Smördeg eller Mördeg?

Startat av Kari, 2009-02-27 23:17

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

Smördeg eller mördeg, vilket är vilket och vilken är till vad? :-[ ;)

Frågan uppstod idag vid lunchen då vi åt piroger (s)mördeg.... Eller vad det nu var..?!

agnetasch

Ett spånande: mördeg som i pajer o småkakor, skräpar ner med små smulor. Smördeg som i wienerbröd o krustader, skräpar ner i feta flagor ;D Båda delarna (+ jäsdeg) kan man använda till piroger.

kurt

Köper man färdig smördeg, så kan i alla fall vara ganska säker på att den inte intehåller något smör:

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=106&a=480498

Kari

Kurt: Inte blev du väl förvånad?

Då kommer frågan, hur gör man sin egen äkta smördeg? Är det mycket pyssel?

Anne

Mördeg - engelskans shortbread, dvs kort konsistens, kakig, torr men smörig. Småkakor, framför allt. Sött.

Smördeg - inte sött, flagigt, fluffigt, jäst. En smördeg gör man med en jäst deg som man kavlar in massor av smör i, och viker så att man får olika lager av smör och deg.

*helt* olika. :)
Anne's Food - min matblogg

agnetasch

Citat från: Elka skrivet 2009-03-05 11:42
hur gör man sin egen äkta smördeg? Är det mycket pyssel?
Lite pyssligt är det allt. Det enkla är ingredienserna; mjöl, fett o vatten. Det bökiga är kavlandet o förvarandet.
Om du inte ska använda flaken direkt så får du ha dem i frysen o dom är känsliga; dom bryts lätt o är sedan svåra att foga ihop till snygga bakverk. Dom är inte sega som köpt smördeg (eller ska vi kalla det fettdeg?)
Jag gjorde en omgång för länge sedan, efter det köper jag ;D

Anne

Jag har gjort egen två gånger - en som var riktigt knölig men blev riktigt bra, och en som var enklare och som inte blev lika bra. Eller ja, den andra var egentligen godare, men det beror nog på att jag inte riktigt gillar smördeg :)

Det är många gånger bättre än köpt i alla fall - vill jag prompt ha smördeg får det bli hemgjord, annars låter jag hellre bli. SÅ svårt är det inte.
Anne's Food - min matblogg

agnetasch

Men eftersom du har jäst i din deg o alltså gör en wienerdeg så kanske den är godare än vanlig smördeg? Hur är den att ha i frysen?

Anne

Har inte testat att frysa den, har bara haft vid direktbakning.
Anne's Food - min matblogg

Mickan

Jag har fryst den. Har bakat ut först och sedan styckfryst. No problems!
Video meliora proboque deteriora sequor

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal