Torr stek - vad göra?

Startat av crlhrv, 2009-10-31 07:31

Föregående ämne - Nästa ämne

crlhrv

Hej!

Idag fyller svärmor 50 och ska ha stort kalas. Igår informerade hon om att en av stekarna (okänt kött) var inne lite för länge och blev riktigt torr. Mot obegränsade mängder alkohol erbjöd jag mig att hjälpa till att styra upp det havererade köttstycken.

Vad gör man med en torr stek?

För flera år sedan hade jag ett recept på tjälknöl, där man efter tillagningen skivade köttet så tunt det bara gick och sedan lät det stå och dra tillsammans med vätska och kryddor. Det blev jättegoda skivor som man kunde gå och plocka av i nästan en vecka.
Problemet är bara att jag har glömt bort alla ingredienser i marinaden förutom chili. Och det är kanske inte så roligt att bara marinera med chili.. vad kan det ha varit mer? Jag tänkte olja, men jag har för mig att det inte alls var speciellt fett. Någon med idéer?

Någon som har andra idéer på vad man gör med en för torr stek som ska serveras på buffébord till ca 30 gäster?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

dePaul

Varför inte lägga in den i rödvin med bladörter och vitlök? Steken tjänar på att delas i mindre bitar i samband med det (eller skivas). Om du skivar den så får du se upp med att inte låta den ligga allt för länge.

Eller så gör du pytt i panna av allting  ;D.

~Paul~

Mickan

Gör en kall marinad att slå över tunna skivor. Mixa crème fraiche med örter och kanske vitlök, beroende på övriga smaker, och slå på 2/3 några timmar innan och resten strax före serveringen. Du kan också göra en slagen senapsdressing med olja och äggula och göra som med den kalla såsen.
Video meliora proboque deteriora sequor

crlhrv

dePaul: tack för rödvinstipset! tyvärr tror jag inte pyttipanna är ett alternativ.

Mickan: din idé med senapsdressing låter inte dum, men tyvärr är jag inte speciellt haj på dressingar. du menar att blanda senap (jag köpte av en händelse riktigt fin örtkryddad dijonsenap häromdagen), olja och äggula. blir det åt majonäshållet?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Gör vitello tonnato, det gör jag när jag fått torra älgsteksskivor över.
Lägg skivorna i en god buljong så de får suga åt sig vätska. Efter några timmar slår du på tonfisksåsen som du gjort med eller utan grädde.

Utan grädde:
http://www.alltommat.se/recept/vitello-tonnato-kalv-med-tonfisks%C3%A5s-5169

Med grädde:
http://www.hemmetsjournal.se/Mat/recept/?RecipeID=700

dePaul


annamaria

Lägg köttet i skivor i en form. Strimla purjolök och lägg över, lägg över även ananas i bitar. Blanda turkisk yoghurt, creme fraiche och majonnäs. Salta och peppra dressingen. Häll över. Detta görs 2 timmar innan servering. Supergott! Perfekt på buffé.

Mickan

Citat från: crlhrv skrivet 2009-10-31 10:51
dePaul: tack för rödvinstipset! tyvärr tror jag inte pyttipanna är ett alternativ.

Mickan: din idé med senapsdressing låter inte dum, men tyvärr är jag inte speciellt haj på dressingar. du menar att blanda senap (jag köpte av en händelse riktigt fin örtkryddad dijonsenap häromdagen), olja och äggula. blir det åt majonäshållet?


Ja, precis. Det fixar du. Rumsvarma ingredienser och inte de där sista dropparna som man så gärna vill ha i.
Video meliora proboque deteriora sequor

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal