Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - groucho

1
Idag kom jag på det!! Jag har gjort olika varianter av aromsmör men aldrig riktigt tyckt smaken "kommit ihop" men nu hände det. Inget av vad jag här berättar är kanske ngn nyhet men ALLT ihop är nytt för mig.
Tag ett gott smör (flera finns att välja mellan åtminstone i storstan)
Recept för ungefär 4 pers:
En liten sardell
Persilja
Citron
Vitpeppar
Pressad vitlök
Ev örtsalt
(Smör tillsätts vartefter tills det räcker för 4 bitar)
DETTA är det nya:
Lägg sardellen på en plastskärbräda (eller skärbräda av annat material). Mosa sönder med en gaffel tills finfördelat. Arbeta nu in en msk av smöret och därefter ingredienserna med resten av smöret, några droppar citron, den finhackade persiljan.
Sältan från sardellen gör detta till ett kanonsmör.
Jag har försökt få till smör tidigare - även med sardell som fr.a ingår i sk Café de Paris - men det är hopplöst att få till smöret som en homogen massa om man inte arbetar med det på en bräda.
Enjoy!
2
Hej,
Jag har för en tid sdn fått fina ugnen installerad. Den har det mesta och nu undrar jag om ngn med rotisseur-erfarenhet kan råda mig hur jag bäst lagar till min stek. Vilken metod är bäst: vanlig ugnsvärme? varmluft?? Grader?
Jag tänkte krydda på klassiskt vis med rosmarin, mejram och vitlök efter att den marinerat från idag till påskafton.
Taxam för all hjälp!
3
Det går inte längre (sdn MKT länge) att få tag i riktig dill i storstan. Det är en vedartad, träluktande variant som man köper i lösvikt, ser fantastisk ut men smakar INTE dill! Den luktar definitivt INTE dill - curry?? Märkligt var att jag hörde nån som påstod att dillen idag inte är dill men en helt annan växt som ser ut som dill. Krukdillen smakar vatten, blir vatten när den hackas och är inget alternativ.
Jag saknar min barndoms goda dill...
Dax för ett nytt matuppror: ge oss tillbaka våra fina svenska, färska grönkryddor!
4
1) Majonnäs!
Hur enkelt är inte det? När man gjort sin egen M några ggr inser man att den man köper på burk eller tub inte kan jämföras. Egentligen är dessa "krämer" 2 olika saker. Och att göra sin majonnäs går ju så fort. Det tar kanske 5 minuter: 1 äggula i en bunke, rör ner (man behöver inte vispa väldigt fort) en god matolja (raps, solros, druvkärne, dock ej gärna oliv) i en tunn stråle på gränsen till att den droppar. Åtminstone i början innan man fått lite volym av allt. Räkna med c:a 1 dl per ägg. Efter halva mängden olja tillsätter man dijon-senap efter smak, gärna en matsked. Vispa ner resten av oljan, salta och peppra! Jag har märkt att om man sätter till senapen sist då kan M bli lite för tunn. Det är bra att ha olja "kvar" att vispa ner eftersom den tjocknar till bättre. Prova gärna er fram till er egen mängd senap. Ju mer desto godare enligt min smak. M håller sig länge, säkert > 1 vecka i kylskåp.
Aioli: Lika lätt som ovan, nästan. Stöt några vitlöksklyftor med lite grovsalt i en ren mortel. Skrapa ner i bunke + 1 äggula. Vispa ner olja som ovan. Liksom i fallet med M behöver man inte tänka på temperaturmatchning av ingredienser. Jag har min senap och mina ägg i kylskåpet och oljan framme, dvs rumstempererad. No problemo.
Nu tänker kanske någon: vitlöksgravad sill/strömming? Tag aiolin tillsätt senap som i receptet med majonnäsen (bara här har vi en jättegod sås till allt möjligt; aioli med senap) och tillsätt gräddfil i önskad proprtion eller - om man ska få till det lite "finare": créme fraiche. enna såsbas kan användas (efter ev spädning med vatten) till alla möjliga sallader etc.
Hovmästarsås. Börja med en stor klick söt stark senap, ev mindre mängd dijonsenap, nymalen vitpeppar, en tsk vinäger (äppel, vitvin, rödvin eller - fast mindre mängd: balsam), lite salt och en msk flytande honung (OBS! Detta är viktigt. Såsen skär sig inte ALLS lika lätt om man använder ett flytande socker av ngt slag). Rör ihop precis som under M. Om såsen blir för tjock späd med lite vatten (som också gör att såsen inte skär sig om den blir stående) nästan droppvis. Så när du läser om "Gravlaxsås på honung" så är det inte bara "finare" - det är också lättare att göra den så.
Chokladsås! Kan ngt bli enklare till glassen eller marängsvissen??? En skopa kakaopulver, socker (råsocker, muscovado eller nåt) lite vatten, koka upp under omröring och precis som den gjort det kan den serveras. Såsen tjocknar av fettet i kakaoen.

Det finns en del till men detta är dagens skörd. Nästa gång min goda citronsås :-)




Annonser

Powered by EzPortal