Falsk mat - varför och hur? Vad finns det för olika?

Startat av Kari, 2009-03-04 21:51

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

Vid närmare eftertanke, vad har vi för falska rätter? Varför heter det så och hur gör man en falsk maträtt?

Falska sniglar är det första jag kommer på, champinjoner i ugn med smör och vitlök. Gott.
Så har jag idag gjort, hoppas jag har rätt :-\, falsk slottsstek, skinkstek istället för fransyska..

Falsk kanske betyder att huvudingrediensen ersatts av något billigare eller något som är lättare att få tag på?

Tack Annamaria för din fråga, snart kanske vi är hejare laga falskt? ;D


PerG

Falskt är det väl när det finns en väldefinierad bild av hur något ska vara och man på något sätt byter ut eller förändrar något så att det avviker markant. Men då krävs det nog som sagt att det man förfalskar är väldefinierat.

Om man t.ex. byter ut shitake mot champinjoner i en wok så behöver man nog inte kalla det för falsk wok...om man däremot byter ut kyckling mot quorn i en kycklingwok så får man väl kalla det en falsk kycklingwok (om man nu verkligen vill kalla det kycklingwok ;)...

Kanske?...

Miss Fish

Jag tror på teorin att man byter ut en huvudingrediens mot en billigare alt. lättare att få tag på och kallar den falsk.. Exempel:
Flask moussaka med potais (istället för aubergin)
Falska våfflor som är stekt bröd
Falsk pekinganka som är gjord på fläskfilé

Det är bara några recept jag stött på..

Annars finns det också många som gör vegorätter av kötträtter.. Och kallar de falska.. Jag trodde att falsk slottstek var en veganrätt gjord på bland annat nötter..

agnetasch

Jag kom att tänka på den klassiska soppan ´Falsk sköldpaddsoppa´o kollade i Iduns kokbok vad den var gjord på. Kalvhuvud är svaret o då förstår man namnet bättre, kalvhuvudsoppa låter inget vidare.
Det finns många andra falska maträtter i Idun, en del har tiden sprungit förbi o ersättningarna är lika dyra eller dyrare än orginalråvaran.
Falsk sköldpadda; omelett med stuvning av kalvstek.
Falsk Matjessill; saltsill som får ligga i mjölk en vecka (?)
Falsk ostronpudding; ugnsomelett med sillmjölkar.
Falsk kaviar; hackad ansjovis (?)
Falsk fiskfärs; sufflé på mjöl o ägg som serveras med hummersås.
Falska kycklingar; persiljesmörsfyllda fläskfiléer (som sys ihop med blessyrsöm innan bryningen)
Dom var påhittiga i köken förr ;D

bryggens

                                                                                                                                                         
Citat från: Miss Fish skrivet 2009-03-04 22:30
Flask moussaka med potais (istället för aubergin)


Moussakka kan lagas med potatis, det finns lokala varianter.Ingen  moussakka är den andra lik.
Så jag tycker inte att man kan kalla en moussakka med potatis för "falsk"

Andreas

Lagar man egentligen inte mer eller mindre falskt mest hela tiden? Åtminstone för mig är det då snarare regel än undantag att man saknar en eller flera ingredienser och därför byter ut något. Fast visst, handlar det om att byta ut en verklig huvudingrediens så är det ju inte så ofta.

Några fler falskheter -
¤ Agneta - Falsk osso bucco  http://matforum.nu/index.php?topic=2525.msg25525#msg25525
¤ Agneta - Falsk finsk svampsallad  http://matforum.nu/index.php?topic=592.msg5458#msg5458
¤ Kryddburken - Falsk kalvdans http://matforum.nu/index.php?topic=172.msg1323#msg1323
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Väldigt vad jag bidrog till den falska matlagningen då, betyder det att jag kan kalla mig "Den falska kocken"? ;D

PerG

Du får skriva en bok som heter "Falsk vara"!..;)

Citat från: agnetasch skrivet 2009-03-06 11:12
Väldigt vad jag bidrog till den falska matlagningen då, betyder det att jag kan kalla mig "Den falska kocken"? ;D

Sweber

Jag gjorde något som skule kulla vara falsk picata igår. Kycklingfileer panerade i ägg, på plåt i ugn. ris och tomatsås till.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

ensidamedmat

På mitt jobb (kött och charkuteri butik) säljer vi ibland något som kallas för"falsk anka" o det är en plommonfylld skinkstek.
Åsa/ensidamedmat

kryddburken

Aha! Nu hittade jag tråden!
Då måste ju min falska tjälknöl passa här!
http://kryddburken.wordpress.com/2009/03/20/falsk-tjalknol/

Gjorde på en skinkstek, 49:-/kg billigt och bra!

Ett kilo vägde den dock bara, så det var väl på gränsen tänkte jag, men det gick superbra!

Dock får man inte ha den för länge i saltlagen, (max 5 tim) om man gillar salt kött, vill man ha mindre salt smak så skulle jag nog rekommendera ca 3½ - 4 tim i lagen.

Stekte den i ugnen på 80 grader tills temp visade 70grader. (tog ca 3½ timme)
Tog ut, la ner i gjutjärnsgryta, slog på den kalla saltlagen, på med locket, in i kyl 5 tim och sen hällde jag av lagen! Skiva upp i önskade tjocka/tunna skivor!

Detta ska vi äta ikväll med potatissallad, rostad lök och vårlökssallad! Gott gott!!
Blir fin-fint pålägg till helgens frukostar också! :-)

Hasse

Ännu en odödlig matkreation har sett dagens ljus i Hasses kök: Falsk bearnaise!   ;D

Kycklingbuljong, torkad dragon, lite citron och en knivsudd cajenne. Toppreds med vetemjöl. Det var inte gott!

Rookie-T

Haha! nädu hasse det där monstret får inte lämna labbet ;)
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

Hasse

Ingen risk! Monstret avlivades omsorgsfullt tämligen direkt.  :)

Mickan

Video meliora proboque deteriora sequor

Hasse

När Hasse skapar kommer idéerna från ovan!   ;D

Skämt åsido, tanken var nog att göra en enkel citronsås men av någon anledning fick jag för mig att ha i dragon, och det funkade inte alls. Lite märkligt egentligen, för i en äkta bearnaise finns ju både dragon och syra i form av vinäger.

Hur som helst, det smakade pyton och såsen åkte ut i slasken fort som tusan.

Mickan

Smakade själv precis nyss. Ett blad färsk dragon och ett litet sug på en citronklyfta. Nej, det är inte en toppenkombo!
Video meliora proboque deteriora sequor

Kapten

Det är kanske här man borde lägga in vissa saker som falsk maräng. Om ni tar och tittar på marängerna som går att köpa i affären så är de gjorda på mjölk och det finns inte något ägg i dem.
Sen så kan man i allmänna drag lägga in de flesta light produkter här samt vegan köttfärs, vegan korv etc. När vi ändå är på "G" så borde inte gen manipulerade grönsaker vara här. Som tex tomat som har fått gener av avokado i sig bara för att ytan skall bibehålla sin lyster. Gissa vad som händer när en person som är allergisk mot avokado äter en sådan.
Rätter som är falska
Falska Wallenbergare; blandfärs istället för kalvfärs
Falska quneller ; extremfall Abbas fiskbullar istället för gäddfärs
Falsk biffrydberg; biffstek istället för oxfilé
Falsk Walewska; rödspättefilé istället för sjötunga.
Falsk oxfilé; häst filé istället för oxfilé
Falsk fläskfilé; sofilé istället för fläskfilé
Sen kan ni fundera på vad falsk kan innebära om en gäst har retat upp kocken ...... :P

Tinto


Lucy

Citat från: Tinto skrivet 2009-06-28 05:15
Falsk julskinka = griljerad kålrot


Aj, aj, riktigt dåliga minnen från denna rätt!!!! Var vegetarian i flera år för många år sedan och provade då att göra denna alternativa julskinka och det var ingen i hela sällskapet som ens åt upp en halv smakskiva, får rysningar...

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal