Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - tefascisten

1
urban: alltså det ångkokas inte när man tillreder det hemma... när du köper det i affären är det redan ångat, för att den oxidationsprocess som annars gör det svart ska stoppas. Kinesiska teer wokas istället för att den här processen ska avbrytas. Att teet är ångas är alltså något som sker i slutet av tillverkningen, i tefrabriken, inte något som man ska göra med teet hemma. Hemma kan man tillreda teet som man nu vill, i kanna eller press.

Chaikana i gamla stan, sthlm, ordnar teprovningar. Annars vet jag inte... Någon annan som vet?
2
jag tycker det låter som en lysande blandning. På många förfester har en banan stillat den där akuta hungern som sätter in efter några öl, så banan+öl är ju liksom redan en positivt laddad kombo för mig :) Dessutom så älskar jag den där belgiska körsbärsölen, fruktöl kanske är min grej.
3
Urban: nu var det visserligen inte mig du vände dig till, men jag kanske ändå kan bidra lite... Om du har druckit te på sushirestauranger och hos japanska vänner har du nog inte helt otippat druckit japanskt grönt te. Grejen med de japanska gröna teerna är att de ångas, vilket ger en speciell, nästan algig, söt smak. Det lipton och twinings säljer är säkert bara en annan sorts grönt te, det finns lika mycket variationer inom gröna teer som inom svarta.

Det som utmärker grönt te är helt enkelt att det inte har oxiderat som det svarta har gjort, och det finns massor av olika varianter av grönt te, precis som svart. Om du vill prova lite olika gröna teer kan du ju börja med tex. ett gunpowder och ett sencha. Lättast är ju att gå till en teaffär.
4
lapsang souchong och lite ljusare choklad (typ runt 50, 60%)
5
andreas: en tetermometer! :) Alltså, det är en termometer gjord för mätning av tevatten. Den ser ut som en helt vanlig termometer, så jag antar att en sån funkar den med. Vilket termometer som helst som tål vatten liksom.

En generell regel när det gäller hög kvalitet är att påste är det inte, medan löste är det. Större blad och grönare färg kan också indikera högre kvalitet på gröna teer. Och så priset naturligtvis, dyrare är bättre, fast så är inte alltid fallet, men man kan inte förvänta sig att hitta riktigt fint te för typ 20 kr hektot. Det enklaste är ju att handla hos en specialiserad tehandlare, då kan de ju berätta om teerna. I slutändan är det så klart din egen smak som avgör, köp det du tycker är gott helt enkelt. I affären där jag jobbar kostar en gyokuro 25 kr hektot, medan en "finare" sencha fukujuy kostar 40, men jag föredrar ändå den förstnämnda.
6
jo jag tog det nicket efter att en kompis skulle bjuda mig på te, hon hade bara påste och frågade om det gick bra för en tefascist som mig :) det är inte så allvarligt menat, jag är ju inte mordiskt när det gäller teer, haha.

Nä 75 är helt normalt för gröna teer. En tumregel är att ju sämre kvalitet på det görna teet, desto högre temperaturer kräver det. Vissa fina gyokuros kan man brygga i närmare 60 grader!
7
jag har en blogg om te och kaffe: tefascisten.blogspot.com
8
Jag är en tenörd av stora mått, och tycker att man åtminstone någon gång bör prova te som smakar som te ska smaka, alltså rena teer fria från hallon, citron, persiksosmak och annat otyg ;) Det finns ett så bredd smakspektrum bland rena teer, allt från mustigt, svartaste svarta Assam till lätt, blommig Darjeeling med citrusaktiga toner.

Sedan tycker jag absolut att man ska prova ett oolongte, gärna då Tit Kuan Yin från Kina, det är en väldigt lättgillad oolong med touch av persika (alltså naturligt, inte via tillsatta smakaromer). När det gäller gröna teer tycker jag att man ska våga sig på Gyokuro, ett ångat, japanskt te. Det är sött, örtigt och lite algigt. Svarta teer ska generellt sett bryggas i 4-5 minuter i 95 gradigt vatten, oolonger i ca 4 minuter i 85 gradigt vatten och gröna teer 2-3 minuter i 75 gradigt vatten. Om man är lika insnöad som jag kan man kolla den exakta temperaturen med en termometer. Och använd alltid löste, i en kanna eller direkt i koppen!

Annonser

Powered by EzPortal