Vad använder ni för kol/briketter?

Startat av Andreas, 2007-05-16 10:03

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Hittade ett intressant test av kol och briketter i Icakuriren från 2004 utfört av SP. På tre år har säkert vissa tillverkare ändrat sin sammansättning, men ändå intressant att läsa.
http://www.icakuriren.se/ArticlePages/200410/04/20041004140531_Administrators861/20041004140531_Administrators861.dbp.asp

Landmann grillkol innehöll mycket höga halter av tungmetallerna kadmium och nickel. (Är det samma kol som shell och statoil använder i sina engångsgrillar? Se tråd om engångsgrillar.)

Även skandivaror grillbriketter från Coop och ÖB grillkol innehöll tungmetaller.

Kolet från ÖB innehöll störst mängd PAH.

Skogens grillkol gav väldigt mycket gnistor (gjort av barrträd).

Vissa fabrikat tog lång tid att få fyr på. 18 minuter för Weber grillbriketter och 16 minuter för ICA/Statoil i jämförelse med 12 för de andra (med elektrisk grilltändare). Det förklaras med för hög askhalt - inblandad sand - varken Webers eller ICA/Statoils briketter var SIS-märkta.
Den som inte frågar får inga svar.

Kurtson

Det här är riktigt intressant, för importören blev mäkta förvånad, då flera av de märken som testat alla görs i samma fabrik i sydafrika och bara brandas olika, men det är samma innehåll.
ett år fick ica sämst och landmann bäst, året därpå var det omvänt.
trots att det tydligen var samma innehåll.
och gifterna det talades om var tydligen inte riktigt mätbara, tydligen krävdes 25ton för att man skulle hitta skadliga mängder...skall se om jag hittar rapporten!

webers briketter är ett australiensiskt fabrikat som heter heat beads, och är mineralbriketter, de lär brinna ca 3 gånger längre i tid än vanliga briketter.

Andreas

Briketter i Sydafrika? Jag trodde de flesta gjordes i Polen...

Vad innebär mineralbriketter? Menar du att briketter ska bestå av annat än kol?

Är du säker på australiensiskt? Jag har hittat uppgifter om att Webers briketter tillverkas i Spanien.
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Kurtson

Se där, många nya uppgifter.
Jag kan inte gå i ed på det, men de uppgifter jag fått från tillverkana var det sydafrika DÅ.
Att heatbeads görs i spanien kanske inte är helt fel (det förklarar i så fall varför inget har levererats i år) men ursprungligen kommer de från austarlien och är ett reggat varumärke där som weber brandar.
måste forska mer i det här! Kanske kan få mer svar.
och vad heatbeads är gjorda på vet jag inte, men de brinner länge, alla brukar referera till dem som mineralbriketter, tycker också att det låter mysko.


fiock häromdagen veta att en kollega köper sin grillkol från
http://www.jordgubbarna.se/produkter/grillkol.php
gjord på gammalt virke så det finns spik o sånt i :)


Kurtson

http://www.heatbeads.com.au/

ser faktiskt inget om mineraler där, men något måste de ha gjort, för de väger så mycket mer än andra.

Andreas

Här är ett ytterligare ett test av kol och briketter, gjort på uppdrag av Råd & rön och Svenska naturskyddsföreningen från 2003. http://www.radron.se/upload/testrapporter/030613_6_rapport_grillkol.pdf

Här beskrivs SIS-märkningen (Standardisering i Sverige) -

Krav för grillkol:
¤ Minst 83% kolämne
¤ Max 4% askhalt
¤ Max 8% vattenhalt
¤ Minst 80% av kolbitarna ska vara mellan 20 och 150 millimeter

Krav för briketter
¤ Minst 65% kol
¤ Max 15% askhalt
¤ Max 8% vatten
¤ Råvaran får ej vara kemiskt behandlad.
¤ Bindmedlet skall vara av livsmedelskvalitet

"För både kol och briketter finns bestämmelser över vilka främmande ämnen som ej får förekomma."

Andra märkningar -

¤ DIN (Deutsche industrinorm) - liknar SIS men har lägre krav.
¤ FSC - handlar om miljö.
¤ Der grüne punkt - betyder att förpackningmaterialet går att återvinna, har inget med innehållets kvalitet att göra - finns på Webers briketter.

Sätt som tillverkarna fuskar med kol och briketter -

¤ Tillsätt billigt utfyllnadsmaterial som sand, bentonit eller glas till briketterna för att öka vikten och därigenom förtjänsten.
¤ Sälj kol som inte kolats helt färdigt utan som består av en kärna av trä vilket ger ett tyngre kol som ökar förtjänsten.

Testresultat - tungmetallar (s. 11) -

Sämst resultat fick "Grilla med glöd" (KF), "Statoils grillkol" och "SSTp grillkol" (Ölandskol). Ingen sort är hälsofarlig, men man bör inte sprida askan på trädgårdslandet. (s.15)

Testresultat - ask- och vattenhalt (s. 12) -

Sämst vattenhalt - Rustas & biltemas engångsgrill - tyder på att den ej kolats ordentligt.

Sämst askhalt - Webers - det noteras för övrigt att Webers briketter kommer från Spanien - ett land där det tydligen ofta fuskas med briketter.

Testresultat - miljövärden CO2 (s. 13) -

Sämst vad gäller fossilgaser vid tillverkning och transport - bidrar till växthuseffekten är engångsgrillarna. Av briketterna är Weber sämst tätt följt av ICA. Bäst är dem från Coop och Willys.
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Herregud!!.. Nu blev det krånglit värre.. det blev nästan en hel vetenskap att handla briketter nu..

Andreas

Nädå inte behöver det blir speciellt krånligt bara för att man vet lite mer. Inte så mycket värre än när du är ute och jagar exakt rätt råvaror till nån maträtt. ;)

Jag tycker det var intressant att få insikt i att och varför vissa briketter är segare än andra att få igång och ger mer aska.
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Jag var in på Fridtidscenter här i Umeå igår där dom säljer Webersaker mm.
Tittade på en 6 kilos säck weberbriketter och visst var dom från Australien!. Testet från 2003 känns inte direkt aktuellt på nåt sätt.

Jag lyfte på en säck bricketter och fann den ovanligt tung för sin storlek. Kunde inte låta bli att fråga försäljaren om varför.
Han sa då att Weber gör sina briketter av "hardwood" som tydligen är ett väldigt hårt och tungt trä. Bricketter från hardwood brinner tydligen 2-3 gånger så länge som vanliga briketter.
Vad säger kurtson?

Kurtson

kan bara instämma. det är 3:E året som weber brandar heat beads, innan hade de egna briketter som var urusla! ekller lika usla som alla andras.


Andreas

Aha. Då gäller det bara att hitta ett test där Webers Hardwood-briketter ingår. (Fast frakta briketter från Australien...)
Den som inte frågar får inga svar.

Kurtson

Då kan jag komma med färsk fakta från idag...
Ser du webers bricketter i 7 kg's påsarna, så passa på och köp för de är sedan slut för säsongen.
små påsar kommer gå att få tag på ett tag till, men kanske inte hur länge som helst...

Urban


Andreas

Ja precis, vad kostar Weberbriketterna?

Såg att coop börjat sälja "högkvalitetsbriketter". Jämför man innehållsförteckningen med de "vanliga" (nederst) så har "högkvalitetsbriketterna" betydligt mer kolinnehåll - 75 mot 65% och lägre ask- och vatteninnehåll. Hur ser innehållsförteckningen ut för Webers briketter?
Den som inte frågar får inga svar.

Kurtson

ja, va kostar de...jag har inte haft dem i lager i år än, men 7kg ligger på 99 kr, tror jag..

Urban

Jag grillade i helgen hos en kompis varvid vi använde Webers Head Bead briketter..
Och visst är det skillnad på briketter o briketter. Dom tog lite längre tid att bli glödfärdiga än normala briketter..
Men vilken glödtid dom hade!, och vilken jämn och fin värme man fick!.
Dessutom så lade vi i dom gamla briketterna också som var använda i förra grillningen. Jag klämde på dom för att känna ifall att dom blivit porösare efter en grillning.. Men icket!. Dom var precis lika hårda som dom nya.

Andreas

Är man medveten om de olika kvaliteterna så kan man välja briketter efter vad man ska göra. Är man hungrig och ska grilla ett par burgare eller en bit entrecoté så är det fördel med snabba briketter som tänds fort. Ska man däremot jobba med tjockare bitar och har mer tid så väljer man de långsamma med lång brinntid.
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Ska man alltså ha 2 olika sorters kol alltid hemma då menar du?.
Går det inte lika bra att tända igång lite mindre kol bara?

Andreas

Tror inte du får igång riktiga seg-briketter så mycket snabbare bara för att du minskar antalet en gnutta.

Weber 7 kg finns hur som helst på K-rauta. Priset samma som du sa Kurtson.

Tog en bild på innehållsförteckningen också (bilder på coops innehållsförteckningar på sida ett i denna tråd).

Alltså

Coop "högsta kvalitet"
75% kol, 6% aska, 4,5% vatten, 27.000 kilojoule
Coop "vanliga" lövträ
65% kol, 15% askhalt, 8% vatten
Weber
75% kol, 11% aska, 5% vatten, 26.000 kilojoule

Ser man till värdena ser Coop bättre ut än Weber eller hur?
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal