Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Ämnet startat av: Ingemar Bäck skrivet 2020-11-14 13:35

Titel: Recept för singel i Coronatid
Skrivet av: Ingemar Bäck skrivet 2020-11-14 13:35
Letar efter recept som inte innehåller krav på så många (ovanliga) ingredienser. Om man tillhör riskgrupp och handlar på nätet med hemkörning, men pga kostnad inte vill handla oftare än var tredje vecka,vad skall man satsa på?  Färskvaror med begränsad lagringstid får man naturligtvis äta några dagar efter inhandling, men vad satsar man på för övrigt att ha i kyl och frys om man är ensam i hushållet? Finns det något forum där sådant diskuteras?
Titel: SV: Recept för singel i Coronatid
Skrivet av: Hasse skrivet 2020-11-15 14:23
Grytor och soppa går jättebra att frysa i portionsförpackningar. Om du söker efter t.ex. "köttgryta", "fiskgryta", "rotsaksgryta" så finner du massor av recept.

Kött, fisk och korv går bra att frysa i portionsbitar. Färdigfrysta grönsaker. Färskt bröd kan frysas och knäckebröd håller ju länge. Ris, pasta, couscous, bönor och liknande håller också länge i skafferiet. Mjölk och grädde kan man frysa. Mjölken blir inte god att dricka, men funkar att laga mat med. Sedan finns det ju en uppsjö av konserver och djupfrysta färdigrätter att köpa.

Jag lever också i ett ensamhushåll och frysen är min bästa vän i köket.
Titel: SV: Recept för singel i Coronatid
Skrivet av: Ingemar Bäck skrivet 2020-11-16 07:34
Stort tack för tipsen! Skönt att se att jag (naturligtvis) inte är ensam med problemen. Annars deppande när man försöker inspireras av recept i tidningar och hemsidor.
Jag kör med torrmjölk i matlagningen. Lätt att blanda mha en digital våg.
Måste prova frusen grädde och skaffa flera mindre kärl att frysa in i.
Titel: SV: Recept för singel i Coronatid
Skrivet av: agnetasch skrivet 2020-11-16 08:14
Alla affärer har mjölk med lång hållbarhet. Själv har jag alltid ett par liter från Lidl stående i skafferiet.
Tänker man grönsaker ska man kanske inte välja dom känsligaste sorterna, typ sallad, gurka ,tomater och champinjoner. Gå in för rotfrukter i stället, kålrötter, morötter, palsternackor o kålrabbi som håller hur länge som helst. Gör annars en stuka på balkongen, hahaha  ;D
Titel: SV: Recept för singel i Coronatid
Skrivet av: Andreas skrivet 2020-11-25 19:48
Hur är det med den där lång-hållbarhets-mjölken, förutsätter lång hållbarhet att den är oöppnad? I så fall kan det ändå bli knepigt om man inte gör av med så mkt mjölk.

Annars så passar ju kokosmjölk/kokosgrädde bra till vissa typer av rätter och den håller hur länge som helst. Konserver och torrvaror är inte att förakta.  :)
Titel: SV: Recept för singel i Coronatid
Skrivet av: agnetasch skrivet 2020-11-26 07:29
Det finns ju olika storlekar på mjölkförpackningar. En halvliter är väl inte så himla stor? Eller småtetror=2 cl. Annars får man väl köpa torrmjölk ;)
Titel: SV: Recept för singel i Coronatid
Skrivet av: Andreas skrivet 2020-11-26 13:52
Jo det är sant, en kan köpa minipaket. Men de kostar väl åtminstone dubbla literpriset? Sen är jag osäker på hur lätt det är att köpa småpaket, finns sådana i alla affärer?

Annars när det blir att handla sällan tycker jag nästan det är svårast att klara sig utan sallad. Men det finns förstås odlingstält om Coronan håller i sig, vilket det ju tyvärr låter som.
Titel: SV: Recept för singel i Coronatid
Skrivet av: agnetasch skrivet 2020-11-27 07:19
Ett huvud isbergssallad kan man hålla liv i hur länge som helst om man inte skär i det. Plocka i stället blad efter blad vid behov o stoppa det sen i plastpåse som vakumförsluts mellan varven.
Titel: SV: Recept för singel i Coronatid
Skrivet av: Mat-Janne skrivet 2020-11-27 15:14
Citat från: Andreas skrivet 2020-11-25 19:48Hur är det med den där lång-hållbarhets-mjölken, förutsätter lång hållbarhet att den är oöppnad? I så fall kan det ändå bli knepigt om man inte gör av med så mkt mjölk.
Du kan frysa in mjölk. Typ en dl i taget. Sen är det bara att plocka från frysen så mycket du behöver.
Titel: SV: Recept för singel i Coronatid
Skrivet av: Andreas skrivet 2020-11-30 13:01
Jo fast då var det ju detta om du tittar högre upp i tråden:

Citat från: Hasse skrivet 2020-11-15 14:23Mjölken blir inte god att dricka
Titel: SV: Recept för singel i Coronatid
Skrivet av: Andreas skrivet 2020-11-30 13:04
Citat från: agnetasch skrivet 2020-11-27 07:19Ett huvud isbergssallad kan man hålla liv i hur länge som helst om man inte skär i det. Plocka i stället blad efter blad vid behov o stoppa det sen i plastpåse som vakumförsluts mellan varven.

Fast jag tycker all min sallad som blir liggande länge till sist blir brun och ful? Nu har jag iofs sällan isebergssallad för tycker den ofta har ohyra i sig, men samma princip borde väl gälla ex. cosmopolitan?
Titel: SV: Recept för singel i Coronatid
Skrivet av: magisktmentragiskt skrivet 2021-10-19 13:35
Vi gör och fryser in linssoppa. Kör på en variant på denna:
https://www.mathem.se/recept/mustig-linssoppa

Den går att göra snabbt för väldigt många portioner och är nästan godare efter att den har varit fryst :)