Vad är E. coli & EHEC?

Startat av Andreas, 2007-12-13 10:52

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Med anledning av köttfärsfuskstråden http://matforum.nu/index.php?topic=1188 kändes det idag lämpligt att ta reda på lite mer om E. coli.

Escherichia coli

E-coli är en mycket vanlig bakteriefamilj som lever i tarmar (tarmbakterie) hos människor och djur och är nödvändig för matsmältningen. Normalt finns mellan 100 miljarder och 10 biljoner per gram avföring.

De flesta familjemedlemmarna är ofarliga men minst sex typer kan skapa infektion och ge matförgiftning hos människa: EHEC, EIEC, EPEC, ETEC, EAEC och EAggEC. Bakterien är den vanligaste orsaken till diarré och det kan bli riktigt allvarligt med bland annat njurpåverkan. Inkubationstiden är vanligen 9-12 timmar men kan vara upp till 72 timmar för ETEC och ännu längre för EHEC, se nedan.

Optimal tillväxttemperatur är 37°C men E. coli kan växa ända till 49°C.

Större utbrott i Sverige
¤ ETEC - 200 personer i Stockholmstrakten insjuknade med diarré och kräkningar efter att ha ¤ ätit mjuk dessertost
¤ EPEC - 60% (442 personer) insjuknade i två bostadsområden utanför Uppsala med gemensam vattenförsörjning

EHEC

EnteroHemorragisk E. Coli, är värstingen i E-coli-famliljen. EHEC började sina illdåd nyligen, 1988-1994 diagnostiserades endast tre fall per år i Sverige men 1995-1996 skedde en markant ökning ocn nu rör det sig om cirka 2-300 fall om året. 1% av alla nötkreatur i Sverige är bärare av bakterien, den finns framförallt hos ungdjur och är vanligast under sommar och höst.

EHEC kan växa vid 8° i mjölk och  12° på skuren sallad och gurka och överleva 18 veckor i jord och mer än 60 dygn på ytor av rostfritt stål, dessutom överlever den infrysning. Bakterien dör garanterat vid upphettning till 70 grader i två minuter (har inte hittat någon mer utförlig tids-temperaturtabell än.)

Det kan i värsta fall räcka med att få i sig tio bakterier för att utveckla sjukdom - det tros att det beror på förmågan att klara lågt pH så att de kan gå genom magsäcken och komma till tarmarna levande där de börjar bilda toxin.

Inkubationstiden är tre upp till nio dygn. Symptomen är kräkningar, blodig diarré och akuta buksmärtor och kramper och ibland blir det även njurpåverkan som kan kräva dialys och orsaka dödsfall.

EHEC är den enda av E. colivarianterna som är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Från början var det bara EHEC-serotypen O157 men från 1/1 2004 är alla serotyper ex. O111, O103 och O121 också anmälningspliktiga.

Kända smittkällor: opastöriserad mjölk & äppelcider, yoghurt, sallad, salami, medvurst, rostbiff, hamburgare, friluftsbad i förorenat vatten, druckit smittat kommunalt vatten, även smitta från person till person.

Större utbrott i Sverige:
¤ 2005: 135 personer insjuknade och 11 (8 %) utvecklade hemolytiskt uremiskt syndrom (HUS) med njurpåverkan - sallad som bevattnats med förorenat åvatten
¤ 2004: Gothia Cup fjorton personer -  mat som serverats under turneringen
¤ hösten 2002: 27 personer i Skåne - rökt medvurst

Källor:
http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/escherichia-coli-infektioner-i-tarmen/
http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/enterohemorragisk-e-coli-infektion/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Escherichia_coli
http://www.smittskyddsinstitutet.se/publikationer/smis-nyhetsbrev/epi-aktuellt/epi-aktuellt-2006/epi-aktuellt-vol-5-nr-38-21-september-2006/#p9211
http://en.wikipedia.org/wiki/Escherichia_coli
http://www.smittskyddsinstitutet.se/statistik
http://www2.slu.se/forskning/amne/vetmed/vettidn/2001/SVT%2012%20-01%202.pdf
http://www.sva.se/sv/navigera/Djurhalsa/Zoonoser/Enterohemorragisk-E-coli-EHEC-som-zoonos/
http://www.jyi.org/volumes/volume6/issue5/features/hu.html
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Research och sammanfattning är verkligen Din grej Andreas! Du imponerar!

--

60 dagar på R/F och det dubbla i jord, vilken j*vla fuling till bakterie, att man en gång i tiden älskade äta rå köttfärs med lök, salt och peppar...  8)

kurt

Citat från: elka skrivet 2007-12-13 12:39
Research och sammanfattning är verkligen Din grej Andreas! Du imponerar!

--

60 dagar på R/F och det dubbla i jord, vilken j*vla fuling till bakterie, att man en gång i tiden älskade äta rå köttfärs med lök, salt och peppar...  8)


Det går nog bra att äta råbiff, det är bara fråga om vad man gör den på. Man kommer inte att hitta E. coli EHEC inne i köttbitar, utan de finns på ytan. Så om man mal eller hackar bra kött från EN större bit så bör det inte vara något problem. 

Andreas

Tack Elka fast egentligen är det inget märkvärdigt att sammanfatta lite texter från nätet och jag har ju hållit på med det ett tag. Ta dig lite tid och öva några gånger så får du se! ;)

Kurt: Diskussionen om att råka ut för EHEC i råbiff är egentligen långsökt då EHEC i kött rent generellt ändå är så pass ovanligt att risken är nära med noll.

Men om vi nu antar att de fått in EHEC i slakteriet och de brister i hygienen och sen tänker på hur få bakterier som behövs för att någon skall bli sjuk så tycker jag det låter som om bakterierna på ytan av en enda stor köttbit som man mal till färs är fullt tillräckligt för att bli sjuk. Och i så fall är det väl hugget som stucket ifall man använder färs eller en hel bit?
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal