Skeppshult Grill- & Stekplatta vändbar

Startat av Johan_, 2009-12-19 14:00

Föregående ämne - Nästa ämne

Johan_

Hej. Är det någon som har erfarenhet av skeppshults Grill- & stekplatta? http://www.skeppshult.com/sv/product/0381/

Såg någonstans att den skall användas i ugn och på ett annat ställe stod det att den ska användas antingen över öppen eld eller över lågan på en gasspis. Jag skulle vilja ha något sånt här som jag kan använda på en vanlig elspis, för att få som ett stort stekbord. Tror ni att vanliga elplattor kan värma upp det tillräckligt?

Johan

Andreas

Det där påminner rätt mycket om det här http://www.svangrenofsweden.se/products1.html Tror det är en fördel med att Svangrens variant är mer avlång, för om jag nu minns rätt så rekommenderade de att man ställer det över två plattor på sin vanliga spis, då får man ju också dubbla driveffekten jämfört med Skeppshultarn som nog bara täcker en platta.
Den som inte frågar får inga svar.

Johan_

Den där såg riktigt intressant ut. Men jag gillade att skeppshulten hade en grillsida. Tror att det skulle vara den sidan jag skulle använda mest. Just nu bor jag i en hyresrätt som har en lite treplattorsspis och på den skulle man kunna lägga skeppshulten aå att den vilar på alla plattor, men den skulle inte täcka någon helt. Gjutjärn fördelar ju värme bra men vet inte om det skulle vara tillräckligt. Sen vill jag inte bo här så länge till och vet inte hur det skulle funka på en fullstor spis om den bara kanske täcker en fjärdedel av varje platta?

Andreas

Även svangren verkar i och för sig gå att få räfflad, men visst, det är smart med något som är vändbart som skeppshult. Fast blir det inte extremt dålig värmeöverföring när man vänder skeppshult upp och ner och räfflorna ligger mot plattorna?

Att arbeta med halvtäckta plattor är jag tveksam till, det måste ju bli enormt varmt över de otäckta delarna. Då skulle jag nog satsa på att lägga skeppshult på den största platta jag hade. Tillräckligt uppvärmd blir den säkert, frågan är hur jämn värmen blir när man går mot kanterna. Men inget stekbord är väl ändå helt hundraprocentigt jämnt i värmen?
Den som inte frågar får inga svar.

Johan_

Jag är också lite skeptisk till hur väl värmeöverföringen kommer funka med räfflorna neråt. men jag gillar gjutjärn bättre än aluminium

Hasse

Jag skulle akta mig för ett köp med tanke på värmeöverföringen om du tänker använda den på elplattor. Du skrev ju i också ditt första inlägg att Skeppshultaren ska användas antingen över öppen eld eller i ugn.

Men det vore intressant att veta hur den fungerar i ugnen. Kanske kan man ugnssteka kött i skivor på en sådan platta? Ibland bryner jag skivor av kött hastigt i stekpanna för att sedan låta det gå färdigt i ugnen, men det vore ju praktiskt om man slapp att bryna först. Undrar om den magasinerade värmen i en stekplatta klarar bryningen?

Kari

Men, varför inte använda en vanlig grillpanna? Eller har jag missat något nu?

Andreas

I första inlägget framgår att frågeställaren vill ha stor yta att steka på, det får man väl inte i en grillpanna? Det är alltid bra om man tar sig en minut och försöker läsa hela tråden innan man skriver, inte minst när tråden är så här kort. ;)

Hasse: Går det inte att räkna på det? Skeppshultsplattan är 35,5 x 32,5 cm och väger 5,5 kilo. Ugnen är 200 grader? Köttskivorna har kanske tagits fram i förväg från kylen och håller 15 grader och sen beror det förstås på hur mycket man steker åt gången.

Johan: Jo gjutjärn har sina fördelar, kanske går det att hitta en mer avlång stekplatta av gjutjärn hos någon annan tillverkare, vem mer än Skeppshult gör köksprylar av gjutjärn?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Andreas, jo det är lätt att räkna ut hur mycket värmeenergi som lagras i stekplattan, men jag är inte man till att räkna ut om köttet bryns eller ej. Vid vilken temperatur börjar egentligen bryningsprocessen? Det hade varit kul att kunna använda låg ugnstemperatur, säg 120 °C, men ändå få brynt kött. Är det över huvud taget möjligt?

Fröken Dill

Ser ut att vara perfekt för gasspis. Intressant! Vad kan en sådan tänkas kosta?
undrar fröken Dill

Tom


DRutström

Staub gör "grillplattor" liknande Svangrens modell, men då av gjutgjärn.

Själv gillar jag utformningen av Svangrens modell men den går bort för min del då jag kör induktion och har då börjat leta alternativ. Har dock inte hittat Staubs modell i Sverige men däremot i England och överväger att beställa en här under våren.

http://www.the-frying-pan.co.uk/productfamily.php/family__1951__Staub+Cast+Iron+Grill+Plate+-+Cast+Iron+Handles

Där finns den om någon råkar vara intresserad

/David

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal