Vilket trä/träspån är ger bäst smak?

Startat av Kari, 2007-06-19 12:45

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

Alved och alspån, enved och kvistar är vedertaget, men sen då?

Gran och tall går bort, hälsofarligt sägs det med terpentin och sånt. Bark, kottar och björknäver likaså.

Har läst i en bok om en upplevelse utöver det vanliga efter rökning eller om det var grillning med vinrakeved, vars hittar man en vinranka att ta med hem?

Någon som provat päron, äpple eller rosenträ? Eller nypon? Blåbärsris?  ???

Andreas

Några fler träslag (som i och för sig mer är åt BBQ-hållet) är körsbär, persika, hickory, pecan & mesquite.

Annars har jag tyvärr för dåliga kunskaper om rökning, hoppas du får fler svar!!
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Vars köper man dessa? Mängd & pris? Är dom som kol eller ved?

Urban

Mesquitespån eller Hickoryspån kan du köpa i 3 kilos säckar i välsorterade butiker, eller hos weberåterförsäljare.
Det finns även spån från Whiskyfat av märket Jack Daniels. Såg att Verner och Verner här i Umeå sålde det.

helfgren

Hej !

Jag har provat att röka med whiskeyspån och resultatet blir ju bra , men om det blir mycket bättre vet jag inte . Dock kan jag konstatera att det blir mycket dyrare då en påse med 3 liter kostar 99:- .

elka : Har du provat att köra enkvistar i din kompostkvarn ? För visst hade du ett inlägg om att eget spån var bättre , har du provat några andra spån ?

MVH// Henrik
Carpe diem

Kari

Jo, stämmer Helfgren!

Spånen man ser i affär är just spån, jag har märkt att 50örings stora flingor funkar bäst för mig i Jularöken. Så fram med kompostkvarnen och whiskeyflaskan..  ;)

En ger lite för mycket bitter smak men trevlig doft tycker jag, men granris till böcklingen ger bra smak. Dock blir böcklingen ljusgrå istället. Sen är frågan hur hälsan tar allt terpentin, om det nu hamnar sånt på fisken...?

helfgren

Tack för snabbt svar elka .
Då fortsätter vi utfrågningen , vad har du för kvarn ?
Någon annan som har förslag och tips på kompostkvarn ?
Jag tror jag dricker upp whiskeyn när jag gör spånet istället  ;D

MVH// Henrik
Carpe diem

Kari

Den är gul... Står hos pappa på landet, jag återkommer!

Jonas

Jag har testat spån från hickory och äppelträd men tycker att alspån är det klart bästa alternativet. Jag använder gasgrill så det kan ju påverka en del.

nikkeo

Hej ursäkta en dum nybörjare... Tänkte göra egen alspån men vet inte riktigt hur jag känner igen en al?
Kan någon hjälpa mig med det?
Mvh Nikke

Kari

Hej Nikkeo!

Om man inte frågar så.. Jag den har Du säkert hört förut.. ;)

Själv var jag också tevksam till hur en al ser ut, googlade och blev inte mycket klokare, kröp till korset och fick ringa pappa... Han viste inte helt säkert heller!!! ;D

Undra om inte Agnetasch här på Matforum har koll på just al... Eller vad säger Du Agnetasch? ;D

Men nu vet jag hur dom ser ut! Ska se om jag hittar ett träd fotografera, stam och blad så lägger jag upp det här åt Dig!

Välkommen till Matforum från alla oss, Nikke!! Berätta, vad ska Du röka för något? Vi är ju av det nyfikna slaget som Du kommer märka! ;)

Andreas

Jonas: På vilket sätt blir det bättre med alspån tycker du?

Nikkeo, Elka: Att beskriva träd är svårt men här är en ganska bra albeskrivning tycker jag: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/betula/alnus/alnuglu.html
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Jonas: Det är rätta takter; ner med alarna i kompostkvarnen ;D
Hittar du ett träd som har små mörkbruna "kottar" på sig o runt sig har du hittat en al. Trampa barfota på kottarna. Gör det ont är det alkottar >:(
Det är väldigt vanligt med nån slags ohyra på alar också; bladen blir knöggliga, gulprickiga o äckliga. Glää!

Jonas

Andreas: Jag tycker att alspån ger den mesta röksmaken. Alspån verkar vara det spån man använder mest inom charkindustrin,
kanske för att det ger en bra smak.

Kari


nikkeo

Hej Elka och ni andra!
Tack för ett varmt välkommnande!
Har precis färdigställt mitt fuskbygge till rök!
kan lägga ut lite bilder om ni vill....
Imorgon kommer vi provröka färdigköpt rimmat fläsk, saltad fläskfile, och kanske ost!
Senare om allt funkar som det ska kommer jag få hem 2 vildsvins fioler, 2 fårfioler, och tillverka egen korv (kolbaz)
Fick tag på en bonde som hade en massa torr alved så där kunde jag få hur mycket jag ville mot att jag röker lite kött till honom..
Ska bara få tag på en avfallskvar så jag kan flisa veden!
Har än så länge kört med elhyvel, funkar bra men tar så satans tid!
Fick även idag fyra stora bitar en och en jätte klamp med körsbär!
Så nu blir det till att flisa ved.
Hör av mig imorgonkväll om hur resultat blev!

Tommy

Hej!

Al är det som ger bästa smaken på kött och korv som vi är vana vid. Ibland med liet enespån mot slutet. Alla lövträd utom björk, går bra att använda. Pilträd är väl inte så bra då det innehåller salicylsyra (man slipper huvudvärk!!). Ner i Europa är bokspån vanligare. I USA är fruktträd, pecan, mesquite och hickory vanliga men ek förekommer också.
Jag såg en kille som rökte böckling på ostkusten en gång. Han använde granris.

Ett bra ställe att köpe både rökspån och nitritsalt är följande: http://www.zatasprodukter.e-butik.se/?cat_id=62
Nitritsalt ersätter blandningen salt/salpeter då det är för lätt att överdosera salpetern som är rätt onyttig för oss.
Nitritsaltet kan användas sitället eller blandas med vanligt salt. Nitriten och salpetern gör att köttet inte blir grått och skyddar mot busbakterier.

En annan bra källa för inköp av rökved och även en hel del annat gott är: /www.borssen.se

Kolla gärna min  sida om korvframställning. Jag tycker det är så himla kul att göra korv och vill ge andra samma möjlighet.
Därför skapade jag en hemsida om korv. Hoppas ni gillar den. Skriv gärna frågor i gästlistan och kommentera gärna.
www.salsus.se


Tommy

Om ni bor i närheten av Kungsbacka på västkusten, är Kungsbacka Brikett & Rökugnsfabrik AB ett lysande ställe att handla rökspån.
Man säljer al-, en- och bokspån i 50-literssäckar för 150:-. Al och en finns i tre eller fyra olika flisningsgrader. Bor du på annat håll kanske du kan samköpa med något lokalt rökeri. Ring och kolla med dem. Jag har sett deras säckar lite här och där på rökerier runt om i landet.

Kungsbacka Brikett & Rökugnsfabrik AB
Verkstadsg. 10
43442 Kungsbacka
0300-106 71?


Annars finns ju Dammådalens Rökspån i Jämtland

http://www.dammadalen.com/news_1.html

/Tommy

helfgren

Hittade en bra sida på nätet om olika rökspån och vilka smaker det ger .
Otroligt vad man kan använda till rökningen .
bifogar länk till sidan
http://www.grillguiden.se/grillskola/r%c3%b6k.aspx

Kom gärna med synpunkter vad ni tycker verkar intressant

MVH// Henrik
Carpe diem

Tommy

Det var en bra sammanställning du hittat Henrik.

Det är kul när man kan göra val och med vårt ökande resande i världen får vi nya smakpreferenser.

När jag började lära mig korvtillverkning av en ungrare blev jag förvånad när han berättade att dom rökte sin korv med akacia i Ungern.
Dom hade nog blivit förvånade över vårt användande av ett så exotiskt träslag som ene;-)

Numera med alla webbutiker har vårt urval av olika rökspån ökat ordentligt och vi kan röka livsmedel med autentiska rökspån.

Ni som inte har provat ekspån från Jack Daniel´s fat vet inte vad ni har missat! Vilken smak och doft!
Dessa finns att köpa till hutlösa priser lite här och där i landet. Man behöver inte så mycket för att smaksätta.

/Tommy

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal