Kräftdags!

Startat av Shanta, 2008-08-05 14:07

Föregående ämne - Nästa ämne

Shanta

Det har blivit augusti, och i det har det också blivit kräfttider!

Men vilka är bäst? Affärerna är fyllda med allt från "Vätternkräftor" för 400 kr/kg "till Kinesiska jumbokräftor" a lá Ullmo. Tänkte att vi kunde samla olika tester som cirkulerar nätet här, och tipsa utifrån egna erfarenheter.

Har hittat två:

http://tasteline.com/Artiklar_och_guider/i-sasong/Articles/Stora-krafttestet-2008/

http://www.alltommat.se/nyheter/arets-storsta-krafttest-1.10144

.. Och de var väldigt förvirrande. Det ena prisar svenska kräftor medan det andra sätter dem i botten. Vad ska man tro?

Rookie-T

Käkade de kinesiska jumbokräftorna för någon dag sen. Och som vanligt så var dom inte goda. Men är man fattig som mig så är det inte så kul att slänga ut 399kr för en enkilos hink med underbar-himmel....


Hur är det med att pigga upp lågkvalitets kräftor med saker så som egenkokat lag? Någon som gör detta? Är det ens värt det?
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

annamaria

Min son(10 år) fiskar idag för tredje dagen. Mamman väntar spänt här hemma, inte en kräfta än(det finns nu 5 st som ligger i sumpen). Köp äkta vara - okokta, kok själv. Bättre att köpa färre och verkligen njuta än äta de som inte är goda.

agnetasch

Jag kan tänka mig att själv smälla i mig en hink svenska kräftor, ev bjuda mannen, men inte ha dem på en kräftskiva. Där gäller ju fler desto roligare så då får det bli budgetvarianter ;D

Seacold Kina Jumbo har jag köpt i flera år o varit hyfsat nöjd med. Dåligt med mat i klorna men dom kan man ju slänga o ta en kräfta till, det har man råd med; på Hemköp kostar dom 49.90 o på Maxi 59.90

Funderar på om jag ska koka ny lag. Om någon kommer med ett dundertips gör jag det.

Menyse sammanställer kräfttester, här är 2008 års:
http://www.menyse.com/action/subProductGroup?productGroupId3=14690

annamaria


agnetasch


agnetasch

Nåja, det är ju bara att konstatera att jag aldrig kommer att få uppleva morfars bäck-kräftor igen inte ens de svenska kräftor jag ätit smakade så :'(
Jag ska INTE göra ny lag till mina frysta kineser. Var på en kräftskiva nyligen där de smaklösa kräftorna hade legat i en ny lag. Urlakade var ordet.
Å andra sidan kan man få det för salt också. Grovt salt tycker jag är lite lurigt; olika sälta på olika sorter. Det upptäckte jag när jag gjorde ny lag till ett gäng köpe-kräftor ett år. Tack o lov provsmakade jag innan gästerna kom; gissa vem som stod o sköljde kräftor febrilt under kallvattenskranen i stället för att piffa till sig o sätta på läppstift ;D

Anne

Jag har ätit Icas kinesiska jumbo, och några som hette spanska partykräftor (Ullmo?). Båda var riktigt fina i smaken, men kineserna var mycket rödare och med kraftigare skal. Vi köper nog dem till vårt party nästa helg, och jag lägger dem nog i egen lag för att få lite mer smak. Jag tycker att det brukar bli bra.
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Citat från: agnetasch skrivet 2008-08-06 12:29
Menyse sammanställer kräfttester, här är 2008 års:
http://www.menyse.com/action/subProductGroup?productGroupId3=14690


"sammanställer kräfttester" men varifrån, har du hittat nånstans där det står uppradat vilka tester de sammanställt? Bland kommentarerna hittar jag SvD, GP, Expressen & Sydsvenskan, är det bara dem?

Här är ett par till:
¤ Lund City har testat 23 sorter med Icas kineser och Smålandskräftans svenskar som etta http://malmolund.city.se/nyheter/2008/08/11/Klara_skivan_med_ratt_kraftor (Fler än Anne som gillar Icakräftorna)
¤ DN har testat 10 sorter med ABC seafoods svenskar som etta och Icas turkar som tvåa. http://www.dn.se/content/1/c6/81/38/17/kraftor.pdf

Och här är några kräftartiklar:
¤ Kräftforskarna Tomas Jansson på Hushållningssällskapet och Lennart Edsman på Fiskeriverket pratar kräftillgång och kräftfiske http://www.vf.se/DDWebb/templates/Article.aspx?id=21930
¤ Biologen och kräftexperten Björn Tengelin reder ut skillnaden mellan olika kräftsorter och tipsar hur man hittar billiga kräftor http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=815248
¤ Lena Lindström, etolog på Djurens Rätt berättar att de pratat om att "ta tag" i försäljning av levande kräftor http://www.jnytt.se/Read__17663.aspx
¤ Sexårige Gustav Ölund i Hillared fångade en 120-grams kräfta i Svenljunga kommuns arrangerade kräftfiske i Ätran http://www.bt.se/nyheter/svenljunga/han-fick-tyngsta-kraftan(789272).gm
¤ Metro tipsar om var man får fiska kräftor i Stockholm http://www.metro.se/se/article/2008/08/11/15/5829-45/index.xml
¤ Dan Strandqvist/TT Spektra instruerar om långsam tining av kräftor och bjuder på recept på kräftlag och Kräftpaj http://www.na.se/artikel.asp?intId=1366865
¤ GP har åkt med kräftfiskaren Lasse Larsson från Skärhamn på kräftfiske samt bjuder på recept på kräftsåser och gratinerade kräftor. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=568&a=438414
¤ Kristianstadsbladet har besökt en kräftodlare http://www.kristianstadsbladet.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080813/KRISTIANSTAD/938141637

Citat från: annamaria skrivet 2008-08-05 19:40
Köp äkta vara - okokta, kok själv. Bättre att köpa färre och verkligen njuta än äta de som inte är goda.


Kokar du dem levande?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2008-08-14 12:30"sammanställer kräfttester"

Nej kära Andreas, jag vet inte vilka tester som ingår :)

annamaria

Ja jisses - de får inte vara döda - då är de oätbara. Då ska du slänga dem. Men se till att vattnet kokar ordentligt.
Jag har ett recept här (+ recept för en hel kräftskiva  ;D): http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2007/10/skaldjursfest.html

OBS! vi hade kräftskiva i lördags - lär av mina misstag. Man ska aldrig fotografera efter att första snapsen är tagen.  ;) Så nu får vi ju ha en skiva till - för fina bilder menar jag.

ttt

Andreas

Agneta: Vad bra att du inte heller sett det, då är det inte jag som ser dåligt utan då finns där nog inget om det. :) Men det hade varit intressant om det framgått.

AnnaMaria: Jag hade för mig att jag hade hört att det finns dem som har ihjäl dem på annat sätt innan kokning men jag kanske minns fel. P.S. Du kanske skulle behöva ett kamerastativ så du slipper tänka på att fota nykter? :)
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2008-08-14 17:29finns dem som har ihjäl dem på annat sätt innan kokning

Man kanske kan skjuta dom? Luftgevär? :D

annamaria

Jag har inte hört något annat sätt. Någon annan som vet annat sätt? Kanske det är något gift - aha så det är därför man kan bli så sjuk dagen efter?  ;D

Andreas

Agneta: Upptåget med luftgevär lär nog djurens rätt uppskatta... :) Speciellt apropå nedanstående:

Citat från: Andreas skrivet 2008-08-14 12:30
Och här är några kräftartiklar:
¤ Lena Lindström, etolog på Djurens Rätt berättar att de pratat om att "ta tag" i försäljning av levande kräftor http://www.jnytt.se/Read__17663.aspx


Undrar förresten hur de menar "ta tag i".
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Dom kanske planerar att "befria" kräftorna; att släppa ut dom ur burarna. Helst några mil från ett vattendrag >:( Handla först o tänk sen.
OT Upprepa gärna den geniala fritagningen av minkar där mängder av dem dog o resten förstörde fågelbeståndet i skärgården OT

agnetasch

Såja, nu var årets kräftskiva avklarad!

Det blev ingen ny lag jag la kräftorna i utan jag gjorde på ett nytt sätt; lät kräftorna tina länge (fyra dagar) o lät dem rinna av ordentligt (c:a 10 tim) Vid serveringen duschade jag dom ordentligt med en liten infusion kokt på några dl vatten, salt, socker o mycket dillkronor som jag hällde upp på en plastsprayflaska. DET gjorde susen! Dom smakade som nykokta!

I väntan på kräftorna vankades det "köttfat" Lite tyska godsaker; vitlökskorv från Rostock o rökt leverpastej från Stralsund. Egen produktion; rökt vildsvinslägg o rökt säl (såg ut som blodpudding men smakade rätt bra) Färsk ananas, rödlök o plommontomater lättade upp allt det rökta lite.

Nytt för i år; alla skulle ta med egen kräfthatt. Kreativiteten blomstrade! Men till slut vann den stilfullaste (min) ;D

Filippa

Sicken stilig hatt !

Skjuta kräftor med luftgevär *skrattar så tårna rinner*

Mickan

Nu är det dags igen!

Idag köpte jag och maken ett kilo fina Vätterkräftor hos en lokal fiskare. Vi köper alltid där och senare i kväll ska de smakas av. Vår tradition går ut på att vi äter ett kilo för oss själva med enbart rostad hemfranska och kryddost från Falbygdens ost. Efter det tillfället är det dags att ladda för övriga kräftskivor.
Video meliora proboque deteriora sequor

Mickan

Såg i förbigående att någon kvällstidning klarat av det stora kräfttestet. Jag har genomfört mitt! Igår var det dags för smygpremiär.

Kräftorna kostade 220 kronor per kilo men mammas gamla skolkamrat gav oss lite rabatt och tog 200 jämnt. Storleken var efter min önskan medel med tillägg av fyra jumbo. Jag kan lova att jumbo var jumbo! Skalet var relativt ljust rött och mer hårt än mjukt. Krondillen var kraftig men ändå frisk och sältan var helt rätt. Det var gott om kött i klorna och knappt hälften var honor med ljus som. Mitt betyg blir "lysande" och det ska bli kul att köpa några kilo till när det är dags för den stora skivan.
Video meliora proboque deteriora sequor

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal