Matforum

Hemmalagat - laga själv => Vetgirig, frågelåda => Ämnet startat av: Andreas skrivet 2011-04-05 13:19

Titel: Varför mognar inte min mango?
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-04-05 13:19
Mango är jättegott och det slinker rätt ofta med nån från affären. Men ibland råkar jag ut för exemplar som, trots att de ligger framme i rumstemperatur med äpplen, absolut inte vill mogna. Mangon förblir hård och det enda som händer är att fruktköttet mörknar och börjar smaka illa.

Nån fler som varit med om samma sak eller kan förklara fenomenet?
Titel: SV: Varför mognar inte min mango?
Skrivet av: Mickan skrivet 2011-04-05 16:10
Tror att mango likt vissa andra frukter avger etylengas som påskyndar mognadsprocessen. Om de ligger öppet lär väl gasen smita iväg och inte hjälpa frukten att mogna utan cellerna dör helt naturligt undan för undan. Stäng in frukten i den berömda bruna papperspåsen...
Titel: SV: Varför mognar inte min mango?
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-05-21 10:29
Hmm jag som trodde att det räckte med att mangon ligger nära annan frukt på fruktfatet. Hur breder etylengas egentligen ut sig, sticker den då alltså direkt rakt uppåt? Och hur väl kan man stänga in etylengas i papper?