Mat i samhällets tjänst... måste det vara så här illa?

Startat av Andreas, 2007-09-25 08:01

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

Multiplicerar du ditt recept med 10 får du ett recept för drygt 50 pers. Då behöver du:

Potatis 40 st a´85g=3,4 kg
Morot 20 st a´75g=1,5 kg
P-nacka 10 st a´125g=1,25 kg
Svartrot 20 st a´50g?=1 kg
Gul lök 10st a´95g=950g
20 st ägg
3,3 dl vetemjöl=200g
1 st 600g-paket Bregott

2 kg frysta lingon
1 paket fruktsocker(500g)

Ta med den här listan till affären, kolla kilopriserna o multiplicera. Dra av momsen=12%

Hihi, nu slapp jag helgarbete ;)

agnetasch

En varning:
Soppor o grönsaksrätter är billig mat, men det kan man inte leva på. Då blir det nog klagomål igen. För att det ska vara en rättvis jämförelse måste man också räkna på dyrare mat med helt kött o fisk. Även mellandyr måste vara med; färs o kyckling.
Visserligen går det att dryga ut maten med mycket (billiga) grönsaker men man får se upp med näringsvärdet. Äldre personer äter ofta lite mindre portioner o behöver näringstätare mat. Då är det inte bra med stora fluffiga grönsaksportioner utan fett o protein.
Ärtsoppa o bruna bönor är ju välkända o goda proteinkällor men en klen mage tål inte den typen av mat (o klena magar finns det gott om) så att använda dessa rätter som demo-ex avråder jag ifrån.

Andreas

Så du menar alltså att man bör göra åtminstone ett par veckors varierad matlista och räkna på för att det ska bli någorlunda rätt?

Citat från: sparring skrivet 2008-07-10 10:25
Råvarukostnaden!! -- Där har vi något gött att gräva i... ingen lämnar nämnligen ut vad råvarorna kostar!!
Hur mycket lägger man ner på råvarorna till våra äldre, barn och sjuka????
har hört två siffror  max 5 kronor  och vissa mellan 2-3 kronor!! Läs aftonbladet om idag 10/7.


Här är en siffror för skolmat på Gotland "26,99 kronor av skolpengen går till elevens mat i de kommunala skolorna. 7,30 kronor av dessa går till råvaror." http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=4152250

Och är inte detta offentliga siffror i alla kommuner?

Citat från: agnetasch skrivet 2008-09-05 11:38
Fast jag tycker inte man helt ska förkasta livsmedelsindustrins produkter, ibland lyckas dom med saker som inte går att göra i ett "vanligt" kök.
Nu pratar jag om mat till personer med tugg- o sväljsvårigheter (o det är MÅNGA) där man tidigare fått hålla till godo med rätt gräsliga saker.


Det har du förstås en poäng i. Men jag är ändå rädd för att såna här produkter "missbrukas" så att "alla" får dem.

Citat från: sparring skrivet 2008-08-23 15:32
Jo jag fick ett svar från SLV!!! ???

De tänker inte ta näringsprover på denna mat som serveras och de har inga planer på att göra det i framtiden heller!!??

Varför finns SLV? När våra äldre inte ens kan få hjälpa av dem, tillhör inte dessa grupper Sverige längre?

Matupproret behövs verkligen!! Vi får fixa fram en näringsanalys på denna mat, helt enkelt, tentaklerna är långa och  trådarna till för att dra i!


Har du kommit nåt längre med näringsproverna? Jag snubblade över det här företaget häromdagen: http://www.eurofins.se/ de erbjuder många intressanta analyser -- näringsvärde, tillsatser, antibiotika, allergener you name it, se här: http://www.eurofins.se/livsmedel/analyssortiment.aspx Frågan är vad en analys kostar? Kanske vill de sponsra matupproret med lite gratisanalyser om du frågar dem snällt?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

En fyraveckorsmatsedel kan väl vara lagom att räkna på. Då kan man möblera om bland rätterna tills det blir en bra näringsvärdesfördelning.

Jag kan gissa varför köken är ovilliga att lämna ut kostnadsuppgifter; inte av elakhet mot Matupproret utan för att alla kök är i farozonen för konkurrensutsättning o man vill inte låta ev rivaler få full insyn i sin budget :-X

Timbalköttbitarna kommer nog inte att missbrukas. Dom är mycker dyra :D

PS Läste om fängelsematen på Gotland som också får spara: Man har fått sluta med pulversoppor o man får baka kaffebrödet själva. Hemskt!

sparring

Hej på er!

Nu på måndag så börjar nya TV serien med Carola Magnusson på TV4 "mat akuten".
Kommer inte ihåg tiden kl 20 eller 21 på kvällen ialla fall.

Kolla in det för det kommer att vara intressant och.... lite smått roligt tror jag!

En stor kram på er alla som hjälper ni är värda hur mycket som helst och mycket mera!!

Träskokullan hyssar fortfarande på och det händer lite här och där....


sparring

Hej på er.
Jo jag undrar bara varför kommunens kök inte vill lämna ut kostnadskalkyler... offentlighetsprinsipen...??????? ???

Go, söta, snälla, kunniga Carola kommer till Falun/Borlänge den 19 november och föreläser lite... :D
Det är ruter i henne! 8)

Tv serien Matakuten börjar den 6 oktober kl 21:00 tv4 ( tack för infon Bengt!! ;))

Jag tror att alla som kan bör se den. Här kommer en rolig länk att kolla in läs nerifrån och upp!
http://storkok.blogspot.com/                    det kallar jag insyn!!!!!!   ;)


agnetasch

Jag är stolt över att bo i Lerums kommun,  kommunen som har tagit beslutet att inte satsa på ett stort centralkök utan bestämt sig för att avsätta 40 miljoner kronor till en upprustning av kommunens befintliga kök, en upprustning som startat i höst.
En helt ny verksamhet med namnet Måltidsservice ska vara igång till årsskiftet glädjande nog ledd av en kostekonom. Den första januari tar hon över ansvaret för maten i skolorna, förskolorna och på de kommunala äldreboendena. Tidigare har det varit rektorerna som haft ansvaret för skolmaten och skolmåltidspersonalen.
"Mer husmanskost och mer ekologiskt kommer att prägla menyn" Låter bra tycker jag som när jag hamnar på Hemmet gör det i Lerums kommun ;D
http://www.lerumstidning.com/visa_mernyheter.asp?id=8885Andreas

Hur långa är köerna, har du bokat plats? ;)

Hittade en artikel i Smålandsposten med anledning av att matupproret och Camilla Sparring är på City Gross-turne.
¤ "Bergendahlsgruppen hakade på och står för resa kost och logi när Camilla Sparring under januari ska besöka 17 City Gross-varuhus runt om i Sverige på jakt efter lokala ambassadörer för sitt matuppror."
¤ "Nu är hennes matuppror på väg mot den allra högsta politiska nivån i Sverige. Fredagen den 13 februari blir det en politisk hearing på temat närproducerad/närlagad mat med jordbruksminister Eskil Erlandsson i riksdagshuset i Stockholm."
http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/camilla-sparring-vill-laga-riktig-mat(1073456).gm

Smart av Bergendahlsgruppen, först Mat-tina som matinspiratör och sen sponsring av matupproret, det kan säkert ge goodwill. Och intressant med den politiska hearingen.

På Skönadalsskolans restaurangkök i Hofterup tar man fram framtidens skolmat i det nordiska projektet Nytt nordiskt kök. "Personalen ska utveckla egna rätter som sedan ska spridas, både i det egna landet och till resten av Norden. ... - Vi har januari till april på oss att ta fram fyra typiska skolrätter, en för varje årstid, säger Karin Persson, ansvarig för Skönadalsskolans restaurangkök." http://www.skd.se/article/20090109/NYHETER/502156640

Fast varför crème fraiche med låg fetthalt?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2009-01-10 09:30
Fast varför crème fraiche med låg fetthalt?
Därför att folk i gemen fortfarande tror att det är fett o inte socker som gör dem feta ;D

Andreas

Så kan man förstås se det. Men man kan ju också fråga sig varför skolmatsansvariga lägger energi på att skolmaten skall vara "smal", har någon någonsin blivit överviktig av att äta skolmat? Om barnen fick i sig ordentligt med skolmat kanske till och med söt- och chipssuget skulle minska en smula?

Fast skolmaten har i vissa fall mycket lång väg att vandra, Sodexo i Gävle har flera gånger skickat ut mat i smutiga bleck. "Det var när kökspersonalen skulle förbereda lunchen och värma potatisgratängen till dagens kassler som de kunde konstatera att gratängen låg i bleck med tydliga ränder av matrester." http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=76-AV_ID=850275,00.html

Camillas Citygrosssponsrade turne fortsätter, senast köpcentret Mobilia i Mantorp. I Corren framgår varför just City Gross sponrar matupproret. Det började med att stormarknadeni Falun slutade sälja närproducerad mjölk varefter Camilla uppmanade till bojkott av City Gross. "Bojkotten blev så pass lyckad att mjölken var tillbaka på hyllorna en vecka senare. Inte nog med det. Hon blev kontaktad av Mikael Lagervall, pressansvarig på Bergendal-gruppen, ägaren till City Gross. Nu stödjer City Gross upproret och står för resa, kost och logi under turnén." http://www.corren.se/archive/2009/1/10/k1ztdv6oehzc1im.xml
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2009-01-11 09:26
har någon någonsin blivit överviktig av att äta skolmat?
Tveksamt, men ungar som inte äter den "äckliga" skolmaten utan livnär sig på kioskprodukter tenderar väl att vara lite rundare om baken.
God, normalfet skolmat mättar ju bättre o torde förhindra alla kioskutflykter eller intag av onödiga "mellisar"; pizzabitar o smoothies (snacka om fett o sött)
Men Livsmedelsverkets rekommendation till skolorna är ju fortfarande lättmjölk o lättsalva...nej, lättmargarin menar jag. På något vis har man applicerat de vuxnas fetträdsla / bantningshysteri på barnen fast man gömmer sig bakom ogrundade hälsoaspekter.


Andreas

Ett sätt att få upp intresset för skolmaten kanske är att göra som i Finland, förbjud eleverna att äta så kommer de att äta som bara den? :) "På högstadieskolan i finska Vandaforsen håller man hårt på reglerna. Varje elev får äta endast tre fiskpinnar. När en revolterande 13-åring tog en fiskpinne extra reagerade skolan med att ringa polisen." http://nyheter24.se/nyheter/udda-nyheter/109297-skolupplopp-over-fiskpinne

Camillas matupprorsturne går vidare och hon får sig minst en lokalpressartikel på varje plats.
¤ Sundsvall "- De äldre betalar som gäster men mathanteringen verkar vara rena utfordringen. Barn, äldre och sjuka kan inte välja en annan servering, säger Camilla Sparring." http://www.st.nu/nyheter/lokalt.php?action=visa_artikel&id=792012
¤ Värnamo "- Industrin säger att det är kunden som bett om tillsatserna. Men det stämmer ju inte! Har någon konsument verkligen sagt: "Snälla, spruta in rosa färg i laxen!" frågar hon retoriskt." http://www.finnveden.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=22870
¤ Höör "- Jag vill att små lokala uppror ska poppa upp i hela landet, säger Camilla Sparring." http://www.skd.se/article/20090113/NYHETER/532021691
¤ Trelleborg "Camilla är en matälskare av stora mått, farfar var skeppskock på en ubåt i början av förra seklet - "han gjorde en grym crème rulée"." http://www.trelleborgsallehanda.se/article/20090115/TRELLEBORG/786423979
¤ Rosengård "- Om din tv går sönder där hemma, går du in till tv-handlaren och säger att du vill ha den billigaste och sämsta tv:n? Antagligen inte. Men så gör vi med maten, säger Camilla Sparring." http://www.skd.se/article/20090114/NYHETER/66700688

Dessutom har Camilla tilldelats E M Sandahl foundations pris Pour le Mérite Gastronomique. Leif Mannerström: "- Jag har jobbat i tio år för att gamla ska få bättre mat. När hon gör samma sak får hon ett enormt genomslag, hearingen i riksdagen är bara ett exempel." http://www.dalademokraten.se/Templates/pages/news.aspx?id=52431&epslanguage=sv Grattis Camilla!
Den som inte frågar får inga svar.

Shanta


sparring

Hejsan hej!! ;D

Jag sitter på Bromma flygplats och väntar på att flyga ner till Kalmar nu.

Tack Andreas! Jag är mäkta stol över hedersumärklese

Kram på er!

Camilla

sparring

Hej hej!

såg några små stav fel på mitt inlägg..! ursäkta. hade varit vaken ett dygn när jag skrev det. ;D
Nu har jag mellan landat i Svärdsjö och fått sovit lite. ::)

Jag är faktiskt fortfarande full i fniss över att någon trodde att jag skulle lämna namn listorna till kungen!
hi hi hi :D :D Sorry jag kanske fortfarande är lite trött...! :D :D

Men ialla fall kom och träffa mig ni som bor åt Nyköings hållet eller Bromma ( 30/1)
Så kan vi "språka lite" som min far brukade säga!

Ha det gött!

Sparringskan


Andreas

Vaken ett dygn?! Nämen fy på dig, du som är ute och propagerar för bra mat borde väl veta att man måste sova bra också? ;)

Här är lite fler aktuella artiklar i detta ämne:

Brita Engstrand lär äldre äta "rätt". http://www.bt.se/nyheter/bollebygd/goda-rad-om-aldres-mat(1104548).gm

Barnen på Ekbackens förskola är eniga om att Scans industritillverkade köttbullar är godare än hemlagat. http://stockholm.city.se/nyheter/2009/01/28/Industrilagat_godare_an_hemlagat/

Barnens mat plockades upp från golvet "När chauffören Kevin Kryle kom för att hämta mat till skolbarnen i Lundby fick han en chock - barnens spagetti plockades upp från golvet." Livsmdelsinspektör Liselott Lönn "-  Mat som hamnat på golvet får inte serveras. Där finns smuts och bakterier. Får bakterierna växa till kan den som äter bli magsjuk av den här maten" http://www.metro.se/se/article/2009/01/27/23/0005-65/index.xml

Rörliga bilder: http://anytime.tv4.se/webtv/?progId=728023 Fast om maten verkligen serverats verkar oklart.
Den som inte frågar får inga svar.

sparring

Hej! I morgon flyger jag ner till Göteborg och är med i svt debatt med Janne josefsson kl 20.30 på 2an.
Intressant och vi får se om de hittat på någon som vill debattera från andra sidan som man kan kalla det.
Det verkar som man inte vågar ta debatten någonstanns så vi ja sägare kommer att fylla rumet möjligvis ::)

Först möte med Mats-Eric Nilsson och sedan flyg ner till landvetter för vidre transport till tv huset och sedan
debatt... äntligen! Expressen i morgonartikel och sedan blir det också och debatt på kvällen.

Ha det så gott med er och jag har Leif Manneström med mig och ..Sven wolter.. och så lilla jag då! Jo möjligtvid Per Morberg också... vi får se hur det urartar eller artar sig!

önska mig lycka till nu imorgon!

Kram på er

Camilla Sparring :D :D :D
sparring

Hej på er!

Kolla svt i tvåan i kväll kl 20.30 debatt med janne josefsson.

Jag flyger ner till Göteborg och medverkar där i dag.

här finns även en länk: 
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1452881/vardbitradet-camilla-startade-matuppror till expressen.

ha det så bra så länge!!

Vänligen

Camilla Sparring


Andreas

Tack för tipset Camilla, det ska vi inte missa och lycka till! (Hoppas du får tala något så när till punkt, Josefsson kan vara svår på att avbryta ibland.)

Apropå matupproret, just nu håller du på att väcka opinion, men har du funderat på vad nästa steg blir? Jag var in igen och kikade på http://www.camillasmatuppror.se och där finns massor med text där det står mycket om missförhållanden och sånt som borde förbättras men jag lyckades då inte hitta något riktigt konkret om HUR saker och ting skall kunna bli bättre. Så alltså, hur gå från ord till handling? Vad jag efterlyser är en sida där du samlar ihop praktiska realistiska förslag på sånt som exempelvis kommunen, storköket, livsmedelsproducenten, affären respektive medborgaren kan göra för att bidra till bättre mat. Givetvis inte det lättaste att komma med såna ideer men i slutänden är det ju det som behövs ifall det verkligen ska hända saker.
Den som inte frågar får inga svar.

sparring

Hej Andreas!

Nu låter du precis som Fredrik Eriksson!! ;)
Lösning på alla problem ute i landet kanske jag inte sitter inne med.... MEN en hel del faktiskt skulle jag tro!
Jag håller på för fullt med att få till dem bra i text så jag skall kunna lägga upp dem! ;)
Men först och främst så sitter det massor av folk som inte har vaknat till ännu och problemen måste upp på bordet till allmänbeskådan först för att man skall kunna lösa dem från grunden!

Jag gör så gott jag kan med de resurser jag har ( och det är 0,- i månaden!)
Men ok, ok problemet är outat som man säger. Den 11 februrari kommer jag ta första steget till lösningen.
Den 13 feb så kommer kulldräkten att åka på och inlämningen av alla namn som kommit in hittills lämnas över till ( hi hi hi :D inte till Kungen...) men till Eskil Erlandsson våran jordbruksminister om han nu kommer annars blir det till riksdagens registratur med en hord av männikor förresten kl 10.00 vid riksdagshuset i stockholm.

Och ja jag har en strategi för framtiden också, det är bara det att jag inte kan lägga upp den här riktigt eftersom det är strategi, men den har funkat hittills eller hur! ;D ;D

Matdebatten är igång på allvar och det är skönt!

Kullan är envis! Jag lovar att lägga upp lösningar och hur man kan göra i sin kommun på plats... det tar lite tid bara och jag är en person som sitter bakom datorn. Men skicka gärna på mig bra tisp och goda förebilder det tenderar att ta över allt elende kommer in enklare än det goda och så är det väl alltid, när man känner att här kan jag berätta vad jag fått stått ut med och mina anhöriga så är det liksom det som tar över, men jag har lämnat iväg alla tips nu.. vi får se vad som händer, jag har lämnat dem i goda händer där källskyddet gäller!

Det ger mig tid att fokusera på lösningarna!  ;)
De kommer men alla lösningar har jag inte till alla men jag kanske kan bidra med en del i alla fall. ( hoppas nu att man lyssnar till det "outbildade vårdbiträdet" som man ser mig från visst håll).

Här kommer några miner som jag kännt denna vecka  jag har varit allt i ett tror jag  :D >:( :o ??? ;D :'( :'( :-\ :'( ;D
så då vet ni hur min vecka har varit!

En stor kulla kram på er och kom förbrövelen ner till stockholm och backa upp mig den 13/2 kl 10.00 utanför riksdagshuset!
Om inte annat för att se mig klappra runt i träskor och kulldräkt! ::)

Hearingen är flyttad i datum ( jag återkommer efter den 11 feb för att tala om när den går av stapeln).

Ha det så bra allihopa och ni är också en del av lösningen fundera på den ett tag ni! hä hä hä

Vänligen

Kullan Camilla

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal