Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Antipotatis

1
Fick för ett par år sedan diagnosen "glutenintolerant" och blev alltså i stort sett tvungen att börja om med att lära mig laga mat och baka.
Har nu med hjälp av nätet och dagligt experimenterande tagit fram en bra grundrepertoar på glutenfria vardagsrätter som jag tänkte dela med mig av. Rätterna kan med fördel ätas av icke glutenintoleranta också.
Jag börjar med Glutenfri fläskpannkaka...

Till 2 portioner
--------------------
1 pkt magert rimmat sidfläsk
4 ägg
3 dl glutenfri mjölmix (Finax Havre tycker jag är bäst)
4 dl mjölk
1 tsk fiberhusk
½ tsk bakpulver
Lite salt

Gör så här:
------------------
Vispa ihop äggen, knappt hälften av mjölken och de torra ingredienserna till en jämn klumpfri smet, tillsätt sedan resten av mjölken.
Låt smeten stå och svälla medan du steker det tärnade fläsket. Det skall vara lätt knaprigt, men inte för mycket.
Fördela fläsket i en ugnsfast och smord form och häll sedan över den omrörda pannkakssmeten.
Grädda mitt i ugnen, 30 minuter i 220 grader.

Servera med rårörda lingon och önskad dryck.
2
Hej alla matglada!

Som hyfsat avancerad matlagare, fick jag för mig att testa en råraka på morötter och lök istället för potatis, eftersom jag gärna byter ut kolhydraterna mot mindre "figurförstörande" ingredienser. Problemet var att jag inte fick "rårakan" att hålla samman, utan att slutresultatet närmast kan beskrivas som någon sorts "morotsfräs".
Inget fel i det iofs... det blev faktiskt väldigt gott. Men det var ju inte riktigt så jag hade tänkt mig, så nu vill jag ha hjälp av någon vass kock som kan tipsa om hur jag skall få min morotsraka att hålla ihop. Jag inser att jag behöver någon form av stärkelse eller annat "lim", men har för tillfället idétorka.
Jag började med att riva färska morötter och färsk gul lök (knippe). Saltade och pepprade, samt pressade en kvarts citron över alltihop. Jag lätt hela blandningen "marinera" ungefär en kvart, varefter jag kramade ur så mycket saft jag kunde och stekte massan som en ordinär råraka.
Skitgott, helt enkelt... men jag skulle som sagt, helst vilja ha morotsfräset i samma form som en råraka.
Själv åt jag morötterna ihop med ett helstekt kycklingbröst, men där är ju möjligheterna oändliga.
Hoppas någon har en vettig idé om hur man får de förbenade morötterna i "rätt form".
::)

Annonser

Powered by EzPortal