Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Knivmannen

1
Citat från: Andreas skrivet 2007-08-22 09:13
Ja KAI verkar stora, men köksknivar är inte deras huvudprodukt - varifrån har du uppgiften att de är störst på köksknivar? Och varifrån har du fått siffran 10.000 anställda, den kan jag inte hitta - däremot står siffran 899 på hemsidan


10.000 anställda har jag personligen hört från både japanchefen och europachefen, men denna siffra är inte räknat i deras egna fabriker utan räknat alla stora och små företag som KAI förvaltar. Ta till exempel Kershaw Knives i USA som är KAI's märke där borta. Sen har dom en jättefilial i Tyskland och självklart i Japan. Så när dom själva räknar ihop allting så blir siffran runt 10.000. De har säkerligen filialer i andra länder som jag inte känner till.

Men för att tala om storlekar på fabriker så kan då nämnas Tojiro som har ca 75 anställda mot Yoshidin (Global) mot deras ca 35 anställda. I Sverige är det största knivmärket för privatpersoner Global. Det är den kniven som de flesta känner till och som syns överallt. I Japan finns de knappt att köpa.

Hur som helst. Jag skulle nog ändå säga att KAI är den största knivtillverkaren i världen trots att köksknivar inte är deras huvudprodukt. Jag vet i alla fall inget annat företag som är större än KAI på knivar.
2
Trevligt! Sånt här gillar jag. Jag har personligen kontakt med ett företag som heter Takefu Knife Village. Det är en sammanslagning av ca 10 smeder som gemensamt arbetar och smider i gemensamma lokaler. Takefu är en välkänd knivstad i Japan och där tillverkar de knivar i absolut toppklass. Även här kan man specialbeställa knivar efter eget behov. Du kan alltså rita en egen kniv och få den exakt som du vill ha den!
3
Citat från: Andreas skrivet 2007-08-28 09:14
Nä varför skulle du det - varför ens över huvud taget nämna det? ???  :o

Har du verkligen inte hört av dig till Anne förän igår med kontaktuppgifter om var hon kan få tag i dig för slipning?


Ja, varför skulle jag ens nämna det. Det var kanske dumt skrivet och inte alls menat på något negativt sätt. En orsak är att jag slipar hundratals knivar varje dag och ser vilket skick dom är i. Förmodligen har jag blivit arbetsskadad och tror att alla felbehandlar sina knivar men självklart har jag säkerligen fel. Jag ber om ursäkt!

Anne fick adressuppgifter med kniven om jag inte missminner mig. Kan ha glömt skicka med det eftersom jag var stressad och det var bråttom, men det stod definitivt på avsändaren om inte annat.
4
Jag skickar ett mail till Japan och frågar. Publicerar svaret här senare.
5
Hej svejs!

Alla knivar slits men tänk också på att kniven du fick var mycket vassare än knivar du tidigare har använt. Det är lätt att man vänjer sig vid rakbladsvassa knivar. Jag ska inte kritisera ditt handhavande av kniven för jag förmodar att du har använt den rätt utan jag skickar dig ett PM med mina uppgifter så får du höra av dig när du vill få kniven slipad. Vi bor ju ändå i samma stad och jag är ute och ränner en hel del på dagarna så det blir nog inte alltför svårt att mötas någonstans.

Mvh
Leffe
6
Hej hej! Nu är jag tillbaka!  ;D

Jag kan direkt informera om att KAI är världens största knivtillverkare. De har över 10 000 anställda världen runt och säljer väldigt mycket knivar och blad och håller självklart på med legotillverkning åt andra företag också.

De knivar från KAI som vi här i Sverige bör känna igen är sådana märken som;

Bonvivant
Anders Petter
Shun
Seki Magoroku
Pure Komachi
Kershaw
m.fl

Sen legotillverkar dom även åt andra företag och marknadsför där märken som; Tupperware, Gillette m.fl. (Gillette som rakblad alltså, de har även egna rakblad som är väldigt bra. Tillverkar åt Amway också.)

KAI är som sagt världens största kniv- och bladtillverkare.
Efter KAI skulle jag tro att Tojiro ligger mycket högt i listan då dom tillverkar ca 5000 knivar om dagen. De är absolut bland de största tillverkarna i Japan i alla fall.
7
För att undvika självantändning av chipsen ska du dränka dem i vatten. Sen kan du sova lugnt!  ;)
8
Nej det menar jag inte. Men varken du eller jag har sett skärytan vilken förmodligen inte är så fin. Små tänder fungerar mer som en såg och på en tomat så är det skalet som är hårdast. Det är lätt att såga igenom en tomat fast det blir mycket tomatkött till spillo. I de fall jag har sett när dom filear tomater så är tomaten redan skuren i bitar och mannen filear av skalet. Han skär alltså i den mjuka delen av tomaten och det kan man göra även med en smörkniv.

Sen finns det ju faktiskt större sätt att göra illusioner på. Ta Joe Labero till exempel! Eller en annan som jag inte kan namnet på. Han trollade bort en hel rymdfärja framför ögonen på hundratals vittnen!!  :P
9
Den optimala vinkeln är 15 grader och formen på eggen ska helst vara något konvex för att hålla.
Denna vinkel är alltså total. Inte 15 grader per sida. Jag skulle gissa att Rob håller kring 5-10 grader per sida vilket är mycket bra! Man ska alltid göra en längre eggvinkel om man kan men det är mycket svårt och kräver massor av träning.
10
Citat från: Andreas skrivet 2007-07-03 16:34

Känner du till dem alla? Är inget riktigt bra?

Hittade en 20 cm kockkniv för 515:- från spanska Arcos http://www.arcos.es/ här: http://shop.culina.se/?artnr=432536

Arcos tillverkar alltså Ikeas knivar säger du alltså, tror du då att det är ungefär samma kvalitet på dem Ikea säljer som de som säljs under Arcos eget märke?



Nej de här har jag faktiskt inte sett tidigare, nån av dem. Men jag tycker fortfarande inte att något amerikanskt märke av de du har hittat sticker ut extra på något sätt. Alla ser ut som efterapningar av redan tillverkade produkter som finns i miljontal över hela världen. Dessutom hade ingen kniv bättre stål än "High carbon german steel". Det säger inget om härdningen och kvaliteten på stålet tyvärr. Jag är också väldigt allergisk mot knivar med bolster, klack. Tror jag har nämnt det i någon annan tråd att klacken är onödig för balansen och styrkan i kniven om man har ett tillräckligt bra knivstål istället.

Arcos utför legotillverkning precis som många andra fabriker. De sätter säkert inte sitt eget namn på Ikeas knivar då deras eget krav på hög kvalitet inte kan garanteras i detta fall. Även många andra tillverkare, till exempel KAI som är världens största bladtillverkare, legotillverkar skräpknivar medans deras eget namn bara faller på bättre produkter.

Till och med Hattori gör detta! Och deras namn är extremt fint i knivkretsar. De tillverkar dock inte "skräpknivar" men ändå knivar som de själva inte vill sätta sitt namn på.

11
Ja, det blev en Nakiri. Den utlovade kniven som var en kockkniv 18 cm tog tyvärr slut. Jag hann inte lägga undan en i tid men tror säkert att Anne blir riktigt nöjd med den kniv hon har fått.

Anne: Du har ett års gratis knivslipning på kniven! Det enda du behöver göra är att stå för frakten till och från mig på valfritt sätt. (Du kan alltså slipa den hur många gånger du vill under ett år.)

Jag håller annars med Rob om att inte använda ett vanligt skärpstål utan köra med slipstenar eller diamantskärpstål istället. Kärnan i Tojiro Flash är av VG-10 som är väldigt hårt. VG-10 har en härdning på ca 61 HRC +/- 1. Detta betyder att hårdheten kan uppgå till 62 HRC vilket är den högsta härdningen i rostfritt stål. Ett normalt skärpstål brukar inte vara mer härdat än 55-56 HRC vilket gör skärpstålet mycket mjukare än kniven. Därför har det ingen som helst slipande effekt mot en hård kniv. Detta är anledningen till varför man måste ha ett skärpstål typ diamant med en slipande yta på eller slipsten eller dylikt. Hoppas ni förstår.

12
Tack Rob!

Jag har varit lite frånvarande ett tag, men nu börjar ämnena tryta snart så nu hoppas jag att alla börjar ställa flera frågor om knivar!

Jag vet att marknaden är stor. Det finns (som tur är för mig) inte så många bra sliperier runt om i landet. En del finns dock. Jag skulle tro att det finns max 8 bra sliperier som man kan lita på och som utför en bra slipning.

Precis som du säger så hoppas jag med att fler upptäcker skillnaden mellan vasst och slött. Faktum är att jag hela tiden får mer jobb att göra så jag tror att vi är på väg åt rätt håll. Har man en gång testat en riktigt vass kniv så finns det inget annat som duger längre.
13
Citat från: Rob skrivet 2007-06-16 12:04
Jodå, det finns enkelslipade för vänsterhänta, men det finns sällan begagnat och de kostar 50-100% mer än för högerhänta och endast vissa tillverkare gör dem. Det anses av någon anledning som svårare att tillverka vänsterknivar...


Jag marknadsför sashimiknivar för vänsterhänta. Det inte bara anses vara svårare att tillverka, det ÄR svårare. I dagsläget har jag inte sett någon fabrikstillverkad vänsterhänt kniv utan bara för högerhänta. Jag tror marknaden är för liten än så länge. Dessutom är det så i Japan att det inte finns vänsterhänta människor där. Jo, de finns men blir tvingade i skolan att lära sig skriva m.m. med höger, så de tränar bort det. Även vänsterhänta här hemma kan ofta ha problem med tex. saxar, knivar m.m. Men det finns saxar, knivar och övriga verktyg att köpa för vänsterhänta.

För att förklara varför det är svårare att för hand tillverka en vänsterhänt kniv kan man jämföra med att spela fotboll med vänster fot, slå åt fel håll i golf, tennis, pingis eller varför inte testa att skriva med vänster hand? Ja, ni förstår säkert vad jag menar. "Det sitter i handleden" brukar jag säga.
14
Citat från: Urban skrivet 2007-06-07 19:37
Det här Fibroxmatrialet.. Är det samma typ av matrial som handtaget på moraknivar har?


Nej. Det är inte samma material, fast det kanske inte är så enormt stor skillnad. Fibroxen är mjukare att hålla i.
15
Citat från: Urban skrivet 2007-06-04 21:38
Finns det att köpa Japanska knivar med Fibrox handdtag?


Jo, det finns det faktiskt! Victorinox har tagit fram en Santokukniv med Fibroxhandtag! Se bifogad bild...

16
Ja, herregud! Hur kunde jag glömma Victorinox?!?!  :-[
Jag själv förespråkar ju dessa knivar! Hmmm... Var nog trött då jag skrev inlägget.
17
Det finns fem länder i europa som är kända för att tillverka knivar. Tyskland, Frankrike, England, Spanien och Sverige. I övriga världen finns det till exempel Japan, Kina, USA och Taiwan.

USA är bättre på att tillverka jakt- och militärknivar och de är mycket flitiga användare av dessa. Fällkniven AB har många bra knivar som används mycket i USA. Bland annat av Navy Seals m.m.

Kina är mer kända för sina kopior och dessutom för den typ av kniv som kallas för "Kinesisk kockkniv" som är nämd tidigare i tråden. Detta är en kockkniv och ingen typ av huggare eller dylikt. Den ska ha en tunn egg och vitsen med det stora bladet är att bladet samlar upp maten istället för att det hamnar på skärbrädan.

Taiwan är liksom Kina känt för sina kopior och i dagsläget är dessa två länder ledande i världen på att kopiera och tillverka billiga knivar. Däremot har de mycket dålig kvalitet.

Spanien har ett flertal märken men inget som direkt utmärker sig. IKEA har knivproduktion i Spanien. Arcos heter märket.
Italien har också ett knivmärke kom jag just ihåg. Sanelli. Gröna mjuka handtag.

Men för övrigt kan jag för tillfället inte komma på fler länder som på något sätt är förknippade med knivar. Det skulle vara arabländerna i så fall som för hundratals år sedan tillverkade sablar och dolkar. Detta kanske dom gör fortfarande men det är inget jag vet med säkerhet.
18
Salt har använts i århundraden för konservering och bakteriedödning.
Huggblock ska regelbundet saltas in och skrubbas med en stålborste. Det känner alla styckare till. Man kan även hälla aceton på ytan och tutta eld på den för att få bort bakterier men pröva inte detta hemma nu är ni snälla!
19
Haha! Det där med att dra kniven i nackhåret har jag aldrig hört förut! Skulle jag göra så hela tiden skulle jag till slut skära nacken av mig. Jag testar som sagt skärpan på naglarna och för att svara på Andreas fråga; Jag lägger kniven på tumnageln och drar nageln över hela eggen bakifrån och framåt. På detta sätt känner jag om det finns råegg eller hack i eggen och sen känner jag även hur djupt ner i nageln kniven skär. Detta är mitt mått på hur vass en kniv ska vara, men jag slipar också mer än 200 knivar om dagen så man lär sig en del knep.

Jag brukar även raka av mig håret på armen eller handen (Låter som om jag är hårig som en varulv) för att imponera på kunderna, men det som imponerar mest på skärpan är när jag eller någon annan skär mig. Blod funkar alltid!  :D
20
Laserknivar är inte slipade med laser. Det går inte att slipa med laser utan endast skära.
Anledningen till namnet "Laser" på knivarna är att den tyska gubben som uppfann den typ av tandning hette Laser i efternamn och detta utnyttjade han i marknadsföringssyfte för att försöka få knivarna att verka bättre än vad de är. Dessutom la han till en logotype som ser ut som en laserstråle så att det verkligen ska se bra ut.

Laserknivar är rent skräp som inte håller. Det går inte att såga i hammare och sedan filéa tomater med knivarna. Det går inte att skära plåtburkar och sen skära mat med dem.
Okej, de är billiga, men kom ihåg att man får vad man betalar för.

Citat från: Rob skrivet 2007-06-20 21:12
En släteggad kniv blir ju rätt värdelös när den blir slö, en tandad funkar fortfarande (lika dålig jämt..)


Rob: Det finns undantag. Victorinox Brödkniv 5.52930.26 är helt klart den bästa tandade kniven på marknaden. Dessutom till ett lågt pris. Det är den mest utbredda konditorkniven i världen och det måste det ju finnas en anledning till. Men annars har du rätt i ditt påstående. Det finns hundratusentals oslipade knivar i detta land och det är ju bra för mig!  ;)

Annonser

Powered by EzPortal