Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Antipotatis

1
Fick för ett par år sedan diagnosen "glutenintolerant" och blev alltså i stort sett tvungen att börja om med att lära mig laga mat och baka.
Har nu med hjälp av nätet och dagligt experimenterande tagit fram en bra grundrepertoar på glutenfria vardagsrätter som jag tänkte dela med mig av. Rätterna kan med fördel ätas av icke glutenintoleranta också.
Jag börjar med Glutenfri fläskpannkaka...

Till 2 portioner
--------------------
1 pkt magert rimmat sidfläsk
4 ägg
3 dl glutenfri mjölmix (Finax Havre tycker jag är bäst)
4 dl mjölk
1 tsk fiberhusk
½ tsk bakpulver
Lite salt

Gör så här:
------------------
Vispa ihop äggen, knappt hälften av mjölken och de torra ingredienserna till en jämn klumpfri smet, tillsätt sedan resten av mjölken.
Låt smeten stå och svälla medan du steker det tärnade fläsket. Det skall vara lätt knaprigt, men inte för mycket.
Fördela fläsket i en ugnsfast och smord form och häll sedan över den omrörda pannkakssmeten.
Grädda mitt i ugnen, 30 minuter i 220 grader.

Servera med rårörda lingon och önskad dryck.
2
Citat från: Skogis skrivet 2016-03-23 21:27
Har provat med balsamicovinäger men majjon blir ljust chokladbrun så det var inte så tilltalande, har även testat med risvinsvinäger, det gick ann men äppelcidervinäger är klar godast!


Prova med vit balsamvinäger, det blir perfekt.
3
Får väl göra ett litet experiment med både maizena och sojamjöl, men jag tror inte att något av det kommer att funka om man bara blandar mjölet rakt i de rivna morötterna.

Morötter innehåller bara hälften så mycket kolhydrater som potatis, och lök endast en tredjedel. Kaloriintaget är ändå mer till morotens fördel.
Siffrorna har jag hämtat från MåBras kaloritabell, om någon undrar.
http://mabra.com/kaloritabell/

                               Gram    KCAL   Kolhydrat

       
  • Morot            100g      40        9g

  •    
  • Lök                100g     30        6g

  •    
  • Potatis          100g     110      18g

4
Absolut! Det har jag t.o.m i skafferiet. Brukar använda det som proteintillskott i smoothies annars.
5
Det var mest för att jag tyckte att morot/lökfräset blev väldigt gott, som jag ville undersöka saken. Det finns ju annars massor av grönsaksrätter man kan ta till.
6
Citat från: kurt skrivet 2014-07-24 09:03
Morot i stället för potatis, för att potatis innehåller stärkelse, sedan håller det inte ihop, det löser vi genom att tillsätta stärkelse. Slutresultatet blir stärkelse + sackaros!

Jo, stärkelse är ju den enkla lösningen, fast då faller ju hela konceptet med mindre kolhydrater. Stärkelse omvandlas till socker och hela grejen gick ju ut på att undvika det.


Citat från: agnetasch skrivet 2014-07-25 11:06
Blanda i ett ägg eller två så kanske smeten håller ihop.

Tanken har slagit mig... men då blir det ju plötsligt en omelettliknande anrättning istället för råstekt rotsak.
7
Maizena skulle man kunna testa men frågan är, hur? Maizena kräver väl vätska för att fungera som "lim"?
8
Citat från: MagnusH skrivet 2014-07-23 18:59
Jag har aldrig handlat matkasse själv, men ni som har gjort det, vad finns det för fördelar och nackdelar?


Fördelarna är väl uppenbara... man slipper handla själv! Nackdelarna är dock inte lika uppenbara för en oinvigd. Det första jag kommer att tänka på är, hur man i det närmaste helt tappar kontrollen över sitt födointag. Någon annan bestämmer alltså vad skall äta.
Nästa invändning måste nästan bli att i princip alla liknande trender, tenderar att tappa i kvalitet med stigande popularitet.
D.v.s... ju mer inarbetat ett koncept blir, desto sämre kvalitet på produkten.
9
Hej alla matglada!

Som hyfsat avancerad matlagare, fick jag för mig att testa en råraka på morötter och lök istället för potatis, eftersom jag gärna byter ut kolhydraterna mot mindre "figurförstörande" ingredienser. Problemet var att jag inte fick "rårakan" att hålla samman, utan att slutresultatet närmast kan beskrivas som någon sorts "morotsfräs".
Inget fel i det iofs... det blev faktiskt väldigt gott. Men det var ju inte riktigt så jag hade tänkt mig, så nu vill jag ha hjälp av någon vass kock som kan tipsa om hur jag skall få min morotsraka att hålla ihop. Jag inser att jag behöver någon form av stärkelse eller annat "lim", men har för tillfället idétorka.
Jag började med att riva färska morötter och färsk gul lök (knippe). Saltade och pepprade, samt pressade en kvarts citron över alltihop. Jag lätt hela blandningen "marinera" ungefär en kvart, varefter jag kramade ur så mycket saft jag kunde och stekte massan som en ordinär råraka.
Skitgott, helt enkelt... men jag skulle som sagt, helst vilja ha morotsfräset i samma form som en råraka.
Själv åt jag morötterna ihop med ett helstekt kycklingbröst, men där är ju möjligheterna oändliga.
Hoppas någon har en vettig idé om hur man får de förbenade morötterna i "rätt form".
::)

Annonser

Powered by EzPortal