Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Skogis
 - 2021-02-12 19:10
Kommer att testa med mindre socker nästa gång. Laxen blev lite väl mineralsöt den här gången, verkar vara en balansgång med risken för söt och blött eller salt och torrt.
Skrivet av Andreas
 - 2021-02-11 21:45
Ah! Tack för utförligt svar. Ska försöka komma ihåg den här tråden nästa gång det blir till att grava (på tal om minnessvag).
Skrivet av agnetasch
 - 2021-02-09 07:03
Jag personligen tycker det blir för sött. 50/50 blir bäst upptäckte jag när jag skulle grava fisk innan jag kallrökte den (najadlax t.ex) Då experimenterade jag med olika förhållanden mellan salt och socker. Fiskarna med mer socker än salt smakade urk medan se saltade blev lite för salta. 50/50 smakade bäst så jag beslutade att dom smakade bäst även som "bara" gravade. Dessutom är det lättare att komma ihåg att det ska vara lika mycket av vardera när man ska svänga ihop en grav-rub lite kvickt (som vi säger i De Minnessvaga Förening) ;D
 
Skrivet av Andreas
 - 2021-02-08 20:57
Intressant detta. Du är alltså nöjd med 50/50, men har du provat med 66 socker 33 salt också som Mannerström? Och i så fall, blir det för mjukt eller för sött?
Skrivet av agnetasch
 - 2021-02-07 07:26
Det är socker som är gott ;D  Eller rättare sagt ger laxen en mjukare konsistens. Förr hade jag mer salt på gravlaxen och fick en tvättbrädehård slutprodukt. Numera tar jag fifty-fifty och är rätt nöjd med det.
Skrivet av Skogis
 - 2021-02-05 12:38
Gissar att det är pandemin som har sänkt priset på färsk laxsida, efter några år med högre pris på lax (110-200:-/kg) har det sjunkit till ungefär samma nivå som innan prisstegringen och verkar ligga på runt 70-110:-/kg.

Investerade i en sida innan i veckan och tänker grava den ikväll, men efter att jag letat runt lite på recept ser jag att andelen socker i kryddblandningen har stigit rejält.
Från 1/3 socker mot 2/3 salt i Hagdahls från 1860-talet till omvänt förhållande i Mannerströms husmanskost, är det saltet som är farligt eller är det sockret som är gott?

Annonser

Powered by EzPortal