gjorde med värmeslingan som är eldriven. Jag tror som Agneta att det blir dyrt i längden med gas.


Bygg rökskåp i trä, självklart. Efter några rökningar är det perfekt "inrökt" med tjära och sot, lovar att det inte brinner ner... Rök med avved lr iallafall alltid endast lövved Aldrig barr. Rök inte heller enbart med ene, kan bli lite beskt då (tycker jag) avsluta dock gärna med en rejäl knippe enris det funkar riktigt bra. Varmrök alltid med en temp mellan 50-90°C. Innertemp på det kött ni röker står i alla kokböcker så kolla där. Hur mycket röksmak ni vill ha är förstås efter eget tycke. Jag brukar röka sidfläsk i ca 50-70°C i ca 4 h. Hel lammfiol lika temp dock i ca 7-9 h. Skinka i nät ca 1-1,5 kg 4-5 h.
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: roffekock skrivet 2011-04-09 22:28
Rökaren är helt rätt på det. Jag använder Gas,ved,el och ånga beroende på humör. Ångan är en bra grej för att hålla en bra temp. Du kan montera en elplatta (termostatreglerad är inte fel) i din rök,enklast för dig,börja där.
Sen kan du utveckla det hela när du blir varm i kläderna. Som rökspån använder du tex alspån som ska vara lätt fuktad.

Tänk på att det är ingen konst att röka, konsten ligger i att salta,det måste du lära dig det finns nämligen olika metoder beroende på vad du ska röka.

Men du kan höra av dig så ska jag se till så du kommer igång.

Du kan även kolla lite på denna sida

http://kjell.gilje.org/royking.htm

Förutsätter att du kan förstå lite danska. :o

rolf
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: Ebhen skrivet 2015-01-09 21:21
Håller som bäst på att färdigställa min rökugn på baksidan. Den kommer ha en fristående kamin att elda i och ett rökrör in mot röklådan. Jag kommer av den händelse att fler skulle vilja bygga eget och vill ha lite inspiration lägga ut bilder och lite byggnadsförklaringar här senare när allt är klart.

Men min fundering nu är kring själva rökröret. Min första tanke var att använda ett spirorör. Men jag inser efter proveldning i kaminen att det kanske inte fixar värmen just i kröken då lågor kommer slå upp i röret. Någon som vet om det kan funka eller är det något annat problem med att använda just dessa rör?
Andra möjligheten är då att använda ett gammalt stuprör istället. Det är ju av plåt och borde ju vara beständigare.
Alternativet att använda ett riktigt skorstensrör vill jag helst undvika då sådana rör är sjukt dyra insåg jag och jag behöver som sagt nästan 3 meter för framtida kallrökning (gissar jag).

Tips och funderingar någon? :)
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: agnetasch skrivet 2015-01-11 09:15
Köp en aluminiumslang för ventilation, 3 m får du för några hundralappar. Fördelen är att röret är böjbart.
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: Ebhen skrivet 2015-01-14 12:47
Jag vet inte om aluminium är så bra, det är ju rätt hög värme just i anslutning till kaminen. Sen så vet jag inte om det finns ngt i materialet som frigörs vid värmen och som är giftigt och inte så bra för matprodukter...
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: Skogis skrivet 2015-01-14 19:20
Det som händer med aluminium är möjligen att det smälter. Värre är det med ett spirorör, det är galvat och kommer att avge diverse smått och gott när det blir uppvärmt varav merparten troligtvis är giftigt.
Kan du få tag på ett plåtrör (helst obehandlat) att ha i vid kaminen för värmens skull och sen koppla på aluslangen så ska det nog fungera.
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: Ebhen skrivet 2015-01-14 23:14
Låter som en plan. Jag var och kikade på stuprör idag och det borde ju kunna funka tycker man. Tjockare plåt och det går ju att få tag sådana som är omålade. Sen om det är galvat vet jag inte, men jag ska kolla med en plåtfirma här i veckan som bör ha koll. Aluslang måste jag kolla in dock, det borde ju i praktiken spara en del jobb åt mig. Vi får se. :)
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: agnetasch skrivet 2015-01-15 08:14
Bradleys kallrökningsenhet har en aluminiumslang. Vi har använt den i många år o inte drabbats av något allvarligt (vad vi vet) ;D
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: Skogis skrivet 2015-01-15 22:45
Nja, det är stor skillnad på Bradleys kallröksapparat och en kamin, iallafall vad det gäller värme.
Aluminiumslang är utmärkt till rököverföring, billig och enkel att hantera. Kan knappast bli bättre.
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: agnetasch skrivet 2015-01-16 16:26
Men sätt då en kortare bit dyrt värmetåligt rör närmast kaminen o en längre billigare bit al.rör efter det. Det är bara fantasin som sätter gränser ;D
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: Ebhen skrivet 2015-05-07 14:22
Jag har just avslutat bygget av min egen rökugn här hemma.
Här är lite bilder och kommentarer för de som är intresserade. Har ni frågor så är det bara att hojta till. :)

https://picasaweb.google.com/117785698943176210669/Rokugn?authuser=0&authkey=Gv1sRgCMLm9qLFoM_9Lw&feat=directlink (https://picasaweb.google.com/117785698943176210669/Rokugn?authuser=0&authkey=Gv1sRgCMLm9qLFoM_9Lw&feat=directlink)

(https://lh3.googleusercontent.com/-ZVfHyWUrFf0/VUtSmKsAz0I/AAAAAAAAHz0/-7-udB4WOPo/w1476-h830-no/DSC_0631.JPG)
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: agnetasch skrivet 2015-05-08 08:10
Snyggt jobbat, den är jättefin!

Köp en trådlös termometer med två enheter på Clas Olsson, då slipper du springa ut o kolla tempen i ett kör. Den har en räckvidd av 25 meter. Räcker det?
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: Ebhen skrivet 2015-05-08 23:04
Det var ett bra tips. :) Den ska jag kolla efter. Har ju ingen erfarenhet alls av sånt här sedan innan så det kommer bli en del trial and error för min del gissar jag. Men jag försöker läsa mig till så mycket jag kan och ta vara på andras erfarenheter. Då blir det nog bra i slutänden. :)
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: kurt skrivet 2015-05-10 07:51
Har du provat vad du får för temperatur ännu?
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: Ebhen skrivet 2015-05-10 22:04
När jag proveldade så kom den nätt och jämnt upp i 70 grader med det röret så det är väl helt okej tycker jag för varmrökning. Kallrökning blir det värre med gissar jag.
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: kurt skrivet 2015-05-11 08:10
Det är nog inget problem att kallröka, bara att se till att generera rök utan öppen låga. Röret är exponerat (ofta gräver man i stället ned röret), så vintertid så kan röken kylas endel innan den når boxen
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: Ebhen skrivet 2015-05-11 14:54
Det kan nog förhoppningsvis funka efter lite träning. ;) Det knepiga är ju att elda på rätt sätt. Jag har en säck rökspån med som jag tänkte ha och testa kallrökning med.

Jag har ett järnrör med som jag av en slump hittade ute i skogen bakom huset. Ungefär samma längd som stupröret jag använt hittills. Den lär nog kunna hålla värmen bättre, men ska göra lite experiment och se om det är nån skillnad. :)
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: agnetasch skrivet 2015-05-12 07:07
Var tog dom gamla röklabyrinterna vägen? Det hade väl varit något för dig om du vill kallröka.
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: spenaten skrivet 2015-06-30 19:24
Själv använder jag en brulee brännare för att tända spånet inför kallrökning, då behövs ingen värmekälla utan det sköter sig själv.
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: agnetasch skrivet 2015-07-01 07:01
Vad lägger du spånen i, och var lägger du dom?
Titel: SV: Bygga egen rök
Skrivet av: spenaten skrivet 2015-07-01 09:46
Lägger spånet i en ugnsplåt, plåten lägger jag längst ner i röken. se bif bild