Hur göra många köttbullar?

Startat av Hasse, 2010-12-12 17:55

Föregående ämne - Nästa ämne

Hasse

Juletid är köttbulletid och jag vill gärna veta hur man gör många köttbullar på ett någorlunda rationellt sätt hemma. Jag har hört tips som att spritsa ut smeten och att steka i ugn. Ugnsstekning har jag provat men jag tyckte att bullarna blev torra, så jag måste ha gjort något fel.

Hur gör ni för att göra många köttbullar på ett arbetsbesparande sätt?

Anna

Jag har en stor gryta med köttbuljong igång, och sjuder i omgångar (5-10 minuter beroende på storlek) innan de går vidare ned i stekpannan. Blir saftigt och gott, och för tidsbesparing behöver man inte steka på en gång, utan kan frysa ned dem kokta, och sedan steka så de får fin yta då det är dags att äta dem.

annamaria

Hej! Jag rullar och lägger på vanliga brickor. Sreker sen i två stekpannor så det ryker. Gillar inte heller ugnsvarianten, tycker det blir för lite färg på dem. Har dock hört många som gör som Anna.

agnetasch

Jag gör som Anna, köttbullarna blir saftiga o goda om man förkokar dom.

Hasse

Att förkoka köttbullarna verkar vara en bra idé. Men jag skulle helst vilja rationalisera bort stekpannan eftersom den känns som en stor bromskloss.

Kan man förkoka köttbullarna och sedan bryna dem i het ugn, kanske 250 oC?

Mickan

Citat från: Hasse skrivet 2010-12-13 16:32
Att förkoka köttbullarna verkar vara en bra idé. Men jag skulle helst vilja rationalisera bort stekpannan eftersom den känns som en stor bromskloss.

Kan man förkoka köttbullarna och sedan bryna dem i het ugn, kanske 250 oC?


Ja! Så gör jag ibland och det fungerar.
Video meliora proboque deteriora sequor

annamaria

Blir det verkligen rejält bra fin färg på dem då?

agnetasch

När jag lagar tjocka revbensspjäll kokar jag dom först, sedan får dom ånga av lite. Innan jag sätter in dom i ugnen penslar jag dom med kinesisk soja (gärna svart o söt)för att få vacker färg  Man kan kanske göra likadant med köttbullarna; pensla dom med färg innan man eftersteker dom i ugnen.

Mickan

Citat från: agnetasch skrivet 2010-12-13 18:37
När jag lagar tjocka revbensspjäll kokar jag dom först, sedan får dom ånga av lite. Innan jag sätter in dom i ugnen penslar jag dom med kinesisk soja (gärna svart o söt)för att få vacker färg  Man kan kanske göra likadant med köttbullarna; pensla dom med färg innan man eftersteker dom i ugnen.



Jag tycker det är okej i alla fall men soja funkar. Man kan hälla lite i en bunke och skaka runt bullarna efter kokning så går det racersnabbt.
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch


Andreas

Citat från: Hasse skrivet 2010-12-12 17:55
Ugnsstekning har jag provat men jag tyckte att bullarna blev torra, så jag måste ha gjort något fel.


Kanske körde du dem för länge? Det brukar gå ganska fort att få dem klara.

Citat från: annamaria skrivet 2010-12-12 18:41
Gillar inte heller ugnsvarianten, tycker det blir för lite färg på dem. Har dock hört många som gör som Anna.


Jag brukar steka dem i panna för att få den rätta smöriga stekytan och sen låta dem gå färdigt i ugn!

Citat från: agnetasch skrivet 2010-12-13 10:49
Jag gör som Anna, köttbullarna blir saftiga o goda om man förkokar dom.


Det verkar praktiskt, men tror ni inte man kokar bort och går miste om en massa god köttbullesmak i kokvattnet?

Citat från: Hasse skrivet 2010-12-12 17:55
Jag har hört tips som att spritsa ut smeten


Är det inte svårt få dem runda och fina då? Men det är väl det här momentet som är allra mest tidsödande så det vore toppen om det fungerar.

Citat från: Hasse skrivet 2010-12-13 16:32
Men jag skulle helst vilja rationalisera bort stekpannan eftersom den känns som en stor bromskloss.


En jättestor stekpanna, eller flera stekpannor kanske kan vara en lösning?
Den som inte frågar får inga svar.

David

Jag bryner i svinvarm stekpanna så de är "råa" innuti eftersom annars blir de överstekta när jag värmer eller tar upp dem ur frysen. Konstant rörelse på stekpannan annars blir det köttärningar istället för köttbullar!

Går fort att steka, tar ju bara nån minut per panna, det som tar tid och är jobbigt är ju att rulla dom jamarns asen. Älskar köttbullar men hatar att rulla, tar ju flera daaaaar, speciellt då jag gillar små.

Brukar ta med en tesked, sen skrapa av den i handen, två snabba juck med handflatorna och klart, men tar ju ändå säkert 20-30s per bulle, lite halvkul när man ska göra några hundra.

annamaria

Citat från: Mickan skrivet 2010-12-14 17:17
Jag tycker det är okej i alla fall men soja funkar.


Jag tänker kanske inte på färgen. Jag vill ha den där mörka stekytan, det är god smak i den.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2010-12-14 19:29
Det verkar praktiskt, men tror ni inte man kokar bort och går miste om en massa god köttbullesmak i kokvattnet?
Lite av ytan avger smak till kokvattnet men det använder man ju till annat; sås, fond, soppa, kattmat ;)
Men det stora inkråmet blir fortare varmt än om man steker bullen. Det är ju värmen som ger köttet dess karaktäristiska smak; en rå köttbulle smakar ju inte mer än kryddor o lök. SEN kan man bränna på köttbullarna i stekpannan till önskvärd svärta = först smak sedan utseende.

Hasse

Citat från: Andreas skrivet 2010-12-14 19:29
En jättestor stekpanna, eller flera stekpannor kanske kan vara en lösning?


Ett stekbord vore kul! Men jag har lite svårt att motivera kostnaden och dessutom har jag inte plats i köket.   :(

David

Sluta trilskas nu och gör som jag sa: Stek snabbt på hög värme, gör klart i ugn eller panna när de ska ätas. Tar 2-3min per panna och där kan man ju steka en 30-40 köttbullar i taget.

Andreas

Citat från: annamaria skrivet 2010-12-14 20:35
Jag tänker kanske inte på färgen. Jag vill ha den där mörka stekytan, det är god smak i den.


Jag håller helt med, stekyta är jättegott! Vilket är synd för det är ju inte direkt nyttigt.

Citat från: Hasse skrivet 2010-12-15 17:39
Ett stekbord vore kul! Men jag har lite svårt att motivera kostnaden och dessutom har jag inte plats i köket.   :(


Det finns ju de där varianterna man ställer över flera spisplattor, ett sånt borde man få plats med i plåtförvaringen i spisen. Ja i princip skulle man egentligen bara behöva en nån halvcentimeter tjock rektangulär bit gjutjärn med en liten kant runt om, du känner ingen slöjdlärare? :)

Citat från: David skrivet 2010-12-16 09:34
Sluta trilskas nu och gör som jag sa: Stek snabbt på hög värme, gör klart i ugn eller panna när de ska ätas. Tar 2-3min per panna och där kan man ju steka en 30-40 köttbullar i taget.


Fast är det alltid bäst? Tror det kan vara vettigt göra olika beroende på om de ska ätas direkt eller frysas.

Ska de ätas direkt är nog det bästa att steka dem och sen köra dem klara i ugnen. Ska de frysas och ätas vid senare tillfälle är det kanske mer rationellt att att koka dem innan infrysning och sen steka dem innan servering. Kan vara knepigt hoppa över stekmoment om man vill ha smaskiga köttbullar, möjligen kanske att man kunde fritera dem istället?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Hasse skrivet 2010-12-15 17:39
Ett stekbord vore kul! Men jag har lite svårt att motivera kostnaden och dessutom har jag inte plats i köket.   :(
Har du ingen grill utomhus? På såna kan man ju lägga stekplattor, det blir ju nästan som ett stekbord. Mysigt att stå påpälsad med en mugg glögg o steka julköttbullar :D

Citat från: Andreas skrivet 2010-12-16 10:57Kan vara knepigt hoppa över stekmoment om man vill ha smaskiga köttbullar, möjligen kanske att man kunde fritera dem istället?
Gammalt knep inom livsmedelsindustrins köttbullstillverkning; koka o fritera.

David

Citat från: Andreas skrivet 2010-12-16 10:57Ska de frysas och ätas vid senare tillfälle är det kanske mer rationellt att att koka dem innan infrysning och sen steka dem innan servering. Kan vara knepigt hoppa över stekmoment om man vill ha smaskiga köttbullar, möjligen kanske att man kunde fritera dem istället?

Är det inte lättare att steka snabbt, sen kaste in i frysen och när de ska ätas slänger man in dem i ugnen eller micron så är allt klart automagiskt?

Hålla på och koke fine köttebuller, nä fy farao. Kanske om man hade blandfärs. Vill du nu så innåt bestämt koka de fina köttebullarna kan du ju ta upp påsen ur frysen, släppa ner dem i kokvattnet eller nåt.

Nu, nu ska jag ringa mamma och berätta att det finns männskor på internet som inte håller med mig.

agnetasch

Klart man har blandfärs till köttbullar. Bara nöt- eller viltkött blir ju för torrt (då förstår jag att du tycker att dina köttbullar känns överstekta ibland) och bara fläskfärs är det bara skåningar som använder. Någon på-tårna-trampad skåning här? ;)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal