Gjutjärnspanna

Startat av Summerelin, 2010-11-19 11:11

Föregående ämne - Nästa ämne

Summerelin

Jag har fått en Skeppshults gjutjärnsstekpanna när jag fyllde år. På "beskrivningen" står det: "förinstekt i ren vegetabilisk olja och är klar att användas direkt"

Men när jag stekte för första gången i den, trots mycket smör, så brände det fast på en gång och vid rengöring så fick jag inte bort allt. Det ser nu ut som den är några år istället för ny och endast använd en gång!

Vad gör jag för fel å hur får jag bort det fula ut stekpannan?

Hasse

Välkommen till Matforum, Summerelin!

Mitt råd är att inte härja för mycket med din nya stekpanna. Du kan koka ur den med lite vatten när du har använt den, och sedan smörja insidan med ett tunt lager olja. Det kan fastna lite i början, men den blir bara bättre och bättre och du kommer att älska din Skeppshultare. Tro mig, jag har tre gjutjärnspannor, två från Skeppshult och en från Ronneby, och jag älskar dem alla!  :)

agnetasch

Gjutjärns-harem? ;) Nåja, bättre än rivjärns-harem ;D

Kari

Hej Summerelin :)

Hur ful är ful? Släng upp en bild så kan vi kika!
En gjutjärnspanna är inte så värst snygg när man tagit den i bruk men det har iofs inget med funktionen att göra.



vilsjin

Det tar ett tag innan en gjutjärnspanna fungerar optimalt och detta arbete förstörs lätt på ett ögonblick med lite diskmedel. Antingen torkar jag bara ur pannan med lite (Torky)papper eller så diskar jag ur den ännu heta pannan med likaledes hett vatten och en diskborste.

Jag tror att skälet till att din mat brände vid var att du hade för låg temperatur, det är iallafall det vanligaste misstaget.

Summerelin

Skulle kunna ta en bild, men har bara en dålig mobilkamera.
Får helt enkelt använda den fler gånger, på hög värme och hoppas att den så småningom ger mig dom godaste plättarna ever ;)

MiGa

Har hört att man kan fylla pannan med salt hetta upp pannan låt stå en stund skura rent med en borste skölj ur fetta in låt stå en liten stund på mycket svag värme så det tränger in.

Kari

Summerelin: Ok :)
MiGa: Intressant där med saltet, vad händer då tro? Suger upp och ur smaker / dofter?

MiGa

Saltet drar till sig överblivna smaker och fetter och sen funkar väl saltet lite som slipmedel.

webguide

Jag använder diskmedel i båda mina Skeppshult och de verkar inte ta någon skada av det.

Kari

Webguide: Torkar och smörjer in?

webguide

Kari: Nej, jag gör precis allt man inte skall göra med gjutjärnspannor.

Kari


Josef C

Citat från: webguide skrivet 2011-01-09 08:18
Kari: Nej, jag gör precis allt man inte skall göra med gjutjärnspannor.

Rostar de inte? Jag har en ganska ny skeppshult och lät den stå fuktig en natt.. Då blev det en del rost på den.

Annars brukar jag bara använda hett vatten och en diskborste för att göra rent den och sen torka av den ordentligt. Och om det behövs så använder jag lite matolja för att hålla fukt borta.

webguide

Citat från: Josef C skrivet 2011-01-14 17:47
Rostar de inte? Jag har en ganska ny skeppshult och lät den stå fuktig en natt.. Då blev det en del rost på den.

Annars brukar jag bara använda hett vatten och en diskborste för att göra rent den och sen torka av den ordentligt. Och om det behövs så använder jag lite matolja för att hålla fukt borta.


Jag torkar av dem innan jag ställer in dem, annars skulle de rosta :)

Lena Marie

Att använda diskmedel i en gjutjärnspanna är att skicka den raka vägen in i döden!
Häll ett par mm olja i den och låt den dra på lägsta värme på en platta. Torka ur den.
Stek sedan pannkakor i den. De första pannkakorna må fastna och bli hundmat men sedan blir de bättre.
Detta knep kan även användas på gamla pannor som torkat och rostat eller blivit misshandlade.
Min gjutjärnspanna jag har haft i över trettio år har klappat ihop några gånger men efter en omgång pannkakor är den perfekt igen!

För rengöring av fastnade matrester använder man grovt salt som gnuggar bort det mesta av det värsta. Olja in efteråt.
Alma Mater - mat är gott

webguide

Citat från: Lena Marie skrivet 2011-01-16 02:12
Att använda diskmedel i en gjutjärnspanna är att skicka den raka vägen in i döden!
Häll ett par mm olja i den och låt den dra på lägsta värme på en platta. Torka ur den.
Stek sedan pannkakor i den. De första pannkakorna må fastna och bli hundmat men sedan blir de bättre.
Detta knep kan även användas på gamla pannor som torkat och rostat eller blivit misshandlade.
Min gjutjärnspanna jag har haft i över trettio år har klappat ihop några gånger men efter en omgång pannkakor är den perfekt igen!

För rengöring av fastnade matrester använder man grovt salt som gnuggar bort det mesta av det värsta. Olja in efteråt.


Jag har använt diskmedel i mina gjutjärnspannor i ca 10 år nu och det går bra att steka pannkakor i dem (nej, jag smörjer inte in dem efter diskmedelsterrorn, jag ser bara till att de är ordentligt torra innan jag ställer in dem i skåpet).

Krista

Citat från: webguide skrivet 2011-01-18 07:12
Jag har använt diskmedel i mina gjutjärnspannor i ca 10 år nu och det går bra att steka pannkakor i dem (nej, jag smörjer inte in dem efter diskmedelsterrorn, jag ser bara till att de är ordentligt torra innan jag ställer in dem i skåpet).


:o Oh nooo, vadan denna grymhet...?!

Skojar bara :) Men ok det är ju bra att veta att järnpannor överlever diskmedel. Men de får å andra sidan en sån tjusig fettpatina som kanske funkar som teflon annars? Dina pannor steker alltså bra eller bränner saker lätt fast?

webguide

Citat från: Krista skrivet 2011-01-18 13:08
:o Oh nooo, vadan denna grymhet...?!

Skojar bara :) Men ok det är ju bra att veta att järnpannor överlever diskmedel. Men de får å andra sidan en sån tjusig fettpatina som kanske funkar som teflon annars? Dina pannor steker alltså bra eller bränner saker lätt fast?


De steker som gjutjärn "brukar", jag kan stea pannkakor i dem.

Lena Marie

webguide: Grattis! Om jag diskar mina i diskmedel (och torkar torra) så får jag problem. Kanske är mina av dålig kvalité? Fast Skeppshult ska ju vara bra.
Pannkakor som jag nämnde är väl inget riktmärke utan ett sätt att få dåliga gjutjärnspannor bra igen. Mammas tips.
Alma Mater - mat är gott

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal