Vad bakade du för matbröd senast?

Startat av Andreas, 2007-05-06 13:41

Föregående ämne - Nästa ämne

ivanl

Citat från: Mickan skrivet 2009-03-31 20:09
Danskt rågbröd. 2 limpor att njuta av. Bregott och vällagrad Cheddar Pompadour ovanpå.

MMMMMMMMM
Testa också 2 skivor knaperstekt bacon, en längsskivad saltgurka, en tomatskiva och 2-3 ringar rödlök

kjpil

Bakade rågsiktsbröd med katrinplommon idag. Katrinplommon i bröd så blir det alltid gott :)
http://www.matvett.se/blogg/baka-ragsiktsbrod-gott-enkelt

Mickan

Ciabatta med feta, oliver, soltorkade tomater, oregano och basilika. 8 härligt maffiga!

Morotslimpa med massor av frö.

Långpannebröd med havregryn och lingon.

Nu är frysen full! Magen också!  ;D
Video meliora proboque deteriora sequor

ena

Härliga limpor med råg o quinoa i degen... skulle behöva en större frys när andan faller på :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Kari

Frallor till frukost med rågsur och vetepoolish, spännande att se smak reaktionen på familjen imorgon bitti :)

ivanl

Trekantsbröd på rågsurdeg, honung och solrosfrön samt pumpakärnor utanpå.
Mycket enkla och läckra, med en härligt nötig smak av pumpakärnorna.

Morsan

ivanl, har du möjligtvis recept? Jag tänkte baka ett bröd med pumpakärnor idag, men hittade inget kul recept. Och jag vill också utgå ifrån surdeg.

ivanl

Givetvis! Även om det var lite på frihand...

Dag 1:
Ta fram rågsurdeg på lika delar mjöl och vatten, rör i färskt mjöl och ställ i rumstemperatur
Rör ihop 12 g jäst, 5 dl ljummet vatten och 900 g vetemjöl special till en poolish som förvaras i rumstemperatur

Dag 2:
I poolishen blandas 38 g jäst, 5 dl ljummet vatten, 900 g vetemjöl special
Kör i degblandaren 11 min
Tillsätt 400 g av surdegen, 1-2 msk honung, 100 g solrosfrön (gärna rostade), 30 g havssalt, 50 g kallt smör i tunna skivor (osthyvlade)
Kör i degblandaren 7 min

Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 - 40 min
Slå ut degen på mjölat bakbord och låt vila
Dela degen i fyra, kavla varje bit till ett rektangelformat ca 2 centimer tjockt stycke
Skär stycket i sicksack så att det bildas trekanter av lagom storlek.
Spraya trekanterna med vatten och doppa ovansidan i pumpakärnor så att det fastnar ordentligt ovanpå.
Låt jäsa till dubbel storlek, grädda i 225 grader ca 12 min


Morsan

Tack! Ungefär hur mycket surdeg ska det vara?

ivanl

400 g ungefär. Du kan öka eller minska, det spelar inte så stor roll så länge surdegen är lika styv som degen.
Genom egna experiment har jag kommit fram till att man kan ha förvånansvärt mycket surdeg i en vetemjölsdeg och ändå få bröden att stiga bra i ugnen. Bra mycket mer än om man använder torrt rågmjöl direkt i degen. Dock blir rågsmaken lite väl tung om man har för mycket, men smaken är ju som bekant delad... vill du ha ett syrligt doftande bröd a la Tyskland så ös på rejält vetja!

kjpil


peterbjurstrom

mycket gott och enkelt med dansk rågbrödsinsperation.

kolla in receptet på min blogg

http://smakligtochgott.blogspot.com/search/label/bakning
Impulsiv matkonstnär med både framgångar och motgångar (ibland orsakandes ett visst mått av raseri)

kryddburken


Kari

M bakade scones som blev så jätte goda. Rullar fram nu...

annamaria

Bakat skållade limpor på fint rågmjöl, receptet finns på Mjölpåsen. Rekommenderas!!! Supergott o enkelt att baka, bara man kommer ihåg att skålla dagen innan.

Morsan

Jag har blivit uppkopplad till wws (world wide sour dough net).:D
Jag fick nyligen Herman skickad till mig, i gengäld skickade jag rågsur och vetesur.
Delade upp Herman och matade ena delen som Herman och den andre som en vetesur.
Den med vetesur har jag nu bakat med två gånger och fått spektakulära resultat. Hålen blir gigantiska. Bröden liknar Schweizerostar med överdimensionerade hål.
Herman is da shit.:)

PatrikL

Det blev ett levain-bröd på vete baserat på recept från den fantastiska bloggen "Pain de Martin".

En annan fråga. För en planerad artikel jag skissar på vill jag gärna komma i kontakt med matbrödsentusiaster i Norrbotten, gärna i Luleå. Folk som gillar surdeg/levain och som tröttnat på köpebröd. Finns det några sådana här på forumet?

/Patrik

Mimmi

Här hemma har vi bakat egna korvbröd som blev helt underbart goda. Kryddburken har frågat efter recept och jag har nu lagt ut det.
Är det fler som vill ta en titt så varsågoda.

http://mimmismat.wordpress.com/2009/04/30/recept-pa-mannens-mumsiga-korvbrod/#comment-1696

Andreas

Nu var det länge sen jag bakade igen men idag har jag i alla fall bakat enkla baugetter på vatten, jäst, salt, grovt rågmöl och vetemjöl. Perfekta med massor av pålägg som lunchmackor eller på utflykten.
Den som inte frågar får inga svar.

Krista

Citat från: Morsan skrivet 2009-04-26 23:43
Jag har blivit uppkopplad till wws (world wide sour dough net).:D
Jag fick nyligen Herman skickad till mig, i gengäld skickade jag rågsur och vetesur.
Delade upp Herman och matade ena delen som Herman och den andre som en vetesur.
Den med vetesur har jag nu bakat med två gånger och fått spektakulära resultat. Hålen blir gigantiska. Bröden liknar Schweizerostar med överdimensionerade hål.
Herman is da shit.:)


Åh lever Herman fortfarande?! :D Har inte kollat wws (än) men en gammal pluggkompis hade ett recept på Herman-kaka (det var en god mjuk kaka, inte ett bröd alltså) och delade ut Herman-sur till dem som ville ha. Det här var några år sen, kanske 2005, och jag kommer inte ihåg riktigt hur den smakade annat än att den blev rätt god :)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal