Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Skogis

1
Som vanligt går inköpen över styr när jag är på snabbgross. I början av april inköptes det 5 kg sidfläsk till rimligt pris, svenskt och från rapsgris. Här skulle det göras bacon och varmrökt sidfläsk :)
Funderade inte något på att det skulle kunna skapa eventuella problem men det gjorde det.

Efter något mer än en månad i 10% saltlake var laken grön :o

Luktade och kände på laken men hittade inget fel mer än färgen, provstekte lite fläsk och bortsett från en markerad rapssmak var där inget fel på det. Men jag vill inte att varken bacon eller sidfläsk ska smaka raps >:(

Bytte till ny lake och lät fläsket ligga tills för några dagar sedan, så nu är jag på banan igen. Fruktansvärt salt men det gick att lösa med att laka ur fläsket några dagar, så i helgen ska det både kallrökas bacon och varmrökas sidfläsk.

Undrar varför det blev grön lake? Det borde vara rapsoljan som man matar grisen med men att den skulle sätta färg på laken var inget jag skulle gissat på.
 
2
Var väl förvirrad men jag köpte färdiga köttbullar för att ha som lunch i veckan. Har inte ätit sådana på många år och tyvärr var inte smaken bättre än vad jag mindes.

Att man använder någon gas (som luktar fis) för att köttbullarna ska hålla längre vet jag men målas köttbullarna med något för att de ska se stekta ut??

Passar en hund och han var inte lika snarstucken som jag så han ställde upp och åt det som blev över.
3
Allt om sous vide / Rimmad oxbringa
2022-11-26 10:01
Slog till på en färdiglagad (sous vide tillagad) rimmad oxbringa senast jag var på snabbgross men är inte alls nöjd med vad jag fick. Den är som en planka och i mitt tycke inte färdig.

Skulle det funka att köra 10-12 timmar till vid 58° i sous vide för att få den iaf lite mörare, eller är det kört?
Blir mycket pålägg om det inte går för den väger 3,5kg.  :(
4
Brassade på lite kyckling och ris på jobb idag, anledningen var att jag hittade indisk såsbas på burk till billigt pris.

Givetvis smakade grytan knappt något så jag fick leta runt lite efter något att krydda med, hittade en öppnad burk Hot curry paste i kylen som nog har stått där ett bra tag. Innehållet luktade och såg bra ut så jag tog några skedar och fick en bättre smakupplevelse.

Bäst före datum på burken är maj 2006 :o

Inget fel på den så den får stå kvar i kylen :)
5
Råvaror, halvfabrikat / Färgad lax
2022-09-30 11:06
Slog till på en laxsida igår men när jag kom hem tyckte jag att färgen på den är lite väl mättad.
Hörde på radion att det tillsätts färgämne i fodret för att få rätt färg på köttet, men nu har man nog gått för långt.
Sidan har en färg av mycket fylligt laxrosa åt det röda hållet, mer röd än rosa!
6
Allt om grillning & BBQ / Burnt ends
2022-07-30 09:06
Som en given fortsättning på Brisketäventyret har jag nu provat att grilla Burnt ends av högrev.

Tärna köttet i 2,5cm kuber och krydda med favvoruben, grilla/rök på galler vid 110° i 2 timmar. Blanda bbqsås,äppeljuice och fond i lagom mängd i en form och lägg i bitarna och rör om. Täck med folie och ställ formen i ugnen/grillen i ytterligare 1-2 timmar på samma gradtal.

Köttet får en konsistens som välkokt kalops men med grillsmak, gott? Det var grillat, och gör jag det igen blir det nog med bara salt och peppar som krydda för att få köttsmaken att framträda bättre, nu drunknade köttsmaken i bbqkryddorna.

Det verkar vanligt att man gör det på sidfläsk fast utan såsbadet, kan nog bli gott, blankt som fasen iaf  :)
7
Nu kan jag inte hålla mig längre, det är hög tid att grilla en brisket  :)
Har trålat youtube på filmer om hur man kan göra och bestämt mig för att testa. Det blir en köttbit på 2,6kg som ska ligga i grillen i runt 10-12 timmar så jag får ju hoppas på att det blir gott.

Har en pelletsgrill så egentligen är det fusk att grilla så länge, man startar grillen, sätter önskad temp på vredet och lägger i köttbiten. Sen kan man änga sig åt annat  :)
8
Det är bara att erkänna att man är nörd när man blir alldeles varm i kroppen av att vrida på en pepparkvarn  :)

Vilken kvarn!!

Har en Peugeot innan men den är inget jämfört med den här kvarnen, har haft problem att hitta pepparkorn som kvarnen kunnat krossa. Men PC verkar krossa vad man häller i den, och till den krossningsgrad man vill, direkt.
9
Till Thanksgiving (eller kalla det hellre en kalkonmiddag med barn och barnbarn) inköptes det prinskorv som backup om köttet inte skulle falla de yngsta i smaken. Dessa blev aldrig tillagade men hittades efter några dagar i kylen och stektes på. Ingen rolig upplevelse, konsistensen var som slät pastej och smaken var liknande, väldigt slätstruken  :(

Desto roligare nu när julens prinskorvar ligger packade och klara inför högtiden, smak och konsistens är som den ska och det blev även några paket som kan ges bort till behövande i vänkretsen.

Har haft prinskorv som julgåva på firman några gånger och en del kunder har redan frågat om det möjligen blir några i år.  :) 

Hemgjord korv är lyx!!

Glömde ju bildbevis  :)

IMG_3352.jpg
10
Hittade hur man tillagar potatis i sand i en Tandoor (borde funka lika bra i en wok) på youtube.
https://www.youtube.com/watch?v=qpvTdHxnMQ4
Kommer jag bara ihåg det så ska jag prova till våren/sommaren nästa år, kan nog bli rätt gott.
11
Kan inte riktigt bestämma mig för om det är bra (mindre plast och smidig hantering) eller dåligt (hoppressad färs)

Hur ska man få färsen smulig när den ligger packad i en plastkorv om man vill göra köttfärssås? Om jag ska rulla köttbullar är det inget problem men köttfärssåsen blir inte så kul om färsen är i större eller mindre klumpar. Den blir inte lika lätt finfördelad som när den köps i tråg eller lösvikt.

Eller får man köpa färs i olika förpackningar beroende på vad man ska laga?
12
Det börjar bli dags att äta kräftor och något jag aldrig funderat på är om kräftorna ska vara kylskåpskalla eller lite ljumma när man äter dom.

De godaste kräftorna jag ätit har ju varit nykokta och lite tempererade, vilket iofs är en annan liga än köpekräftor smakmässigt.
Fick frågan om man ska ta fram kräftorna någon timme innan det är dags, men jag vet inte om det gör någon skillnad.
13
Av någon underlig anledning tycker jag om vad KFC säljer. Övrig snabbmat inkl pizza är inte lika intressant och äts helst inte.
Har provat att få till en liknande frasig panering men inte lyckats speciellt bra, visst det blir gott men det har inte blivit rätt. Har hävdat att det måste ha med att KFC friterar i tryckkokare men igår hittade jag hur man kan göra  :)

Blanda 3dl vetemjöl, 1msk bakpulver, 1tsk salt och nymald peppar i en bunke, tillsätter 3-4 msk filmjölk och duttar ihop smeten så den blir grynig. Kycklingvingarna delas och läggs i en bunke tillsammans med 2-3 dl filmjölk (som kan kryddas efter eget behag). Skulle tro att vingarna bara mår bra av att ligga där någon timme och marineras, men det var inget jag gjorde igår.

Vänd bitarna i den gryniga "smeten" och fritera i olja vid 180-190°. Jag fick värmehålla i ugn för att vingarna säkert skulle bli klara så ev behövs det värmebehandling innan om man vill gå på dom direkt från frityrgrytan. Sous vide verkar lite överkurs men då kan man smaksätta köttet innan fritering.
14
Gissar att det är pandemin som har sänkt priset på färsk laxsida, efter några år med högre pris på lax (110-200:-/kg) har det sjunkit till ungefär samma nivå som innan prisstegringen och verkar ligga på runt 70-110:-/kg.

Investerade i en sida innan i veckan och tänker grava den ikväll, men efter att jag letat runt lite på recept ser jag att andelen socker i kryddblandningen har stigit rejält.
Från 1/3 socker mot 2/3 salt i Hagdahls från 1860-talet till omvänt förhållande i Mannerströms husmanskost, är det saltet som är farligt eller är det sockret som är gott?
15
Gjorde kåldolmar i lördags, ett tips är att man röker den förvällda kålen innan man fyller den med färsblandningen. Då får man en dolme som höjer sig rejält smakmässigt.

Men det var inte det jag tänkte skriva om.
Kåldolmar är väl egentligen relativt bra mat miljömässigt? Efterkalkylen på min matlagning gav att genomsnittskåldolmen vägde 123gr och hade 36gr blandfärs i sig. Det är väl rätt bra om man betänker att vi ska äta mindre kött?

När andan faller på ska jag nog även testa att göra några helt vegetariska. Med så lite kött i bör det inte vara så svårt att hitta ett substitut som funkar.

Som vanligt gick det hela överstyr, 12,5kg vitkål och 4,4 kg blandfärs resulterade i 15 kg kåldolmar. Det ska nog räcka ett tag. :)
16
Har nu tyvärr fått ta del av att vara utan smak och luktsinne helt eller delvis. Smaken är inte helt borta men allt jag äter har en metallisk ton, saltar jag maten på tallriken smakas sältan men även den med metallisk bismak.

Texturer av olika råvaror har därför fått bli ett av sätten att få någon form av upplevelse när det är dags att äta.

Men, finns det något annat man kan göra?
17
Har blivit kund hos en grossist och storlekarna på köttstycken och förpackningar är mycket lockande.
Bl a kunde jag inte låta bli en hel kotlettrad, 6dm lång och 4kg tung.
Så nu står jag här med denna köttbit och funderar på vad som kan göras på den.
 
Det lär bli några middagar men ska den tillagas innan eller efter den frysts?
Givetvis i mindre bitar men vad funkar bäst?

Det slank även med en paket kalvgrytbitar (2,5kg) som har blivit dillkött. Den tänker jag frysa in i portionspaket.
18
Vill minnas att jag skrivit om det tidigare men hittar det inte.
Pommes av Kassava är en hit, smakar väl inte så mycket men konsistensen liknande wienerbröd och lika frasigt är tilltalande. Största problemet är att få tag på bra kassava, är det svartprickig när man delar den är det bara att lämna tillbaka den till butiken för då är den bitter och mer eller mindre oätlig. Men det verkar som att det är säsong nu.
Skala och skär upp kassavan i lagom mumsbitar, mittsträngen som är brun är värdig ett gummibands egenskaper så den ska plockas bort, koka i saltat vatten, låt kallna. Det går utmärkt att frysa bitarna och använda dom senare.

Senast jag kokte glömde jag bort grytan så den småputtrade i gott och väl 3-4 timmar med resultat att vattnet nästan hade kokat bort. Förväntade mig en kassavagröt men bitarna var fortfarande intakta, så jag sköljde bara dom med kallt vatten och la upp dom på en bricka för att kallna. Frös in 3 påsar och fick en liten påse över som jag tänkte provfritera, den glömdes också bort i kylen. Hittade påsen efter ytterligare 1 vecka, luktade på innehållet men det luktade normalt och bestämde mig därför att testa att fritera bitarna.

Man kan tydligen behandla kassava nästa hur som helst  :o
Där var inget fel på på den.
19
Igår var det dags för årets första wokade nypotatis.  :)
IMG_2711 (1).jpg
Smaken har stor potential till förbättring dock, den första potatis smakar ju mest vatten.
Det blev 3-2-1 kamben och sparris till.
20
Nya upptåg :)

Köpte skivad karré igår och tänkte bjuda på det som söndagsmiddag, men visst kan man väl göra något roligare än steka/grillad dito?
Funderingarna går kring att varmröka dom i grillen någon timme först och sen köra klart i ugnen i något som kan liknas vid helstekt späckad karré.

Skulle det funka med att varva karréskivorna med något som tillagas samtidigt? Om så, vad skulle man kunna använd? Rotsaker, potatis, kryddor, torkad frukt eller kanske någon grönsak?
Det första jag tänker på är nog kassler varvad med ananas på risbädd, men visst skulle det gå att göra något roligare än så.
21
Ett kalvhjärta och en kalvtunga (Julklappen från barnen :) ) ligger nu i saltlag för senare tillagning. Tungan ska kokas och hjärtat ska varmrökas men eftersom jag inte tillagat någotdera är jag nyfiken på om någon har några tips gällande dessa styckningsdetaljer.
Tips och tricks emottages tacksamt.
22
Hörde på radion att medelsvensken stoppar i sig 80 kg kött/år.
Inte hållbart på något vis men jag har ingen aning om hur mycket jag själv förbrukar så jag har därför börjat loggföra köttinköpen.
Lite som när jag hörde om att medelsvensken inte lagar mer 11 olika maträtter/månad och tvunget skulle loggföra min egna eskapader under ett år.

Första veckan gick väl bra och andra var ett under av låg förbrukning men jag får nog hålla igen på köttinköpen ett tag nu, förra veckan köptes det totalt 9,5 kg kött i olika former. Hur ska man räkna korv, 60% av totalvikten?
Nu ligger det ett gäng kåldolmar, lasagne och flygande Jacob i frysen för framtida förbrukning så allt är inte uppätet i veckan.

Vi är 2 st i hushållet så allt under 160 kg är på rätt sida med ju lägre desto bättre, men för tillfället ligger jag nog lite väl mycket plus.
23
Den årliga kalkonmiddagen (Thanksgiving) gick av stapeln i lördags med gott resultat. Nytt för i år var att gästerna hade uppmanats att ha med sig tomma matlådor vilket var uppskattat.
Men brysselkålen var nog inte lika uppskattad för den fanns det rätt mycket kvar av när vi packade ihop resterna.
Tänkte som så att kål som kål och krönte därför en kålpudding med ett lager skivad brysselkål igår.
Det blev riktigt gott!
Vitkål är rätt menlös smakmässigt och den lilla beskan brysselkålen har lyfte puddingen ett snäpp.
Rekommenderas.
24
Det ska bjudas på kräftor till helgen men förutom pain riche, majonnäs och ostpaj, vad finns det för något gott annat att ha till?
25
Ska vara midsommarvärd för 12 pers och vill ju bjuda på något minnesvärt.
Vad kan vara bättre än tabascosnaps :)
Har sparat en tom tabascoflaska av den större storleken så med 3dl vodka, knappt 1 dl tomatjuice och Tabasco så att styrkan passar spritstyrkan blev det faktiskt drickbart.
Det blev väl en lightvariant av Bloody Mary, men kan nog bli kul att bjuda på snaps ur en tabascoflaska :)
26
Inget nytt men för mig är burnt ends något jag inte provat.
Receptet är som följer
tärna svålfritt sidfläsk i 3x3cm bitar, rubba med valfri grillrub. Rök/grilla på 90-100° i 3 timmar på galler, lägg i en aluform och fyll på med lönnsirap, råsocker och smör. Täck med folie och in i grillen ytterligare 1 timme.
Låt svalna, öppna en öl och njut.

Låter lite väl sött med både lönnsirap och råsocker så det håller jag nog nere på.
Hade varit gott om man kunde behålla svålen och få den krispig, men det är väl mer eller mindre omöjligt.

Återkommer med resultatet vad det lider.
27
Grillsäsongen har startat i Skåne  :)
Idag blir det ABT eftersom jag hittat jalapeno till rimligt pris.
89:90/kg på Coop gjorde att det blev ett tiotal i en påse.
Blanda riven ost, bbq rub och cream cheese, halvera och ta ur jalapenos och fyll med ostblandningen. Rulla in i bacon och grilla på indirekt värma tills baconen har fått fin färg.
Pepparn är lite ojämn i smaken så det är lite rysk roulett om det ska svida i munnen eller ej när man tar en :)
28
Men hittar inte något sidfläsk till rimligt pris, varken färskt eller rimmat. Det börjat tryta i frysen på bacon och köpebacon är inte min favorit, så i ren desperation har jag därför börjat fundera på att använda karré istället. Resultatet borde bli liknande, får väl salta och röka köttet lite längre bara.

Agnetasch, du har gjort mycket i dina dagar. Har du lockat din man till att kallröka karré någon gång?
29
I helgen blir det kallrökning av några laxsidor och jag tänker passa på att röka lite annat samtidigt. Kommer att röka med alspån så röksmaken blir nog inte så påträngande och jag har hittat lite olika saker som jag vill testa.

Rökta ägg ska provas, kokta skalade ägg som röks någon timme och sen används till devil egg låter både gott och spännande.
En annan sak är morötter, Paul Svensson rökte oskalade morötter i maträddarna så det måste ju också provas, dessa koktes sen och serverades i korvbröd :)
Är dock lite tveksam till att röka i ugnen inomhus, ugnen lär lukta rök ett bra tag efteråt.

Sen funderar jag på att kallröka oskalad potatis som kan användas till gratäng eller klyftpotatis, skulle det funka?
Hittade att man kan kallröka smör som också låter intressant, om det blir den här gången vet jag inte men det lär hända.

Något som kommer att rökas igen är gräddsås, det är syndigt gott. Har t o m fått en beställning på detsamma till jul  :)
30
Idag blir det beredning och inläggning av första julsillen i år.
Är tidigt på det men Mannerströms fiskköttbullar som jag lägger i ättikslag med kryddpeppar och skivad lök blir bara godare om dom får ligga till sig ett tag.

Receptet på fiskköttbullarna hittar ni i kokboken Husmanskonst, min tvist är att jag använder 50/50 vitfisk och lax. Bullarna blir fastare och håller ihop bättre med hälften lax.

Annonser

Powered by EzPortal