Hemlagad glass, hur gör du?

Startat av roffekock, 2008-03-29 16:00

Föregående ämne - Nästa ämne

Lucy

Vet inte om den här glassen kvalar in under "riktig" glass men jag kallar den i alla fall för "turboglass" och den blir utan socker, självklart kan man slänga in lite socker också om man önskar sötare smak men jag tycker det fungerar strålande utan. Gör så här:

* Tag ett paket frysta bär, tex. hallon, jordgubbar, mango, blåbär (ja, vad du själv önskar) Vill man ha lite sötare smak kan man med fördel frysa in bananer i skivor själv och använda. Häll bären i en mixer.
* Tillsätt en bägare kesella gourmet, funkar säkert med någon typ av grekiskt youghurt också. Det viktigaste är att alla ingredienser tas från frys/kyl direkt innan de ska användas så att de är så kalla som möjligt!
* Mixa rejält tills du fått en krämig konsistens och servera direkt! Jag tycker att det kan vara gott att tillsätta någon krydda, tex. är kardemumma rätt gott  med jordgubbar :)

/Lucy

Jonas

Vi  hadde glukos på hink som tillsattes i tex parfait den gjorde på något sätt parfait mjukare.
Vad skillnaden på glukosen och vanligt socker ,förutom att glukosen är segt som attans, vet jag inte.
Man kan säkert göra glass utan socker men om den blir bra vete tusan.

phila54

Tjenare, sökte lite och hittade ingen tråd om hemgjord glass.
Lite bakgrund, köpte precis en maskin Philips HR2304 glassmaskin för att göra lite hemmagjord glass.
Och jag tycker resultatet blir riktigt bra, inte helt perfekt då jag alltid tycker man behöver frysa glassen lite efter att den är färdig i maskinen, dvs den blir inte tillräckligt kall av frysblocket.

Efter två mindre lyckade försök så har arbetat fram ett bra recept på en blåbärs och hallonglass, som även fungerar precis utmärkt laktosfritt.
http://philip.picha.org/2010/11/recept-bar-och-graddglass

Är det några andra som har tips på vad som kan vara gott? Funderar på att göra något med kiwi i veckan.

Gilius

Hej,

Ladda ner boken som finns här http://www.angelocorvitto.com/
Den innehåller en del bra tips för att göra egen glass.

/gilius

Kari

Phila: Hur kallt har du i frysen? Är det ett frysblock du fryser innan?

phila54

Det är ett frysblock, har ingen termometer i frysen men det är kallt kör på nästan max effekt. Kan vara att jag inte är van med att glassen är lite krämig och tinad.

Krista

Jag vill göra sockerfri glass och har ingen glassmaskin. Är det dömt att misslyckas? Har socker betydelse för att få rätt glasskonsistens? Mig veterligen finns ingen sockerfri glass att köpa heller. Får man ingen glass om man är diabetiker eller inte vill äta socker? Taskigt. Borde funka med sötningsmedel. Tycker annamarias recept från trådens förstasida ser fint ut.

Citat från: annamaria skrivet 2008-03-30 17:58
Hemmagjord vaniljglass
4 pers.

3 st äggulor
4 msk florsocker
3 msk vaniljsocker
3 dl hårt vispad grädde

annamaria

Citat från: Krista skrivet 2011-01-20 13:11
Jag vill göra sockerfri glass och har ingen glassmaskin. Är det dömt att misslyckas? Har socker betydelse för att få rätt glasskonsistens? Mig veterligen finns ingen sockerfri glass att köpa heller. Får man ingen glass om man är diabetiker eller inte vill äta socker? Taskigt. Borde funka med sötningsmedel. Tycker annamarias recept från trådens förstasida ser fint ut.


Jag tror absolut att det går att byta ut florsockret mot sötningsmedel. Jag tror det står på burken hur mycket man ersätter.

phila54

Citat från: Krista skrivet 2011-01-20 13:11
Jag vill göra sockerfri glass och har ingen glassmaskin. Är det dömt att misslyckas? Har socker betydelse för att få rätt glasskonsistens? Mig veterligen finns ingen sockerfri glass att köpa heller. Får man ingen glass om man är diabetiker eller inte vill äta socker? Taskigt. Borde funka med sötningsmedel. Tycker annamarias recept från trådens förstasida ser fint ut.



En av svårigheterna med att göra glass utan glassmaskin är att man får röra hela hela tiden för att minimera iskristallerna. En glassmaskin är en ganska enkel konstruktion, egentligen bara en visp som håller smeten i rörelse under infrysning så inga kristaller bildas.

Jag har gjort glass med minimalt med socker, så det borde absolut fungera. Oftast använder jag mig ungefär av receptet du beskriver ovan + att jag lägger till 500g bär, där kan väl sockret ha en betydelse så att glassen inte blir för "sur". Men det torde ju fungera med något annat sötningsmedel.

Krista

Ska testa med sötningsmedel och vaniljpulver (mald vaniljstång) för att få prickarna. Har också hört att just omrörning är viktigt, men det står inte med i receptet ovan (den ska bara hällas upp och frysas i 3 tim), eller är det bättre om jag rör under frysningen? Hur ofta då, typ varje kvart?

phila54

Citat från: Krista skrivet 2011-01-21 09:11
Ska testa med sötningsmedel och vaniljpulver (mald vaniljstång) för att få prickarna. Har också hört att just omrörning är viktigt, men det står inte med i receptet ovan (den ska bara hällas upp och frysas i 3 tim), eller är det bättre om jag rör under frysningen? Hur ofta då, typ varje kvart?


Det jag kan tänka mig är att frystiden på 3 timmar gör att glassen inte blir helt fryst och kristaller inte hinner bildas ordentligt. Blir den helt fryst så är det nog godnatt, dvs om man gör glassen dagen innan. När glassmaskinen inte lyckats frysa ned glassen ordentligt dvs kylblocket inte räckt till så har jag fått iskristaller.

Åt en glass på nyår som bara var fryst någon timma sådär den var utan kristallern, men man kunde känna i de mer frysta delarna att kristaller höll på att bildas.

Rör man om under frysningen så lär man minska kristaller i alla fall.

rikard.t

jag har testat att göra glass med enbart stevia som sötningsmedel. det blev inte alls bra.
jag har även testat att göra glass med mindre mängder socker/honung och då blev resultatet bättre så min erfarenhet är att en viss mängd socker behövs för konsistensen. testa 1/5 av det som står i recepten och se hur resultatet blir. denna glass blir lite mindre söt än en vanlig, en vane/smaksak om du frågar mig. äter man lite kolhydrater i övrigt kanske även en diabetiker kan äta sådan här glass :)

Krista

Nu har jag testat och det gick faktiskt väldigt bra! Tog 3 äggulor och vispade ihop med 4 msk hermesetas-strö och en halv tsk vaniljpulver, och vände ner äggsmeten i 3 dl hårt vispad grädde. Skedade upp i fyra små skålar: två skålar fick en omrörning efter en timme och åts upp efter en halvtimme till i frysen  - perfekt konsistens. De andra två rördes inte om och fick vara i frysen ca 6 timmar och stå ute och tina en kvart - ganska isiga men ändå goda. Kommer absolut göra glass såhär igen och då som jag gjorde med de första. Jo och med mindre sötningsmedel också, det blev riktigt sött, 1-2 msk räcker säkert.

Krista

Citat från: rikard.t skrivet 2011-01-21 12:46
jag har testat att göra glass med enbart stevia som sötningsmedel. det blev inte alls bra.
jag har även testat att göra glass med mindre mängder socker/honung och då blev resultatet bättre så min erfarenhet är att en viss mängd socker behövs för konsistensen. testa 1/5 av det som står i recepten och se hur resultatet blir. denna glass blir lite mindre söt än en vanlig, en vane/smaksak om du frågar mig. äter man lite kolhydrater i övrigt kanske även en diabetiker kan äta sådan här glass :)


Var det konsistensen som inte blev bra? Tål stevia frysning eller tappar det sötma då? Vore kul att testa med honung också, det ska jag nog prova nångång :)

rikard.t

2011-01-24 11:11 #54 Last Edit: 2011-01-24 11:14 by rikard.t
missade ett ord där ser jag, ja det var konsistensen som blev dålig. tur att du hade bättre lycka, kanske får ta och göra ett nytt försök då :)
stevia tål nedfrysning vad jag märkt.

vill man ha mindre söta efterrätter så finns det månag varianter med ex färskost eller yoghurt man kan göra desserter av :)
gärna blandat med bär choklad eller kaffe.

Krista

Ja precis, man behöver inte gå efterrättslös bara för att man inte vill ha socker :)

En vardagsfavorit är att blanda frysta hallon som smulats sönder i vispad grädde. Glad att jag hittat en bra variant på glass nu också; tror knappast nån hade kunnat gissa att den var sötad med sötningsmedel, smakade som god fyllig vaniljglass.

Stevia har jag inte testat. Har i och för sig inget emot kemikalier som lättströ, men det vore roligt att smaka stevia.

Krista

Citat från: Krista skrivet 2011-01-24 09:13
Nu har jag testat och det gick faktiskt väldigt bra! Tog 3 äggulor och vispade ihop med 4 msk hermesetas-strö och en halv tsk vaniljpulver, och vände ner äggsmeten i 3 dl hårt vispad grädde. Skedade upp i fyra små skålar: två skålar fick en omrörning efter en timme och åts upp efter en halvtimme till i frysen  - perfekt konsistens. De andra två rördes inte om och fick vara i frysen ca 6 timmar och stå ute och tina en kvart - ganska isiga men ändå goda. Kommer absolut göra glass såhär igen och då som jag gjorde med de första. Jo och med mindre sötningsmedel också, det blev riktigt sött, 1-2 msk räcker säkert.


Nä det gjorde det inte, 2 msk var för lite enligt min smak, så 3 msk blir nog bra. Nu vid andra satsen hade jag i 2 först men pudrade över 1 msk till sen efter frysningen och då smakade det mer glass och inte bara grädde.


Krista

Åh jag älskar Hemmafrun, den där glassen låter ju absurt god, älskar kombinationen kola+banan+jordnötter också.

Lite OffT här:
För övrigt så är en färdigkokt burk kondenserad mjölk en grym present till småsyskon, trust me :) Först blir de sura för att de får en sketen konservburk i present men sen när de öppnar den och provsmakar innehållet får man saliga blickar av tacksamhet resten av kvällen.

Karolina

Vilket bra presenttips, jag skulle i alla fall bli glad  :P

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal