Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Groet

1
Matbröd / SV: Surdeg
2011-02-15 19:24
Ta en klick vetesurdeg och mata med rågmjöl och vatten så vips har du en rågsurdeg.
2
Jag har slutat att diska min degbunke, men så använder jag den bara till att knåda deg också, det är bara att vänta tills det har stelnat och skrapa loss det med en degskrapa.
3
Det låter lite suspekt, vad för kryddor menas egentligen? Om man har örter och lägger det i fördegen så det får längre tid så kanske det gör lite skillnad, men varför inte tillsätta lite mer kryddor om man vill att det ska smaka mer av något?

Jag gör ibland bröd med soltorkade tomater och basilika, jag brukar blanda ned basilika i burken med tomater för att smaksätta oljan, det kanske inte gör så stor skillnad men jag gör så iaf.
4
Samma här, men baguetter och ett lite större runt bröd. Jag har även gjort valnötsbröd på fullkornsmjöl, det är som grahamsmjöl men malt lite finare, prova det!
5
Varför behöver du en bakmaskin för att baka surdeg? Du menar inte en köksassistent?
6
Jag vart glatt överaskad när jag möttes av en ny mjölsort på ICA, finax lanserar Manitoba Cream. De verkar ha sammarbetat med Jan Hedh som skriver gott om mjölet på förpackningen. Jag har bakat med det tidigare och gillat resultatet men det här var betydligt billigare än vad jag gav för det i en delikatessbutik.

Finax sida: http://www.finax.com/se/display/produkter/manitoba-cream.aspx

Fotnot: Jag är inte sponsrad av finax  ;D
7
Salt om något är ovänligt mot bakterier, sen så känns det otympligt att ha ett redskap för att sedan strö ut det med händerna, funkar inte en saltkvarn bättre?
8
Jag har märkt samma sak Kari! De ekologiska mjölsorterna verkar fungera bättre till surdegar. Min vetesur blev dålig på något sätt, degarna vart veka och kladdiga trotts att de inte borde vara det om man kollar till mängden mjöl mot vatten.

Vad kör ni för proportioner vatten mot mjöl? hälften hälften i volym?
9
Matbröd / SV: Frågor om brödbak
2009-07-27 01:21
Det handlar om hur mycket jäst du har i degen från början och sedan tid och temperatur. Du måste inte ha exakt 37 grader varm vätska, du kan tillochmed använda iskallt vatten, fast det tar lite längre tid innan degen börjar jäsa. Att jäsa varmt skapar bismaker, skulle aldrig jäsa på en platta, på tok för varmt för degen. Som en regel kan man säga att vanliga vetedegar kan iaf jäsa till dubbel storlek två gånger. Jäs först till dubbel storlek, vik ihop degen och pys ut bubblorna. Forma degen i den form du vill ha och låt den jäsa tills den ökat i storlek. Efter ett tag så lär du dig hur mycket degen ska öka, en underjäst deg spricker ofta upp i sidorna av att den jäser för mycket i ugnen.

En deg kan visst jäsa i flera timmar, men jag skulle inte jäsa en deg med 25 eller 50g jäst i rumstemperatur i flera timmar. Mitt tips är att hitta ett enkelt recept och baka det, att baka med surdeg är svårare, få till ett vettigt jästbröd först. Har du en assistent? Jag kan posta recept med eller utan knådning.

Mvh / Martin
10
Schyssta brön Kari! Vad är det för mjölblandning i de där? De fick så fin mörk skorpa tänkte jag.
11
Ja, det är den kvinnliga versionen av "Gubbröra"

Höhö.
12
Alla älskar nygräddade mjuka tunnbröd som kommer ur de norrländska bagarstugorna, eller de goda hårda tunnbröden med gravad lax eller sill. Men hur bakar man tunnbröd? Jag har inget recept på hårda tunnbröd, jag kan pressa min mormor på hennes recept på mjukt tunnbröd, som verkligen är supergott!
13
Skölj bort mjöl med kallt vatten, det går bort mycket enklare.

Degbunkar, det viktiga är att det inte torkar in, då blir det omöjligt att få bort. Man kan ta degresterna och gnugga bort det med lite mjöl så det inte fastnar för att sedan blanda det med huvuddegen.

Bänken rengör man med att skrapa med en degskrapa och sedan torka med trasa.

Plåtar brukar bara vara att skölja bort mjölet om det är vanligt bröd man bakar. Det är viktigt att man torkar ur ugnen när den har blivit kall så det inte är kvar mjöl som får allt att lukta bränt.

Degrester brukar jag ta bort med en vanlig borste, svampar och liknande brukar suga upp degen och bli alldeles slemmiga, borstar är lättare att rengöra efteråt.
14
Jag ersatte filmjölk i ett recept med turkisk yoghourt och lite vatten. Det verkade helt okej tills att jag skulle få ut brödet ur formen, något hade gått snett och brödet hade inte blivit gräddat, jag försökte steka kladdet för att få ut något av det hela men det slutade med att allt åkte ned i soporna.

När man bakar bagels så kokar man dem först för att få lite tuggmotstånd, sen ska de få svalna. Om man inte låter de svalna och istället lägger dem på en plåt direkt in i ugnen så fastnar dom, ordentligt. Alla mina bagels satt som sten, inte ens en brödkniv sågandes längst plåten kunde få bort dom, så alla skars därför av en bit in och blev lite mindre men mycket fulare. Plåten lades i blöt en längre tid innan man fick bort det sista.

Sen så har jag gjort de flesta vanliga misstagen som man kan göra, baguetter som åker för långt utanför plåten och blir L-formade, bröd som inte är mjölade tillräckligt och fastnar i bakdukar m.m.
15
Ett minst sagt udda bröd!

300g egenkokad kycklingfond, ganska svagt spädd
300g vetespecial
1krm jäst

dag 2 eftermiddag
100g grahamsmjöl
100g vetemjöl
50g rågsur

Det vart ett gott bröd, mest bara för skojs skull. Familjen märkte inget annorlunda förrän jag sa något.
16
Jag var förbi och åt en Maldini efter midsommar, mycket nöjd! Det var bland den bästa pizzan jag ätit i Sverige. Jag kommer att flytta till teg så det blir många besök där i framtiden =).
17
Jag var där och åt dagens lunch, 69:- tror jag det var. Den bestod av:

Bröd, väldigt gott. Inte konstigt med tanke på sammankopplingen med gimobageriet.
En mindre sallad som var sådär.
Jag tog en carbonara som var väldigt äggig, fast med väldigt gott fläsk.
kaffe på maten.
Något citrusvatten eller liknande.

För 69 så tycker jag att det var väldigt prisvärt, kommer äta där igen om jag är i närheten under lunchtid. Jag har hört från andra att priserna är väldigt höga kvällstid.

Den jag var där med åt en fiskrätt i tomatsås, men vart inte lika nöjd.
18
Jag vart himla sugen på toast för ett tag sedan, eftersom jag knappt aldrig köper bröd så försökte jag på mig att baka gott toastbröd, något jag inte gjort tidigare.

Poolish
300g mjöl
300g vatten
2krm jäst

dag 2
400g mjöl
100g vatten
1 ägg
50g smält smör
2 msk ljus sirap
2krm jäst
17g  salt

Brödet vart himla gott rostat med lite smör, marmelad och annat på. Jag skulle nog minska mängden salt lite nästa gång, även fast jag gillar salta bröd så vart det lite väl salt även för mig. Jag glömde att räkna med att smöret ger en del sälta till det hela.
19
Matbröd / SV: baguette
2009-06-18 01:30
Det såg ut som ett bra recept enligt mig, testa med några att forma dem såhär: http://www.youtube.com/watch?v=STtFnRbmQ7E

De öppnar upp sig bättre då man snittar om man har fått lite spänst i dem vilket även ger bättre volym.
20
Matbröd / SV: baguette
2009-06-14 13:02
Citat från: Andreas skrivet 2009-06-14 10:01
Poolish? Hmm jag undrar jag. Baguette är ju ett franskt bröd så rimligen borde det väl bli mest äkta om man går efter fransosernas egen version? http://fr.wikipedia.org/wiki/Baguette_(pain) Nu är inte min franska något vidare, men jag tycker mig läsa att baugetter bakas på surdeg (levain), eller med eller i kombination med bagerijäst (levure). Rimligen borde väl surdeg vara det ursprungliga och mest "äkta"?


Jag översatte levain i ett program och det hade två betydelser, "sourdough" och "leavened", så de kan mena att det är jäst bröd, någon fransktalande får gärna reda ut det :).

Jag hade läst någonstans att enligt fransk lag så fick inte bröd kallas baguette om det innehöll surdeg, det verkade inte stämma som man kan läsa här:

http://practicallyedible.com/edible.nsf/pages/frenchbreadlaw1993

Man märker snabbt hur seriöst fransoserna tar sitt bröd! Det är väldigt stora restriktioner om vad som får kallas vad.

I slutändan så tycker jag att det viktiga är att det smakar gott enligt en själv, en italienare hade säkert rynkat på näsan åt min köttfärssås men det betyder inte att den är dålig =).

Annonser

Powered by EzPortal