Mat i samhällets tjänst... måste det vara så här illa?

Startat av Andreas, 2007-09-25 08:01

Föregående ämne - Nästa ämne

Hasse

Om man tar så pass mycket som 59 kronor för maten, tycker jag att någon lokal firma borde kunna erbjuda bättre mat till samma pris.

Vad tror ni? Är det rimligt att få lönsamhet i lunchcatering med utkörning för 59 kr/portion?

roffekock

Hasse det beror på om man är tvåhundra eller 600 hundra.
/rolf
Matforum är bäst

Andreas

Livsmedelslagen har skärpts så att mindre kök inte längre slipper livsmedelskontroller och det innebär att många nu måste investera i ombyggnation eller gå över till att beställa mat utifrån - tyvärr oftast det sistnämnda.

Och enskilda Björkens förskola i Brunnby som hade ett trevligt system med mat lagad av föräldrar har upphört med det. "I nästan 20 år hade man ett system som var unikt i Höganäs kommun. Föräldrarna turades om att laga mat hemma till alla barn, maten levererades på morgonen och värmdes sedan upp i förskolans kök till lunch. ... Men miljökontoret satte omedelbart stopp. - Det var direkt olagligt och det fanns ingen möjlighet att tillåta det ... Numera tar man maten från en cateringfirma." http://hd.se/hoganas/2008/01/14/slut-med-hemlagat-paa-bjoerken/

Går det verkligen inte att utforma lagen lite mer flexibelt?
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Det börjar bli ett tag sen jag skrev i den här tråden nu men det beror inte på att det saknas saker att skriva om, snarare att jag sett så många trista nyheter om detta nu att snart inget känns överraskande längre.

Men här är i alla fall nån som vill göra något åt saken: Camilla Sparring i Svärdsjö har startat ett uppror på nätet för att unga, äldre och sjuka ska få bättre mat. Och i bakgrunden finns Leif Mannerström. http://www.dt.se/nyheter/falun/article285085.ece

Hittils har 787 personer skrivit på upproret på http://www.camillasmatuppror.se Där kan kan man även tipsa om man känner till matmissförhållanden.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Det är nästan äckligt att man ska behöva skriva under på ett så självklart krav som att: "svenska barn, sjuka och äldre varje dag skall få äta sig mätta på god mat, lagad med omsorg och nära dem som skall äta den" >:(

Cohen

Min erfarenhet av offentlig mat, främst skolmat men även en del sjukhusmat, stämmer överlag ganska väl med den dystra bild som målas upp i denna tråd.

Skolmaten som jag upplevt är bedrövlig, knappt ätbar. Varmhållen i timmar, utan smak och med konsistens som jag vet inte vad. Mattanterna gör nog sitt bästa, men vad kan man egenligen åstadkomma med en budget på 8 kr/portion?

Nu, sista terminen i gymnasiet, har jag börjat ta med mig mat i matlåda. Helt klart värt det exta besväret att slippa äta i skolmatsalen!

Andreas

Det här med vad skolmat får kosta är intressant. Sökte lite och hittade  sidan http://www.skolmatensvanner.se/ (ett samarbete mellan LRF, Lantmännen, Mjölkfrämjandet, Scan foods samt Svensk köttinformation) där man kan se kostnaden i olika kommuner http://www.skolmatensvanner.se/pdf/Skolmaltider1996_2006ver7sept.pdf

Snittet 2006 per elev och år var 4350 kronor eller 24 kr per måltid (om vi räknar med 180 skoldagar per år) och som mest kostade den i Dorotea - 9940 kr eller 55 kr per måltid och som minst i Norsjö - 2450 kr eller knappt 14 kr per måltid.

Mest
¤ Dorotea 9940
¤ Hylte 8230
¤ Ljusnarsberg 7370
¤ Uppvidinge 7110
¤ Finnspång 6190

Minst
¤ Norsjö 2450
¤ Högans 2860
¤ Tomelila 2930
¤ Burlöv 3030
¤ Mariestad 3090

Vilka enorma skillnader - hur förklarar man dem?! (Nu är detta inte råvarukostnaden utan den totala måltidskostnaden men gissningsvis är skillnaden i hur mycket som läggs på råvaror lika stor.)
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Något som är skrämmande är NÄR mat serveras på de flesta Servicehus i landet. Kvällsmaten serveras runt kl 16.30-17. Vilket betyder minst 15 timmars fasta. Det mår ingen bra av - definitivt inte våra äldre som dessutom ofta har svårt att äta stora portioner. Tänk om du inte var hungrig då när middagen serverades kl 12.30 och sen var det kaffe, bulle och kanske frukt vid 14-tiden.... då blir det en väldigt lång natt. Tur att det börjar förändras runt om i landet men det är nog en bra bit kvar tyvärr.

Cohen

Det där känner jag igen också från sjukhusen i Stockholm. Var inlagd för ett tag sedan och upplevde de märkliga mattiderna som ett stort problem.

På morgonen blev man först väckt alldeles för tidigt och fick sedan vänta ganska länge på frukosten. Det var visst så att nattpersonalen hade ansvar för väckning men dagpersonalen som skulle ha hand om frukosten. Alltså fick man vänta på att de skulle byta personal på avd. innan det gick att få något i magen. Detsamma fast åt andra hållet gällde på kvällen; då serverades "middan" vid halv fem för att det skulle vara klart innan nattpersonalen kom. All mat koncentrarades således till ett fåtal av dygnets timmar - otrevligt värre.

Och sedan ska vi inte tala om kvaliteten på maten. Inte lika dålig som skolmaten jag beskrev tidigare, men inte så värst mycket bättre. Smaklöst sammanfattar det hela ganska bra.

En annan sak man kan vara upprörd över är hur patienterna och deras anhöriga hänvisades till en termos med hett vatten och en burk pulverkaffe på en vagn i korridoren, samtidigt som sköterskorna hade en enorm kaffemaksin i personalrummet. Om man frågade efter kaffe från den fick man ett tvärt nej.

Nej, upp till kamp för bättre mat i skolan och vården!

agnetasch

Citat från: Cohen skrivet 2008-03-09 22:20Det där känner jag igen också från sjukhusen i Stockholm

Stackars ni i Stockholm, då har vi det bättre här i Göteborg :D
De erfarenheter jag har från sjukhusen här är att man hinner knappt slå upp ögonen så står det en frukostbricka på sängbordet eller så blir man ivägföst till frukostbuffén.
På kvällen serveras en massa smörgåsar eller om man vill ha; det klassiska nyponsoppa o skorpor.
Man tycker man äter lite men om man väger sig före o efter sjukhusvistelsen har man inte gått ner ett gram, tro mig, jag har testat.

crlhrv

jag kan i och för sig förstå att sjukhusmaten är relativt tråkig och smaklös. har du nyss opererat magen eller något annat invärtes är kanske inte kryddstarka köttbullar och indiska grytor något du bör eller kan stoppa i dig. det är ju en ekonomisk, logistisk och inte minst medicinsk fråga att man inte tillhandahåller mer än ett eller ett par matalternativ, och då snarare anpassade efter allergier än personliga matpreferenser. att gnälla på sjukhus mat är ett r i k t i g t i-landsproblem i mina ögon.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

annamaria

Sjukhuset här har bra mat. Jag levde på soppor i 4 dagar och det var jätte-goda krämiga soppor. Så jag kan inte klaga på sjukhusmaten. Nej jag tycker inte att en dålig mat på sjukhus är I-landsprobelm. Det är viktigt. En sjuk person behöver bra mat för ett snabbare tillfrisknande. Dåligt näringsintag leder till stora risker för till exempel trycksår - det gäller inte bara äldre personer. Rent ekonomiskt så blir det mycket dyrare för samhället om patienterna är undernutrierade + ett onödigt lidande för patienten.

crlhrv

annamaria: min poäng var att maten på sjukhuset just inte är dålig, utan anpassad och nyttig, även om den kanske är smaklös.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

annamaria

Okej! Förlåt jag missförstod dig. Det var nog min yrkesdel i mig som tog överhanden kanske....sjuksköterska....

Cohen

Visst är sjukhusmaten ett i-landsproblem om något, och visst tror jag att den är så näringsriktig den kan vara, men faktum kvarstår ju dock att mer tilltalande mat säkert skulle göra sjukhusvistelser mer angenäma för patienterna.

Lite extra resurser på bättre mat tror jag skulle skapa mer trivsel och mindre missnöje - alla skulle tjäna på det. Småsaker som bättre kaffe, en liten chokladbit efter maten eller välgjord sallad skulle nog räcka långt. 

Andreas

Fast det här med smaklös sjukhusmat - att mat inte är kryddstark behöver väl inte betyda att det blir tråkigt? ??? Finns jättemycket god mat som inte är starkt kryddad. Och egentligen är det allra viktigaste att maten är ordentligt saltad - men visst tål man inte salt blir det svårt... (finns det såna åkommor?)

Tillbaka till skolmaten... jag tror att en starkt bidragande orsak till att den i vissa fall upplevs som trist är att det i väldigt stor utsträckning används "industrilagade produkter" - hittade D-uppsatsen "NÅGRA ASPEKTER PÅ SKOLMATENS NÄRINGSKVALITET OCH KVALITETSSÄKRING" av Karin Pilåker med uppgifter om detta http://www.kostochnaring.se/arkiv/docs/uppsats_slutversion.pdf

¤ Skolorna i uppsatsen köpte 49 olika färdiglagade produkter (s. 11)
¤ Serveringsfrekvensen av industrilagat varierar mellan 10-24 ggr / 50 dagar (s. 14) -  hos de värsta kommunerna nästan hälften av alla måltider!!
¤ Råvarukostnaden per portion varierade för 6 kommuner mellan 6,90-9 kr (s. 16)

På s. 18 står "De kostansvariga ansåg också att de inte hade något val utan var tvungna att använda vissa färdiglagade maträtter." Jag fattar faktiskt inte... sparar de verkligen pengar på att köpa industrilagat? Vad sjutton gör då kökspersonalen hela förmiddagen om de nu inte lagar mat?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Cohen skrivet 2008-03-10 20:35Småsaker som bättre kaffe, en liten chokladbit efter maten eller välgjord sallad skulle nog räcka långt

Betala lite mer i skatt så ska du nog få din lilla chokladbit ;)

Att skolorna har så mycket färdiglagat finns det väl olika anledningar till; planlägger dom hela terminen med t.ex frysfirman xx´s produkter får dom väl jätterabatter, måste vara frestande. Dessutom är väl skolköken inte de mest välutrustade kök i världen; dom KAN helt enkelt inte laga maten från grunden.Många skolkök jag sett har två ugnar o en knähög potatisgryta.Några lagringsutrymmen finns inte, maten måste komma samma dag den ska konsumeras.DETTA KAN VI TACKA BLÅÖGDA KOMMUNALPOLITIKER O SKOLLEDNINGAR FÖR. Sen kan inte skolmåltidspersonalen trolla med knäna >:(

Hasse

Eftersom jag arbetar på en skola, så kommer jag ofta i kontakt med skolmat. Jag äter inte skolmaten varje dag, men ett par gånger i veckan, kanske. Min erfarenhet är, att de gånger maten lagas från grunden blir det oftast gott. Vad köket inte klarar är kokt potatis, tyvärr.

Denna vecka är det "önskevecka". Det innebär att ungdomarna på skolan själva har önskat sig den mat som serveras. Igår var det "chicken nuggets" med sötsur sås och kokt ris. Dessa nuggets är färdigpanerade, bleka bitar med något slags kycklingkött. De är tämligen oätliga, men såsen var riktigt god med bitar av ananas (annars brukar jag avsky ananas i maten). Idag åt jag inte skolmat och kan inte svara för smaken, men det serverades små färdigpanerade bitar med fisk som såg ut precis som kycklingen igår. Till detta serverades någon vit, kall sås och kokt potatis.

Detta är alltså rätter som eleverna själva har önskat sig. Jag återkommer om vad som serveras under resten av veckan.

Cohen

Citat från: agnetasch skrivet 2008-03-11 10:01

Betala lite mer i skatt så ska du nog få din lilla chokladbit ;)Kanske inte mer i skatt, men gärna en högre dygnskostnad för att ligga inlagd på sjukan. Detsamma gäller skolmaten, skulle gärna betalat en tia eller så extra om dagen för att få bättre mat.

I övrigt kan jag inte annat än hålla med om det som skrivits om hemlagat kontra halvfabrikat.

Och angående den smaklösa maten; även inte så kryddstark mat ska ju smaka något? Vad jag menar med smaklös är att allt smakar i princip likadant.

agnetasch

Citat från: Cohen skrivet 2008-03-11 23:00Kanske inte mer i skatt, men gärna en högre dygnskostnad för att ligga inlagd på sjukan

Diabetiker då, som inte vill ha chokladbiten, ska de också betala mer? ;) De som är nöjda med maten på sjukhuset eller i skolan(det finns såna) ska de ändå betala mer?Eller ska man ha olika avgifter på olika grader av gourmetmat man har ätit?
Att du tycker att maten är smaklös kanske inte beror på att maten saknar smak utan på att just du inte känner nordiska smaker längre. Jag hittade i en blogg (noterade tyvärr inte vilken):
"Husmanskost har mildare smaker - och därför är en palett som är van vid heta kryddor en palett som kan tycka husmanskost för att vara smaklös och trist. Smaklökar sönderfrätta av capsaicin kan helt enkelt inte uppskatta glädjen med kalops, kåldolmar med kokt potatis och brunsås, ungstekt falukorv med mos eller en smörstekt panerad spättafilé. Anledningen är inte bara psykologisk eller palettbaserad heller. Faktum är att capsaicin har en beroendeframkallande effekt som gör att man vid lång exponering för det kräver att maten ska innehålla det för att bli nöjd"
Det kanske räcker med att du tar med en burk chili till sjukhuset nästa gång, jag kan bekosta den så behöver vi inte lägga om hela skattesystemet ;)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal