Knep för att hitta god frukt (varför anges inte sort på all)

Startat av Andreas, 2007-04-22 14:41

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Då det gäller äpplen och päron finns det skyltar som talar om vad det är för sort, exempelvis Ingrid Marie, Jona gold, Anjou och Conference, men om det istället gäller druvor och apelsiner sägs inte ett jota. Ändå är det lika stora skillnader inom druvor och apelsiner som inom äpplen och päron.

Några väldigt enkla exempel:

Visa mig en mörkgrön rundare druva och jag säger förmodligen ganska sur och inte speciellt söt. Men ge mig istället en ljusgrön avlång druva och jag säger att den nästan garanterat är söt och god. Definitivt olika typer av druvor.

Samma med apelsiner. Är dom alldeles släta i skalet smakar de sällan lika intensivt som de som är mer vilda och ojämna. Definivt olika typer av apelsiner.

Någon som har fler exempel?

Varför talar butiken om vad det är för sorter när det gäller äpplen och päron men inte då det gäller annan frukt?

(Bilden nedan: Överst apelsiner som har kraftiga ränder i skalet som strålar från stjälken och ett stort hål på andra sidan där blomman suttit, denna typ har oftast många småklyftor och smakar kraftigt. Underst: släta apelsiner, inte alls lika smakfulla.)
Den som inte frågar får inga svar.

kryddburken

Håller med dig, det var intressant! Borde kanske införskaffa en EU-regel som gäller för frukt, innehållsdeklaration och varunamn skall dokumenteras till kund!= lite lättare än att handla på "känsla" på frukt om man inte nyper sig en bit i affären förstås och testar på en gång! *ALLTID*

Andreas

Nyper du dig bitar av apelsiner i affären och smakar?  :o

Nåt jag kom att tänka på: undrar just om man kan få fram ytterligare information om "odokumenterad frukt" om  man granskar fruktlådor i butiken?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Ibland har jag sett affärer som har skärbräda och kniv på fruktavdelningen som är till för provsmakning. Det tycker jag alla affärer borde ha!.
När det gäller druvor, blåa eller gröna, så smakar jag absolut på dom före inköp  ;D.
Samma sak gör jag med körsbär. Det tycker jag affären allt får bjuda på!.

Andreas

Citat från: Urban skrivet 2007-04-24 15:07
Ibland har jag sett affärer som har skärbräda och kniv på fruktavdelningen som är till för provsmakning. Det tycker jag alla affärer borde ha!.


Det har du helt rätt i! Enda kruxet där är kanske hygieniska aspekter... inte för att jag har bakterieskräck, men har varit rätt duktigt förkyld i en vecka nu och det är inte alltid så skoj att hantera mat med rinnande näsa.

Skulle dom kanske kunna ha en skylt bredvid varje frukt/grönsak där någon fruktansvarig på butiken beskrev smaken? Lite ungefär som cirklarna på systembolaget?

Fast det skulle förstås generera rätt låg omsättning på apelsinerna då det står "torra och smaklösa" på skylten bredvid. ;) Å andra sidan skulle ett dylikt system med största sannolikhet få butikerna att lära sig ställa bättre krav på sina leverantörer.
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Bra tanke!. Helt ogenomförbart borde det väl inte vara.
En skylt med smakcirkel vore ju lysande.

Andreas

För någon dag sen fick man faktiskt provsmaka apelsiner på ICA Maxi i Umeå. Synd bara att tandpeterna tog slut...
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Synd att dom inte fyller på rikligt med tandpetere så att det räcker till alla.
Det blir väl så att folk börjar plocka frukten med fingrarna.. Och det vill man ju inte.
Förrutom det så är det bra att ICA Maxi bjuder på provsmakning.
Sist jag var till Maxi så bjöd dom på ost också  :)

Kocken

Det är inte bara frukt där namnet inte anges. Här uppe i norr har vi en större potatishandlare, som har sin potatis i de flesta större butiker. Han sätter inte ut sortnamnet på sina lådor. En kollega ringde och frågade varför och fick ungefär svaret att det är ingen som bryr sig om vilken sort det är bara de är billiga...............
Driver en webbutik med köksredskap

Urban

Mycket märkligt!.. Det är ju ändå så pass stor skillnad från potatissort till potatissort.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal