Hur mycket får/kan en råvara tappa i vikt?

Startat av Kari, 2010-09-08 21:39

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

Ur tråden om Jägarskinkan fick Andreas och jag en lagom nördig idé till att börja väga vissa produkter innan tilllagningen.

Under sommaren har vi grillat mängder med flintastek och ibland så har det sett väldigt lite ut på tallriken - vart tog resten vägen undrar man då.
Visst är det så att man får det man betalar för men ändå - vad är rimligt och inte? 

Kari

2010-09-08 22:16 #1 Last Edit: 2010-09-12 11:57 by Hasse
Kvällens falukorv som stektes i smör i 10-12mm tjocka skivor. Vikten minskade 8,4% vid en normal tillagning.

Kötthalten i falukorven är 68% och fetthalten 20%.

Jag tror att detta är ett bra värde och vid nästa tillfälle ska jag prova med en enklare/billigare falukorv.

(Edit: Hasse lade till en bild efter Karis önskemål.)

kjpil

Falukorven 19% fett innehåller 57g/100g vatten, så borde kunna steka bort över halva vikten om man vill. Sammansättningen i falukorv måste vara på ett visst sätt för att få kallas falukorv. Så det blir intressant att se om det är skillnad på andra fabrikat om stekningen är ungefär densamma :)

Andreas

Jättebra initiativ Kari! Jag ska försöka komma ihåg att väga före och efter. Men som föregående talare (trevligt se dig i farten igen) är inne på så finns ju vissa regler för falukorv så där kanske inte största problemet ligger (även om det också är intressant) utan snarare i marinerade/mörade köttprodukter. Men vi får helt enkelt väga allt. :)

Undrar hur det går till när de gör den här typen av tester på laboratorium, i en stekpanna är det svårt att göra likadant varje gång, använder de kanske en ugn med viss temperatur viss tid?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

2010-09-09 12:31 #4 Last Edit: 2010-09-12 11:58 by Hasse
Visst är det svårt att gör detta standardiserat och det ska vi heller inte göra utan mer av vanlig nyfikenhet med det ätbara resultat vi själva vill ha :)

--

Dagens bacon: Vikten minskade med 48,8% vid en normal tillagning, utan smör (glömde) tills baconet började få färg och skrynkla något.

(Edit: Hasse lade till en bild efter Karis önskemål.)

Andreas

48,8%, det är mycket det! Torkade du av det drå eller var det flottigt? Du råkar inte ha kvar innehållsförteckningen på korv och bacon, det borde i vissa fall gå att hitta samband mellan den och vikttapp.

Själv åt jag kokt fisk i förrgår och gröt igår, svårt mäta vikttapp då :) men snart äter jag förhoppningsvis något som går att väga före och efter.
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Jag lät baconet rinna av ett par sekunder. Jag ska komplettera med innehåll :)

Andreas

På torsdag äts det ärtsoppa, på lördag är det fest. Men fredag är ändå den dagen som känns bäst. Då äter man Kronfågelstinas örtkyckling och 1100 gram blir 825 gram. (Försök få sista meningen stämma med melodin den som kan.)

Vore kul jämföra med hur mycket en gammal vanlig hel fryst icke-vattenpumpad kyckling tappar i vikt, om det nu går få tag i sådana...
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Dagens bacon från Euro Shopper tappade nästan 64% vid en normal tillagning...

Fulbacon helt enkelt >:( Både vikttapp, ursprung, tillverkning..

Andreas

85% köttinnehåll, är det kanske bottenrekord för bacon eller finns sämre?

Men är Holland så speciellt mycket fulare än Tyskland som ursprungsland, är inte Coops bacon du provade ovan tyskt?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

2010-09-18 16:24 #10 Last Edit: 2010-09-18 16:28 by Kari
Ska kolla Coops nästan gång, missade det.
I själva fulheten tänkte jag på att baconet kommer från .uk, fraktas till .nl och säljs i .se plus att det var rätt många siffror med E framför. Sen %:en till...

--

Uppdatering: Bacon Coop bild; Köttråvara: Svergie, Tyskland.  ???


Andreas

Jag stekte en skiva "Herrgårdsfalu för finsmakaren" (går det att hitta på ett finare namn på en falukorv än så?) med 65% kötthalt och 17% fett. Före stekning vägde den 25,5 gram och efter 21 gram. 21,4% gick så att säga upp i rök.

Märkligt att din favoritfalukorv från Scan i inlägg #1 bara tappade 8,4% Kari..?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Ja, intressant. Hade du något fett i pannan? Det borde påverka resultatet. *teori*

Kari

Stinas kyckling, 2200 g ger 494 g ben, brosk & skinn (sånt man inte vill äta-skinn ni vet). Utöver det 389 g buljong. Missade väga hela lådan men gör det snart och kompletterar, dock borde 2200 g stämma rätt bra som kycklingbrutto. Buljongen borde ligga utanför.

Tom

Citat från: Andreas skrivet 2010-10-07 09:23
Före stekning vägde den 25,5 gram och efter 21 gram. 21,4% gick så att säga upp i rök.


Andreas, inte för att vara någon besserwisser men nog borde väl viktminskningen vara 17,6%?

Andreas

Det har du rätt i Tom, det blev bakvänt där, tack! Men ändå mer än dubbla viktminskningen för min korv (17,6%) jämfört med Karis (8.4%). Steker du kanske din korv jätte-jättelätt och fort Kari? Du ser ju på bilden ungfär hur mycket stekt min var.

Citat från: Kari skrivet 2010-10-07 09:59
Ja, intressant. Hade du något fett i pannan? Det borde påverka resultatet. *teori*


Jodå hade fett! Se även tråden Steka utan fett = tappa mer eller mindre vikt?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Bra fråga, barnkompatibel stekning :)

--

Dagens provstekning, 309 g kycklinfilé (färsk) blev 232 g färdigt. 72 grader i innertemp.

Mickan

Kom på en grej; Tänk att ställa sig den här frågan när det gäller trattisar  :D

Stooor korg alldeles full men efter förvällning får de lätt plats i frysen...
Video meliora proboque deteriora sequor

Kari

Mickan, uppskatta volymen innan och efter, bra kunskap!

Andreas

Stekte fläskkarré (som varit fryst) så lite som möjligt dvs preciiis genomstekt (det som ser blodigt ut är på utsidan av benet). Före 183, efter 158 gram. Men 28 gram var ben så det kanske man ska räkna bort. Så alltså, före 155 gram och efter 130 gram. Dvs. -16%.
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal