Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Andreas

61
Citat från: webguide skrivet 2019-07-11 10:24Flambering handlar mest om ett skådespel, att spriten brinner tifför ingen smak.

Fast när det brinner blir det väl mindre spritsmak?

Citat från: webguide skrivet 2019-07-11 10:24och antänd sedan med en tändare/tändsticka om du inte har gasspis.

Hur menar du, Hur tänder man spriten med gasspisen?
62
Tack! Så deras experiment visar alltså "..the surface of a wooden board will actually stop dangerous bacteria from multiplying and the germs simply die out after a period of about three minutes. ...99.9% of the bacteria placed on the wooden chopping boards had died out completely within minutes whereas some of the cheaper plastic boards had very little effect in terms of killing dangerous microbes."

Men "...the researchers were unable to identify how or why the wood cutting boards were able to kill off the bacteria..." låter som nåt man borde ha svar på innan man ropar hej.

Och så är frågan hur studien är gjord, förmodar att de använde nya skärbrädor under en begränsad tid, kan man vara säker på att en gammal välanvänd träskärbräda har samma fina egenskaper?

Orginallänken in artikeln funkar inte, men denna länk indikerar att studien är från 1993 https://www.nytimes.com/1993/02/10/health/wooden-cutting-boards-found-safer-than-plastic.html Så borde finnas fler studier.
63
Inte jag heller, vi får väl se om nån annan har efarenhet av soja på andra sorters svamp. Svamp smakar ju rätt olika så det borde gå få sojan att smaka rätt olika också tänker jag.
64
Hehe är det det som kallas orsakssamband?

Men vad jag egentligen undrar om är, kan man inte lika gärna göra soja på kallejohan och kantareller och andra svampar man hittar helt gratis i skogen?
65
Jag förstår! Och som överkursfråga: De här antiseptiska egenskaperna hos trä som Gastrofysik nämner i inlägg #3, är det ingen större skillnad på dem heller hos olika träslag tro?
66
Provar lite med att lägga in Google-annonser i högra kolumnen bredvid forumet.

Tyvärr verkar det visas en del skumma annonser. Just nu "Köp inte nya PC - testa detta", som leder till en sida där de verkar sälja en bootbar usb-sticka med linux på för 320,12-731,81 kronor. Inte olagligt men nog är det ett ockerpris!

Har inte hittat något sätt att blockera en viss annons, men det man i alla fall kan göra är att klicka den lilla pilen "annonsval" ovanför annonsen och klaga.
67
Så då tänker du att man enbart väljer träslag för utseendets skull?
68
Spännande! Men måste du köpa svamp när skogen är full av den? :)
69
Fina skärbrädor! Men ek, valnöt, ask, björk... många träslag. Vilket är mest hållbart? Eller ska man kanske inte tänka mest hållbart eftersom det ändå slits, utan vilket som är lättast att slipa om och hålla snyggt?
70
Jamen det var väl en trevlig film med musik och ljudeffekter och allt. Men hade behövts en större gryta. :)
71
Idag blir det senapspanerad torsk!

(Nu är mastodontmiddagstråden uppdelad efter år.)
72
Om forumet / Matforum uppdaterat
2019-09-30 14:50
Efter många om och några men (läs trassel med uppdateringen) är nu äntligen forumet ominstallerat och uppdaterat. Så förhoppningsvis skall det flyta på lite bättre och vara lite smidigare att använda.  :)

Det kan dock finnas ett och annat småfel. Och vissa saker står på engelska som borde stå på svenska. Men det kommer att åtgärdas med tiden. SMF forum som forumprogramvaran heter har utvecklats väääldigt långsamt de senaste åren, version 2.1 RC2 som detta är är bara "nästan klar", version 2.0 kom 2011. Så fel till trots, bättre installera en nästan klar version nu än att harva på med gamla 2.0 i ytterligare något år. Men felen får förstås inte vara alltför stora. Säg jättegärna till om nån upptäcker mer allvarliga fel!

Det bästa med uppdateringen tycker jag är att forumet nu har responsiv design dvs är mer mobil/surfplattevänligt.
73
Hur vet du att just dessa är i topp när det gäller fråvaro av bekämpningsmedel och mögelgift?
74
Apropå att härskna. Här https://parmacrown.com/making-prosciutto/ under steget "Step Seven: Final Curing" står att paramaskinka ska mogna i minst 400 dagar, men ibland får mogna upp till 3 år.  I det perspektivet är ett par månader ytterligare efter bäst-före-datum inte så länge...
75
Jag tänker på anaeroba bakterier. Sådana borde väl kunna finnas i jord också?
76
Behöver morötterna tvättas innan vacuummaskinsinpackning? Jag tänker så att inga jordbakterier som älskar den miljön växer jättebra i påsarna.

En god anledning till att vilja förvara morötter länge är att man odlat dem själv och att de är mycket godare än affärens!
77
Har aldrig provat göra mos med assistent, men har för mig jag hört nånstans att man på nåt vis ska köra igenom moset flera gånger för att få ut allt?

Det är mer jobb förstås, men jag kokar urkärnade skalade äpplen och kör med mixerstav.
78
Aha. Blir pappret mellan såpass blött att det behöver bytas nångång, eller brukar det klara sig utan byte?
79
Var kan man läsa om 60 grader och fläskkött hos livsmedelsverket?

Det man bör tänka på är att ju lägre i temperatur man går, desto viktigare blir det att termometern verkligen visar rätt och att man mäter på rätt ställe...
80
Jag tycker tvärtom att såserna är en anledning att välja bort Max, de är erbarmligt söta! Och brödet likaså, jättesött! Tänk på det nästa gång du äter en Maxburgare, hur mycket socker den smakar. Har verkligen inget emot socker, men skall det vara i mängder skall det vara i kardemummabullen, inte i hamburgaren!

Annonser

Powered by EzPortal