Mycket mättat fett och salt i vissa chipssorter

Startat av Andreas, 2009-04-27 09:16

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Testfakta har nyligen låtit analysföretaget Eurofins i Lidköping analysera 10 sorters chips med avseende på salthalt, fetthalt, fettsyrasammansättning och glutamat och funnit stora skillnader.

"Av det totala fettet i Estrellas grillchips är hela 45,3 procent mättat fett. I OLW:s Dill och gräslökschips är halten däremot endast 9,3 procent." Skillnaden beror på att OLW övergått till solrosolja medan Estrella fortfarande använder billig palmolja. En påse Estrellas grillchips ger enligt Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket "150 procent av det högsta rekommenderade dagliga intaget av mättat fett för en vuxen man"

Överlägset saltast av alla chipssorter är Icas grillchips, en påse innehåller 7,2 gram vilket överstiger maxintaget av salt på en dag. Icas grillchips har även högst glutamathalt.

¤ http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5148419
¤ http://www.testfakta.se/img/2009/4/24/152678.pdf
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal