Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Hasse

1
Välkommen till Matforum!

Jag har ingen erfarenhet av den maskinen du frågar efter, men i allmänhet är det ju så att man får vad man betalar för. Så att läsa tester och inte bara gå efter priset, är nog en klok strategi.

Själv har jag en Philips som är minst 25 år gammal, men fortfarande funkar perfekt. Då snackar vi kvalitet!

https://matforum.se/index.php?topic=1036.msg48729#msg48729
2
Det är väl som du skriver, att den röda är lite mildare. För min egen del använder jag nästan alltid gul lök. Om jag ska snofsa till det använder jag schalottenlök, som också är mildare än den gula.
3
Det låter väl som en möjlig förklaring. Jag läste någonstans att även fisk som varit fryst får kallas färsk.
4
Ett femtio år gammalt videoklipp:
https://youtu.be/N8xMIKv-Cbo

Jag tycker att det känns förvånansvärt modernt.
5
Det har jag aldrig sett. Kan du inte riva egen och frysa in?
6
Skogis, det är ju för väl att smaken är tillbaka! Förlorat smaksinne för en matintresserad måste ju vara fruktansvärt.
7
Aj då, Skogis. Jag lider med dig! Men smak och lukt kommer väl tillbaka efter infektionen?
9
Du ska ta lika mycket vatten som ättika.
10
Grytor och soppa går jättebra att frysa i portionsförpackningar. Om du söker efter t.ex. "köttgryta", "fiskgryta", "rotsaksgryta" så finner du massor av recept.

Kött, fisk och korv går bra att frysa i portionsbitar. Färdigfrysta grönsaker. Färskt bröd kan frysas och knäckebröd håller ju länge. Ris, pasta, couscous, bönor och liknande håller också länge i skafferiet. Mjölk och grädde kan man frysa. Mjölken blir inte god att dricka, men funkar att laga mat med. Sedan finns det ju en uppsjö av konserver och djupfrysta färdigrätter att köpa.

Jag lever också i ett ensamhushåll och frysen är min bästa vän i köket.
11
Johan, ja sjögrässallad låter troligt. Enligt din länk innehåller det bl.a. sesam vilket förklarar den nötiga smaken och färgämne vilket förklarar den illgröna färgen.

Agnetasch, jag kan tänka mig att krispigheten och nötigheten går ihop med milda toner. Någon äggrätt kanske? Vad tror du? Du är ju en oerhört erfaren veteran i köket.
12
Flera gånger när jag ätit sushi på krogen har det serverats ett fint strimlat, illgrönt, krispigt tillbehör med en mild, nötaktig smak.

Det är gott, men dumt nog har jag aldrig frågat personalen vad det är. Är det någon på Matforum som vet vad jag snackar om?
13
Ur Hemmets kokbok 1957:

Kokt rimmad kalvtunga
1 kg rimmad kalvtunga
vatten
sopprötter
5 kryddpepparkorn

Tungan får ligga i kallt vatten 1 tim, varefter den skållas och skrapas väl. Den sättes på i vatten, skummas noga då spadet kokar upp och kryddorna lägges i jämte rotsakerna. Tungan får sakta koka tills den är mör. Den kokas med fördel i tryckkokare.

När den är färdig drages skinnet genast av och tungan skäres i skivor. Serveras med svamp eller tomatsås eller med potatismos. Koktid: 1-1,5 timmar.
14
80 kg om året, det blir i snitt 220 gram per dag. Det låter mycket, men det är mycket möjligt att jag stoppar i mig det. Vissa dagar blir det fisk istället, förstås. Helvegetariskt tycker jag, tyvärr, är tråkigt.

Jag har inte dragit ner på köttet på sistone, däremot köper jag mindre nötkött och ersätter det med fläsk.
15
OK, jag förstår. Det var jag som läste lite slarvigt.
16
Brysselkål är en delikatess!

Kanske kan man blanda brysselkål och vitkål till kålpuddingen?
17
WOW!

Hur mycket hade det kostat att köpa en sådan precisionspress i affären? 1000 kr?

Snyggt jobbat!
18
Det är inte självklart att plastpåsen är ett sämre miljöalternativ än påsar av papper eller tyg. En tygpåse måste t.ex. användas väldigt många gånger för att vara miljösmartare än plasten.

Fördelar och nackdelar (saxat från expressen.se):

Plastpåse

+ Kräver mindre energi att tillverka och frakta än vad andra typer av påsar gör.

- Skapas av olja som är ett fossilt bränsle som frigör mängder koldioxid när det utvinns och bearbetas vilket gör det till ett miljöproblem. Dessutom tar det hundratals år för naturen att bryta ned plast.

Papperspåse

+ Kommer från förnybara källor. Bryts ner i naturen.

- Framställningen av papperskassar kräver fyra gånger så mycket energi som framställningen av plastkassar. De håller ofta sämre och kan i regel inte återanvändas särskilt många gånger. Och för att tillverka papper krävs skövling av skog vilket inte är helt oproblematiskt.

Tygpåse

+ Om du verkligen är bra på att använda din tygpåse, kan den spara stora mängder energi.

- Tyg kommer från förnybara källor, men framställningen av en tygpåse är så resurskrävande att den måste användas hundratals gånger för att det ska motsvara en plastpåse för varje tillfälle.
19
Jag håller på bärkassar av papper. Men det har också börjat komma påsar i ett kraftigare material som kan användas många gånger.

Småpåsarna till frukt och grönt bör fungera utmärkt även om de görs av papper.
20
Jag har ingen aning om detta, men citerar från Google*):

Du bestämmer över annonserna som visas.
Blockera annonser som du inte vill ha, välj var annonser ska visas och ändra utseendet och känslan i textannonser för att passa din webbplats. Du kan till och med bestämma vilka annonskategorier som tillåts. Din webbplats. Dina regler.


*) https://www.google.com/intl/sv_se/adsense/start/benefits/#/

Annonser

Powered by EzPortal