Köttfärssås

Startat av Hasse, 2007-08-23 22:36

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Det räcker med sex ingredienser för att göra en god köttfärssås. Olja, lök, bra krossade tomater typ mutti, svensk köttfärs, salt och peppar. Fräs löken försiktigt och lägg den sen åt sidan. Fräs färsen. I med lök och tomater. Behöver bara koka nån minut. Salta och peppra. Salt är det som lyfter smaken. Så salta och smaka av ordentligt.

Citat från: annamaria skrivet 2012-03-17 13:00
Har fått tips om ett nytt recept på Bolognese.


Blev det gott?

Citat från: annamaria skrivet 2012-03-17 13:00
Har aldrig haft vare sig nejlikor eller muskot i bolognese innan. Har ni?


Nej, men muskot har man i och för sig i lasagne.

Nejlika är en knepig krydda tycker jag, men i bakgrunden kan det vara OK.
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Tycker den blev lite smaklös. Fick tillsätta vitlök, lite mer tomatpuré och basilika. Då blev den god. Ja nejlikan ska man nog vara väldigt försiktig med, hade 3 stycken och det var fullt tillräckligt.


k@ty

Riktig italiensk köttfärs har mycket basilika och krossade tomat

annamaria

Citat från: k@ty skrivet 2012-03-18 12:45
Riktig italiensk köttfärs har mycket basilika och krossade tomat


Det där tror jag varierar beroende på vilken italienare man frågar  ;) Enligt många italienare så är det inte köttfärs utan mer helt kött tex högrev som är det rätta. Det finns nog lika många recept som kockar vare sig man är i Italien eller Sverige. Tur är väl det, så man kan göra många olika recept av denna goda rätt.
:)

Jag har ett recept som ska vara från en äkta italienare och i den är det riven potatis och grädde.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2012-03-18 11:34Behöver bara koka nån minut
Jag vill gärna koka köttfärssås en bra stund. Är det nöt eller vilt den är gjord på kan den få puttra en timme för att köttsmaken ska "mogna" Fläskfärs kokar jag inte lika länge

Citat från: annamaria skrivet 2012-03-18 13:59Jag har ett recept som ska vara från en äkta italienare och i den är det riven potatis och grädde
Min man envisas med att vilja ha i creme fraiche i köttfärssåsen. Det ger en mesig o kryddsvag version. Lite norditaliensk typ tro?

För att få en fylligare tomatsmak på tomatkrossblasket har jag börjat fräsa tomatpuré i olja (a la Martin Ingvar)

pralin

Min köttfärs är alltid kryddat med oregano och  mycket vitlök.Väljer helst blandfärs
Pralin matbloggare

Andreas

Citat från: agnetasch skrivet 2012-03-19 08:01
Jag vill gärna koka köttfärssås en bra stund. Är det nöt eller vilt den är gjord på kan den få puttra en timme för att köttsmaken ska "mogna" Fläskfärs kokar jag inte lika länge


Det där är intressant. Men frånsett, ev. reduceringseffekt, är du helt säker på det blir nån större smakskillnad av längre koktid?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Precis som Agnetasch vill jag att köttfärsen ska puttra länge. Jag vet inte riktigt vad som händer, men jag tycker att smak från kryddor och örter mognar. Om man har konserverade tomater och/eller tomatpuré i grytan blir även denna smak mildare och inte så "stickig" som jag kan uppleva den annars.

Grädde eller créme fraiche vill jag inte ha i min köttfärssås. Men smaken är delad, lyckligtvis. Vill man ha sin bolognese riktigt len och mild i smaken, är grädde kanske rätt väg att gå.

annamaria

Citat från: Hasse skrivet 2012-03-19 18:13
Precis som Agnetasch vill jag att köttfärsen ska puttra länge. Jag vet inte riktigt vad som händer, men jag tycker att smak från kryddor och örter mognar. Om man har konserverade tomater och/eller tomatpuré i grytan blir även denna smak mildare och inte så "stickig" som jag kan uppleva den annars.

Grädde eller créme fraiche vill jag inte ha i min köttfärssås. Men smaken är delad, lyckligtvis. Vill man ha sin bolognese riktigt len och mild i smaken, är grädde kanske rätt väg att gå.


Jag gillar konsistensen som blir efter långkok. Tycker färsen blir mer finfördelad och mjuk på något sätt. Dock har jag upptäckt att min sås blir lite för tomatig när jag kokar den länge, ska minska ner på tomatmängden till nästa gång.
När det gäller grädde så beror det på vilken sort jag gör. Långkoksvarianten kan oftast bli utan grädde, ibland endast 05-1 dl på slutet av koket för att runda av smaken lite (efter AnnaMaria Corazza Bildt´s recept). Mormors köttfärssås av fläskfärs, lök, ketchup, persilja, soja och grädde är ljuvlig. Dock blir aldrig samma när jag gör den själv  ???.

Gilius

Använder ibland fint skuret högrev eller bringa och låter det koka sönder (typ 7-8 timmar), blir en otroligt häftig smak och konsistens av detta. Såsen blir mjukare än att använda färs.
/gilius

annamaria

Citat från: Gilius skrivet 2012-03-19 21:47
Använder ibland fint skuret högrev eller bringa och låter det koka sönder (typ 7-8 timmar), blir en otroligt häftig smak och konsistens av detta. Såsen blir mjukare än att använda färs.
/gilius


Har gjort detsamma med oxsvans. Blir lite annorlunda men gott.

annamaria

Fortsätter jakten på bästa Köttfärssåsen. Nu varianten med Mejram. Morot, rotselleri, krossade tomater, vitlök, köttbuljong och blandfärs. Så får vi se hur den blir.

Psilander

Min köttfärssås....
Fin hackad lök och två vitlöksklyftor, fräses i olivolja och en gnutta tryffelolja.
Nötfärs
tomatsås av krossade tommater, chillisås, soltorkade tomater, färsk basilika och svartpeppar körs i mixern, blands ut i köttfärs och lök fräset.
TIllsätt rödvin, ev grädde och köttbuljongtärning
smaksätt med Heinz chilisås, tabasco och salt och peppar.

ALDRIG några grönsaker annat än tomat och lök i, framförallt inte morot!

annamaria

Citat från: Psilander skrivet 2012-04-14 17:08
Min köttfärssås... framförallt inte morot!


Varför inte? Jag kokar såsen så länge så dem märks inte men jag tycker moroten och rotsellerin ger mustig smak.

pralin

Jag tycker att köttfärssås är så populär att den blev "vanlig". I min sista köttfärs hade jag rödvin. Det är små detaljer som man kan urskilja den ena köttfärsen från den andra. Jag hade också köttfärsen i mackor. Det är inte bara pasta som man äter köttfärs med.
http://matmedmera.eu/varma-mackor-bolognese/
Pralin matbloggare

agnetasch

OT Har man ingen köttfärsås tar man saltad o pepprad köttfärs o brer på skivat vitt bröd. In i ugnen tills det ser färdigt ut. Serveras med lökskivor o ketchup/chilisås. En av mina studentmatsfavoriter (till det drack man pulver-té med sacketter o Prädd ;D)

Mattias_Hedlund

Min köttfärssås
nötfärs
hackad tomat
riven morot
hackade gröna oliver
gullök
vitlök
salt
peppar
basilika

annamaria



Psilander

Citat från: annamaria skrivet 2012-04-14 20:40
Varför inte? Jag kokar såsen så länge så dem märks inte men jag tycker moroten och rotsellerin ger mustig smak.


Som att blanda bark i brödet, smakar skolmat och miljonprogram från 70-talet. Morot känns som man inte har råd med riktiga råvaror helt enkelt.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal