Ska man skaffa induktionshäll?

Startat av Andreas, 2007-08-29 08:52

Föregående ämne - Nästa ämne

Hasse

Då har jag varit på Kjell & Company och köpt en induktionsplatta för 599 kr. Jag har ännu inte hunnit prova den på riktigt, utan bara experimenterat lite genom att värma vatten.

Plattans diameter är 22 cm, vilket är lika stort som stora plattan på en normal hemmaspis. Men det går utmärkt att använda även mindre kokkärl. Den är, som väntat, snabb och svarar direkt när jag ändrar effekten. Främsta anledningen till köpet, bortsett från ren nyfikenhet, var att jag ville ha en platta för varmhållning och sjudning, vilket den verkar vara bra på. Men en klar nackdel är att den har en inbyggd kylfläkt, så den låter en hel del när den används.

Kari

Kul "leksak"!

Vad är effekten? Hur tjock/hög är den? Skulle den gå att bygga in tro?

Hasse

Effekten är 2000 W, tjockleken/höjden är 6 cm. Jag tror det blir marigt att få det snyggt om man bygger in den, men jag är å andra sidan inte vidare bra på snickeriarbeten.

Men det är ganska häftigt att kunna göra så här!    :o

Andreas

Jättebra idé där Elka, att bygga in en sån där platta bredvid spisen på nåt vis hade inte alls varit dumt! Enda är väl att man skulle haft en liten köksfläkt ovanför också.

Hasse: Vad använder man den där knappen märkt "temp" till, går plattan på något vis att ställa in på fasta gradtal? Nåt jag alltid drömt om är en platta till vilken man kopplar en temperaturgivare så man kan hålla precis den temperatur man vill i grytan.
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Grattis Elka men hur är det med kvalitén, min erfarenhet är ju att man får vad man betalar för,inget smolk i bägaren nu Hasse jag ser fram emot en liten testresultat.
Priset på en sådan här häll ligger väl i restkvalité runt 6 lakan så du har gjort ett klipp. ;)

/rolf
Matforum är bäst

Hasse

Jag får väl försöka ge mig på att summera mina första intryck av induktionsplattan.

Självklart är det så, att man får vad man betalar för. T.ex. är höljet av plast. Den väsnas ganska ordentligt, som jag nämnde tidigare, vilket är klart irriterande. Själva induktionsspolen är inte lika stor som den yttersta ringen på hällens ovansida. Den är snarare ungefär lika stor som den innersta ringen. Detta kunde jag konstatera när jag kokade ur en stekpanna och kunde se på vattenbubblorna var pannan var hetast.

Plattan arbetar i två lägen. Det ena är avsett för kokning och där kan man ställa in plattan i tio effektsteg, 1 - 10. Det andra läget är avsett för stekning och man kan ställa in plattan på tio olika temperaturer mellan 60 grader och 240 grader. Detta enligt bruksanvisningen, och man hoppas på en termostat som verkligen reglerar temperaturen exakt. Så är det emellertid inte! Den enda avgörande skillnaden mellan dessa två lägen är, vad jag kan finna, att överhettningsskyddet löser ut vid en högre temperatur i stekläget. Nu kan det ju vara så att hällen är trasig, men jag tror inte det, därför att en trasig termostat brukar ge antingen maximal värme, eller ingen värme alls. Dessutom är det ju en billig platta, och att en sådan skulle vara utrustad med termostatreglering är väl att våga hoppas på för mycket.

Efter att ha lagat hela gårdagens middag på hällen har jag ett par reflektioner.

Att koka potatis skiljer sig inte så mycket från en vanlig gjutjärnsplatta. Men uppkoket går betydligt snabbare med induktion och hällen reagerar snabbt när man skruvar ner effekten efter att vattnet kokat upp. Ingen anledning att lyfta kastrullen för att förhindra överkok.

När det var dags att fräsa lök ställde jag min sauteuse på plattan, satte på plattan och plockade fram smör ur kylskåpet. När jag sedan lade en smörklick i pannan, så bara fräste det till och smöret blev bränt. Sauteusen blev alltså het oerhört fort. Det kan inte ha handlat om mer än 10 - 15 sekunder mellan jag satte på plattan och lade ner smöret. Vis av denna erfarenhet lade jag en ny smörklick i en kall panna och då gick det betydligt bättre. Det står visserligen i bruksanvisningen att man inte får ha tomma kärl på hällen när den är igång, men, tja... Jag ville väl testa lite!    :)

Men den riktiga kicken fick jag när jag satte stekpannan av gjutjärn på hällen. Också den blev varm mycket snabbt, men det visste jag ju sedan tidigare. Den svarade oerhört snabbt när jag reglerade effekten och det var riktigt kul!

Mina samlade erfarenheter av induktion är därmed slut. Vad gäller just denna häll önskar jag fler effektsteg. Tio steg är ganska mycket, men ju fler desto bättre. Att temperaturinställningen inte är termostatstyrd var väntat med tanke på prislappen, och ljudnivån är besvärande.

Men jag är imponerad av induktion som uppvärmning. Om jag stod i begrepp att byta spis, så skulle jag tveklöst köpa en induktionsspis.

Kari

Tack Hasse för för att vi fick vara med på ett snabbtest!

Du råkar inte ha en sån där pryl som mäter hur mycket el som går åt, som man sätter mellan vägguttaget och plattan? Skulle vara kul att veta om 2000w är just 2000w och om hälften är hälften är hälften.

Sjävl brukar jag mäta allt möjligt med min, både som felsökare och nördintresse.  ;)

Synd det där med fläkten, skulle man inte kunna sätta en brytare till fläkten för att slippa ljudet när det bara ska sjudas och varmhållas?

Hur mycket är "väsnas ganska ordentligt"? Som mikrovågsugnen? Samma varvtal hela tiden?

Så vad ska Du ha plattan till nu? Kul/bra att ha? Stugan/husvagnen/husbilen/båten/loppis eller lämna tillbaka på öppet köp? ;)

--

Fråga rent allmänt och indutionshällar - har alla fläkt?

Sweber

När vi tittade på induktionshällar för 2 år sedan fanns ingen modell (för hushållsbruk) med tempreglering, endast effektreglering. Varför vet jag inte. Alla hällar hade fläkt som jag tror är för att kyla spolarna och styrelektroniken. Våran Siemenshäll kör fläkten långt efter att man har stängt av den och "plattorna" är svala.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Hasse

Nej Elka, jag har ingen effektmätare. Men en sådan borde jag köpa, förstås.

Vad gäller kylfläkten så är det svårt att jämföra ljudstyrka, men något starkare än mikrovågsugnen fast inte lika starkt som köksfläkten på full fart. Jag skulle inte ge mig på att koppla in en strömbrytare till fläkten, däremot skulle jag möjligen kunna tänka mig att byta till en tystare fläkt men med samma "blås".

Jag kommer att behålla plattan och använda den som värmehäll och till sjudning. Den kommer säkert att komma till nytta; Det är en kul pryl och det finns sämre saker att lägga 600 kr på, tycker jag.

Sweber, har du någon uppfattning om hur stora induktionsspolarna är i din häll?

Sweber

Citat från: Hasse skrivet 2008-06-19 14:48

Sweber, har du någon uppfattning om hur stora induktionsspolarna är i din häll?


Nej.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Kari

Bara att lägga till i julklappslistan.. ;) http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=38213936
Jag har den grå, enda nackdelen är att de inbyggda backupbatterierna tar slut på 2-3mån om apparaten inte är kopplad till elnätet. 2st typ lr-44.

--

Finns det tystare fläktar - egentligen? Det är väl luft i rörelse som låter mest?  8)

Hasse

Visst finns det fläktar som bullrar mer eller mindre.

Ljud är luft i rörelse, eller tryckvågor i luften om man så vill. Men luft som strömmar behöver inte nödvändigtvis föra oväsen. Jämför t.ex. med en dammsugare, det bullrar betydligt mer i den ände av slangen där fläkten sitter jämfört med änden med munstycket.   ;)

Andreas

Instämmer med Elka, tack Hasse! (Fast var fick du snabbtest ifrån Elka, det var ju ett väldigt ambitiöst test.)

Så knappen märkt "temp" med termometern är alltså stekläget och knappen med flamman på kokläget? Då är jag med. Men skumt det där med att ställa in ett gradtal utan verklighetsförankring, hur har de tänkt då, enda rimliga är ju att gradtalet skulle gälla för en viss last, vilken det nu kan vara?

Undrar just hur svårt det skulle vara för en händig person att modifiera en sån där Kjell-platta till något som styrdes av en temperaturgivare, är drivsteget någorlunda separerat från övrig elektronik borde det vara en ganska smal sak.

Sweber: Du måste helt klart börja meka med dina vitvaror oftare. ;)

Elka: Jo som Hasse säger det är stor skillnad på ljudnivån från olika fläktar, det ser du inte minst om du jämför uppgifter om ljudnivå från kylfläktar till datorer. Och vad gäller datorkylning har ju vissa tillverkare numera helt passiv kylning (stora aluminiumflänsar) eller vattenkylning och den typen av kylning går säkert att montera i en induktionsplatta också, bara att ta fram stora rörtången.
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Jag tycker att alla klyftiga hjärnor skall bygga en superind. häll snarast jag beställer gärna en färdig produkt.  :D

/rolf
Matforum är bäst

Catarina

Har haft en häll med två induktionsplattor ett par år nu, nästa häll blir med fyra plattor, vilken skillnad, så snabbt det går. Nackdelen är ju att man måste ha kastruller som passar till, men numera har dom gått ner i pris.

Catarina

matlagarn

Induktionshäll är helt underbart! Världen bästa uppfinning. Jag älskar verkligen min häll. Till alla som gillar att laga mat är detta KUNG! Spring och köp eller om du inte testa så åk hem till någon som har en och prova. Dagen efter är det DU som står i köksbutiken och beställer en häll. Garaterar detta!!! Lycka till! Och fundera inte på vilka kastruller som funkar. >För mig funkar de flesta. Annars är det bara att köpa nya.

anel

Vi har skaffat induktionshäll! Men Gud vad jag ångrade mig, inget av mina köksredskap passade på spisen, var tvungen att köpa allt nytt. Köpte även en Espressobryggare i julklapp åt min sambo, jaha var tvungen att byta den me, glämde att aluminium inte funkar, och inte heller koppar. Tråkigt, kan inte rekommendera induktionshäll, köp hellre glashäll, i alla fall om du är singel eller ni kanske bara är ett par. Förstår inte varför man egentligen ska ha induktionshäll. Det borde finnas något underlag man kunde lägga dit så alla redskap man redan har passar att använda.

Rob

Vår induktionshäll har nu gått i dryga 4 år och jag har inte ångrat en minut!
Snart blir det gas igen och jag tror att jag kommer sakna induktionen.

Då vi bytte så köpte vi IKEA 365-kastruller och de funkar utmärkt. Teflonpannan är pensionerad och återvunnen men annars har det funkat finemang.

Sweber

Citat från: anel skrivet 2008-12-29 15:31
Vi har skaffat induktionshäll! Men Gud vad jag ångrade mig, inget av mina köksredskap passade på spisen, var tvungen att köpa allt nytt. Köpte även en Espressobryggare i julklapp åt min sambo, jaha var tvungen att byta den me, glämde att aluminium inte funkar, och inte heller koppar. Tråkigt, kan inte rekommendera induktionshäll, köp hellre glashäll, i alla fall om du är singel eller ni kanske bara är ett par. Förstår inte varför man egentligen ska ha induktionshäll. Det borde finnas något underlag man kunde lägga dit så alla redskap man redan har passar att använda.

Jag håller med dej, om det enda skälet till att skaffa ny spis är att man ska kunna använda alla gamla kokkärl man har, då är induktion inget för dej. Dom stora fördelar som induktion ger vid matlagning, jämfört med glashäll och gjutjärnsplattor, är tydligen inget du värdesätter och det är ju självklart helt ok då vi alla är olika. Men jag förstår inte hur du kan rekomendera glashäll. Den ställer ju synnerligen stora krav på att boten på kokkärlen är helt jämna annars blir värmen ojämn och det tar evigheter att koka upp något. Då tycker jag att gjutjärnsplattor är bättre, marginellt långsammare, klara skeva bottnar bättre och är mycket billigare att reparera när dom går sönder. Den enda fördelen med en glashäll är ju att den ser modernare ut, och det kansek är viktigt för dej, men det är det inte för mej.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

johbal

Varför ska du skaffa induktionspis?

Jag ska berätta! Jag äger en induktionspis själv och är mycket nöjd med både användarvänligheten, effektiviteten vid matlagning och säkerheten. Och har, som vissa andra ej behövt byta ut mina kastruller och stekpannor.

Nackdelar:
1. För en tid sedan, ca 5-10 år sedan var induktionspisar mycket dyra, dem kunde kosta närmare 15-20.000 kr. Idag är dem billigare men fortfarande rätt dyra. Köper du en induktionspis från en mera erkänd tillverkare får du räkna med priser närmare 10.000kr. Billigare märken finns givetvis, vad gäller kvalitet på kända tillverkare och mindre kända tillverkare kan jag inte elaborera kring, men gör som jag och ha tålamod och leta, kolla om du kan hitta demoexemplar eller liknande, dem brukar kunna vara billigare.

2. Induktionspisar har ett rykte om sig att inte ge effekt på vissa material. Det är sant, en induktionspis använder sig av något som kallas resonant induktion, som innebär (jag är inte fysiker) i runda slängar att ett begränsat magnetfält bildas alldeles vid ytan på hällen, detta betyder att allt som är magnetiskt och befinner sig inom detta magnetfält kommer att värmas. rena aluminiumpannor fungerar därför inte. Vad som krävs är att du använder gjutjärnspannor och kärl ELLER pannor och kärl som har en tjock botten av magnetisk sort. För att testa dina nuvarande pannor, gör som sagt tidigare i tråden, testa med kylskåpsmagneter, fastnar dem så är pannan/kärlet godkänt. Fastnar dem inte, köp något billigt på IKEA eller Rusta som är godkänt för induktionspisar.

3. Jag är inte säker på detta, så jag ska inte klassa det som fakta. Men min induktionspis krävde vid installation tre faser istället för två faser, dvs. du kan behöva dra fram en extra strömkabel. En induktionspis har en effekt på runt 5000 watt och över. Min ligger på runt 7000 watt. Men oroa er ej, den värmer som sagt maten dubbelt så fort som andra spisar och drar i genomsnitt mindre. Och den matlagning som kräver mest med ström är den matlagning där du kokar lite vatten, ägg eller kanske steker på något snabbt och där är induktionspisen överlägsen.

Varför är induktionspisar effektivare?
Jo! När man gick i småskolan fick man lära sig något som kallas verkningsgrad. Verkningsgrad är hur mycket av den tillförda energin som går till nytta. I en glödlampa går 90 eller mer procent av den tillförda energin åt som värmeenergi, vi skulle kunna säga att ljuset som kommer från lampan är en bieffekt av att den glöder, så det är alltså ordentligt med bortkastad energi. Samma sak gäller med gamla spisar. Där går en stor del av den tillförda energin till åt att värma både plattan i sig, kastrullen och omgivande utrustning som materialet och själva spisen som plattan sitter i. Alltså... en hel del energi knallar iväg åt andra håll.

Med en induktionspis riktas all energi direkt in i kastrullen eller pannan och inget annat, därför blir det mycket effektivt. Därav värms bara kastrullen och själva hällen blir inte särskilt varm, åtminstone inte efter en snabb vattenkokning eller liknande.

Varför är dem användarvänlig?
Med induktionspis har du mycket bättre kontroll över din matlagning eftersom du har direktkontroll över den tillförda energin. Kokar du något och det kokar för mycket, drar du ner på effekten får du direktrespons, det slutar koka eller minskar allt eftersom du minskar effekten, direkt. Det blir inte en försening. När du gör grytor eller steker ställer du in den på en viss effekt och den håller den exakt, det blir svårt att bränna osv.

Varför är den säker?
Med äldre spisar måste plattan bli mycket mycket varm för att du ska få önskad effekt i kärlet/pannan. Med induktionspis fixeras effekten direkt i pannan och därför blir hällen sällan eller aldrig direkt farligt eller brännhet. Dessutom så händer inget på spisen om inget magnetiskt finns där. Drar du bort kastrullen slutar den ge effekt, i vissa fall och vissa modeller så stänger den av sig efter ett tag eftersom den kan känna efter om det finns något magnetiskt över plattan eller inte, så du behöver inte åka bort eller få svårt och sova pga oro över att plattan står på.

Sammanfattning
Gillar du matlagning? I sådana fall rekommenderar jag en induktionspis, den ger glädje i matlagningen och bidrar till säkerheten, både om du har barn men också allmänt. Tänk på miljön dessutom, spisen är mycket mer energieffektivare än konventionella spisar. Du har köpt en spis och kastrullerna fungerar inte! Osis, använde du aluminiumkärl och pannor är det bara bra att det inte funkar, aluminiumkärl är farliga i längden att använda. Fungerar dem fortfarande inte? Köp nya, hade du råd att skaffa en induktionspis borde du ha råd att kila iväg till IKEA och köpa kärl, dem är billiga men fortfarande fin kvalitet. Visste du inte innan du köpte spisen att kärlen måste vara magnetiska så är det förmodligen inte ditt fel. Men läste du denna tråd innan och struntade i att testa dina kärl får du skylla dig själv.



Jag hoppas du har fått användning av det jag skrivit,
Tack!
Johan Balkefors

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal