Julgodis!

Startat av Urban, 2007-11-21 20:07

Föregående ämne - Nästa ämne

kryddburken

annamaria!

de SER jättegoda ut och utan grädde dessutom... Det här ska jag testa imorgon! *ledig tre dar* ;-)

Andreas

Agneta: har det blivit nån nougat än? Så du tycker tvåan... jag blev själv mest nyfiken på trean.

Och nyfiken är jag också på de orginella godisrecept Mia Olsson, konditor på Clevekonditoriet i Skoghall delar med sig av i gårdagens NWT:

¤ Cleves fikontryffel
¤ Snövita saffrans- och apelsintryfflar
¤ Engelska mince pies

Speciellt Engelska mince pies låter spännande! "...vad vi har förstått användes det faktiskt en gång i tiden kött som fyllning i kakorna... ...det verkar vara så att man antingen älskar eller hatar dem..." http://www.nwt.se/ArticlePages/200712/11/20071211113403_780/20071211113403_780.dbp.asp
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Det har inte blivit någon nougat än. Vadar för tillfället i hundar som bara väntar på att det ska dyka upp något gott (o nåbart i köket)
Dråplig historia om mince pies; vid min systers första jul i USA bjöds hon på mince pie, hon avböjde för hon tyckte värdinnan sa mice pie, mus-paj, o man kan inte vara nog försiktig i främmande länder!

annamaria

Glöggtryffel, 70%-ig choklad, glögg, russin.... var fantastiskt gott kan jag meddela. Saffran och apelsin-tryffel låter inte heller dumt.

Glöggtryffel-recept finns här:

http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2007/12/glggtryffel.html

annamaria


Tommy

Sitter ni med roliga recept på allsköns julgodis ute i stugorna?

Jag tycker det är kul med såna recept där barnen kan vara med och det inte gör så mycket om det inte blir perfekt runda kulor eller vad man nu tänkt sig. Recept som man inte hittar i Allers Bakbilagor inför jullen och liknande.

Här är några kul grejer vi gjort i min familj:

Snickers

2 dl Ljus sirap
1 burk Jordnötssmör
1 dl Socker
10 dl Kellogs Special K flingor
1 dl Kokosflingor
1 tsk Vaniljsocker
250 gr Ljus blockchoklad

Blanda sirap, jordnötssmör och socker i en rymlig kastrull. Smält ihop på svag värme under omröring. Blanda i alla övriga ingredienser utom chokladen och rör ihop. Bred ut massan i en långform till en 3-4 cm tjock kaka. Smält blockchokladen och bred den över hela kakan.
Ställ i kylen för att kallna och stelna. Skär i lagom munsbitar och se hur länge det räcker!


Strykande åtgång

100 gr Skållad sötmandel
1 dl Socker
2 dl Vispgrädde
100 gr Margarin eller osaltat smör
200 gr Mörk blockchoklad

Hacka den skållade mandeln grovt. Blanda socker, grädde och margarin i en tjockbottnad gryta. Koka på svag värme under omröring ca 5 min.
Blanda i blockchokladen i bitar och låt den smälta. Tillsätt hackad mandel och blanda. Olja en långpanna ca 25 x 35 cm lite lätt och häll i smeten.
Låt stelna över natten i kylen och skär i munsbitar.

/Tommy

Mimmi

Har gjort ett julgodis med fantastiskt fina råvaror och godaste smak. Inte alls svåra att göra. Det blir bara bättre om de får ligga och gotta till sig några dagar
http://mimmismat.wordpress.com/2008/11/28/aprikos-och-apelsinpraliner-i-adventstid/

ttt

ena

vit nougat kallas även "nougat montelimar" :) jag har gjort den på en massa olika sätt och har _ett_ suveränt recept -som jag inte kommer åt förrän den 23:e december *suckar* det är verkligen inte roligt att flytta alla gånger... men, tycker att det 3:e receptet verkar mest likt (det är ju ett år sedan den gjordes sist...
Allt om Mat har nåt recept med saffran o apelsin som låter lite intressant...
http://www.alltommat.se/recept?recipeid=4966
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Mickan

Vet att Kryddburken är igång och skakar liv i tråden. Sitter med "Julens söta" av systrarna Eisenmann och funderar på vad det ska bli i år. Äter inga mängder men älskar att ge bort.
Video meliora proboque deteriora sequor

annamaria

I dag har det blivit Kryddburkens Skumtomtefudge. Barnen fullkomligt älskade den, den var dock alldeles för söt för min smak. Så jag gör min favvo istället - kryddburkens andra fudge med choklad i. Den har jag gjort många år - alldeles underbar!!

Himla roligt är det nu när man får börja pyssla med julgodiset!!!!

Vilken är din favorit?

Sofia

Är det inte någon som har recept på mikro-knäck? Jag är ingen jättestor knäck-fantast, men om det var enkelt att göra skulle jag kunna tänka mig att göra en egen laddning (annars blir det bara mormors på juldagarna). Kanske med nån kul smaksättning? Tror t ex att jag har ätit kaffe-knäck någon gång om jag minns rätt. ???

agnetasch

Från "Laga mat i mikron" ICA bokförlag:

Knäck 35 st
1 dl socker
1 dl sirap
1 dl vispgrädde
25 g hackad sötmandel
Ställ ut knäckformarna på en plåt.
Häll socker, sirap o vispgrädde i en stor, hög skål, som rymmer c:a 2 l (knäcken bubblar upp ordentligt)
Rör ihop smeten lite o sätt in den på full effekt (max 800 W) utan lock. Koka 6-7 min.
Gör ett knäckprov; är knäcken klar häll i mandeln o fyll knäckformarna. Låt svalna.
Vill man ha kaffeknäck är det väl bara att lösa lite pulverkaffe i vispgrädden. Man kan kanske byta ut hälften av grädden mot någon god likör eller byta sötmandeln mot hasselnötter.

kryddburken

Nigellas Pistage Fudge!

Oj oj oj, så vansinnigt gott!
Härlig, krämig smak av kladdkaka & mörk choklad, krispiga pistagenötter och precis perfekt konsistens på fudgen! Fyra ingredienser, bl a. en burk kondenserad mjölk! Prova detta om ni inte gjort! 3 minuter, lätt som en plätt! :-)

Recept + bilder här :
http://kryddburken.se/2009/11/24/nigellas-fudge-med-pistagenotter/

annamaria

Jag gjorde kryddburkens fudge med mörk choklad förra året - svingod. I år byter jag ut den mörka mot 200 g vit och 100 g mjölkchoklad och så pecannötter. Får se i morgon, smeten var sjukt god.  :)

Mickan

Man får köpa skumtomtar också! Gissar att ingen har ett bra recept  ;D
Video meliora proboque deteriora sequor

Mickan

Jordnötsknäck

2 dl socker
2 dl sirap
2 dl grädde
0,5 dl slätt jordnötssmör
0,5 dl hackade jordnötter

Koka som vanligt och njut!
Video meliora proboque deteriora sequor

annamaria

I dag har maken kokt Knäck. Det är hans jobb.  ;D

Mickan

Vilket är ert bästa recept på mintkyssar? Jag har bara gjort "varm" smet men läste ett med kallrörd blandning. Någon som provat detta?
Video meliora proboque deteriora sequor

annamaria

Vi gjorde också förra året men dem stelnade aldrig så Mintkyssar skulle jag också vilja ha ett BRA recept på.  :)

Mickan

Kom igen nu alla experter!

Då ska jag kanske inte ge mig på en sån smet. Kan tänka mig att de blir lite som kristyr vilket inte är målet.

Igår spritsade jag små, fina snöstjärnor av kristyr och nu ligger de på tork. Ska dekorera med dem sen. Spritsade dem i socker och strödde sedan en del ovanpå så de ska nog gnistra ordentligt.
Video meliora proboque deteriora sequor

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal