Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Lasse
 - 2009-04-18 14:17
....men sant och rätt!
Skrivet av Andreas
 - 2009-04-18 12:13
Nog ser väl detta ändå allt konstigt ut?

FÄRSK FLÄSKFILÉ
Danmark. Fryst
Skrivet av Gotish
 - 2009-01-18 17:57
Alltså när det gäller ICa och övriga matvaruhus så bör man inte försöka definera ord som färsk, gammaldags, fin, gedigen, rökt, hängmörad etc. Dessa är så abstrakta i sin betydelse så matvaruhusen använder sig av dessa ord utav rent PR mässiga skäl. Dom låter fint, orden säljer produkten. Om man granskar produkterna är det väldigt sällan konsumenten och butiken har samma defination av dessa ord...

//Mattias
Skrivet av Mickan
 - 2009-01-18 16:27
Citat från: Tom skrivet 2009-01-17 10:30
Fantastisk nog så finns det något som heter djupfrysningsbyrån (www.djupfrysningsbyran.se)
Det stod på deras sida att de accepterar inte högre temperatur än -18°C även om lagen accepterar -15° för djupfrysta livsmedel.

Ny startsida ;)
Skrivet av agnetasch
 - 2009-01-17 11:26
"En Vodka Martini tack, skakad men inte rörd o kyld med fryst is, inte djupfryst" ;D
Skrivet av Tom
 - 2009-01-17 10:30
Fantastisk nog så finns det något som heter djupfrysningsbyrån (www.djupfrysningsbyran.se)
Det stod på deras sida att de accepterar inte högre temperatur än -18°C även om lagen accepterar -15° för djupfrysta livsmedel.

Vatten fryser till is vid 0°C, då är vattnet fryst. Är isens temperatur -18°C så är alltså vattnet djupfryst.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-01-16 09:26
 ???
Skrivet av Tom
 - 2009-01-15 18:48
Hittade ett dokument som sa ungefär:

Med djupfrysta livsmedel förstås enligt LIVSFS 2006:12 ett livsmedel som

    * har genomgått en nedfrysningsprocess, djupfrysning, i vilken varan infryses så snabbt som kan krävas för respektive vara.
    * alltid håller i alla delar en temperatur på-18°C eller lägre efter infrysning och temperaturutjämning samt
    * saluhålles eller släpps ut på marknaden som djupfryst livsmedel

    Med fryst livsmedel menas livsmedel, som är fryst men inte djupfryst.


    Borde alltså innebära att en korv som håller -12°C är fryst men inte djupfryst !
Skrivet av agnetasch
 - 2009-01-15 18:17
Citat från: Hasse skrivet 2009-01-15 17:01
frysning eller djupfrysning
Vad är det för skillnad på det?
Skrivet av Hasse
 - 2009-01-15 17:01
Livsmedelsverkets svar dröjde, men idag fick jag ett mycket trevligt mail från en statsinspektör.

Jag vill inte citera mailet i sin helhet av "upphovsetiska" skäl, men tjänstemannen konstaterar att ordet "färskt" är problematiskt eftersom det kan ha så olika betydelser i olika sammanhang.

Beträffande kött gäller följande, och nu citerar jag:

"Gällande färskt kött använder man sig av ordet färskt kött för att skilja det från köttprodukter (t.ex. kokt skinka) och köttberedningar (marinerad flintastek). Färskt kött definieras som kött som inte har undergått någon annan konserverande behandling än kylning, frysning eller djupfrysning, inbegripet kött som är vakumförpackat eller förpackat i kontrollerad atmosfär. Definitionen används i EG-förordning 853/2004. I märkningssammanhang har man valt att tolka ordet färsk på samma sätt som i kontrollförordningen (det finns alltså inte någon definition av färskt kött fastslagen i lagstiftningen om märkning)."

Slut citat.

Fryst kött är alltså per definition färskt.
Skrivet av MiGa
 - 2008-12-31 12:48
Tom<<
Den klassas som grillad ;D "färsk fläskfilé"anser jag när det inte är fryst.
Skrivet av Tom
 - 2008-12-30 14:12
Jag har sprungit på färdiggrillad fläskfilé några gånger. Den borde väl inte klassas som färsk då?
Skrivet av Lasse
 - 2008-12-20 15:55
Som sagt: Onödigt att kalla den för färsk när det betyder så olika för alla människor. Finns nog bara färsk att köpa tror jag.
Skrivet av Andreas
 - 2008-12-20 11:02
Det var lurigt. Ytterligare ett sätt att se på det är att ordet färsk har med tid att göra, det som är färskt är inte gammalt. Ser man enbart till ålder i tid är en kyld köttbit och en fryst köttbit lika gamla.
Skrivet av Hasse
 - 2008-12-19 20:46
Ett intressant spörsmål!

För mig innebär färskt att det är obehandlat kött som inte varit fryst. Men tydligen är det inte så enkelt.

Jag ägnade en stund åt Livsmedelsverkets site och hittade dokument där färskt kött definieras som kylt men inte fryst, men också dokument där färskt definieras som obehandlat kött även om det varit fryst.   :-\

Har skickat ett mail till Livsmedelsverket och hoppas på ett klargörande svar.

Annonser

Powered by EzPortal