Matforum

Hemmalagat - laga själv => Vetgirig, frågelåda => Ämnet startat av: Andreas skrivet 2007-08-23 11:20

Titel: Hur tvätta citron- och apelsinskal?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-08-23 11:20
I många recept som innehåller rivet skal från citrusfrukter står det att man skall tvätta skalet innan man river, vad är det man tvättar bort egentligen och hur noga bör man vara?

Någon som använder nåt annat än vanligt vatten?
Titel: SV: Hur tvätta citron- och apelsinskal?
Skrivet av: Anne skrivet 2007-08-23 11:32
Du tvättar bort vax. Om du inte köper ekologiska frukter, då, de är oftast ovaxade. Jag tvättar i varmt vatten, och om det känns mycket vaxigt, använder jag lite flytande tvål och sköljer av bara f-n.
Titel: SV: Hur tvätta citron- och apelsinskal?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-08-23 14:14
Oj 12 minuter, det var snabbt svarat. :)

Men det är alltså bara vax man tvättar bort - det här talet om gifter i fruktskal stämmer inte?

Vax låter ju annars väldigt harmlöst - kan inte vara speciellt farligt att äta vax - så då borde det väl räcka med att skölja lite lätt?
Titel: SV: Hur tvätta citron- och apelsinskal?
Skrivet av: Anne skrivet 2007-08-23 14:19
Ibland är man snabb :) Jodå, en del frukt besprutas ju med annat än bara vax, som elaka bekämpningsmedel. Min filosofi är att om jag fått bort vaxet har jag nog fått bort det med. Jag ser det inte som att det är så himla farligt, men ska man använda skalet är det ju inte så gott om man inte tvättar noga.
Titel: SV: Hur tvätta citron- och apelsinskal?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-08-23 14:30
Hehe 5 minuter ännnu snabbare. :)

Fast bekämpningsmedlet sprutas väl på under uppväxten och vaxet efteråt - så att vaxet är borta behöver väl egentligen inte betyda att allt otrevligt är borta?

Varför vaxar man frukten? Vad är det för slags vax?
Titel: SV: Hur tvätta citron- och apelsinskal?
Skrivet av: Anne skrivet 2007-08-23 17:19
Ja, antar att man vaxar för att öka hållbarheten under transport, men det är ungefär så mycket jag vet.