Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av webguide
 - 2014-12-30 11:05
Citat från: Lena Marie skrivet 2011-01-16 02:12
Att använda diskmedel i en gjutjärnspanna är att skicka den raka vägen in i döden!


Det stämmer inte, den här artikeln avlivar flera myter om gjutjärnspannor: http://www.seriouseats.com/2014/11/the-truth-about-cast-iron.html
Skrivet av webguide
 - 2011-01-22 08:52
Jag har också Skeppshult, har du testat att diska och provsteka?
Skrivet av Lena Marie
 - 2011-01-21 23:39
webguide: Grattis! Om jag diskar mina i diskmedel (och torkar torra) så får jag problem. Kanske är mina av dålig kvalité? Fast Skeppshult ska ju vara bra.
Pannkakor som jag nämnde är väl inget riktmärke utan ett sätt att få dåliga gjutjärnspannor bra igen. Mammas tips.
Skrivet av webguide
 - 2011-01-18 14:04
Citat från: Krista skrivet 2011-01-18 13:08
:o Oh nooo, vadan denna grymhet...?!

Skojar bara :) Men ok det är ju bra att veta att järnpannor överlever diskmedel. Men de får å andra sidan en sån tjusig fettpatina som kanske funkar som teflon annars? Dina pannor steker alltså bra eller bränner saker lätt fast?


De steker som gjutjärn "brukar", jag kan stea pannkakor i dem.
Skrivet av Krista
 - 2011-01-18 13:08
Citat från: webguide skrivet 2011-01-18 07:12
Jag har använt diskmedel i mina gjutjärnspannor i ca 10 år nu och det går bra att steka pannkakor i dem (nej, jag smörjer inte in dem efter diskmedelsterrorn, jag ser bara till att de är ordentligt torra innan jag ställer in dem i skåpet).


:o Oh nooo, vadan denna grymhet...?!

Skojar bara :) Men ok det är ju bra att veta att järnpannor överlever diskmedel. Men de får å andra sidan en sån tjusig fettpatina som kanske funkar som teflon annars? Dina pannor steker alltså bra eller bränner saker lätt fast?
Skrivet av webguide
 - 2011-01-18 07:12
Citat från: Lena Marie skrivet 2011-01-16 02:12
Att använda diskmedel i en gjutjärnspanna är att skicka den raka vägen in i döden!
Häll ett par mm olja i den och låt den dra på lägsta värme på en platta. Torka ur den.
Stek sedan pannkakor i den. De första pannkakorna må fastna och bli hundmat men sedan blir de bättre.
Detta knep kan även användas på gamla pannor som torkat och rostat eller blivit misshandlade.
Min gjutjärnspanna jag har haft i över trettio år har klappat ihop några gånger men efter en omgång pannkakor är den perfekt igen!

För rengöring av fastnade matrester använder man grovt salt som gnuggar bort det mesta av det värsta. Olja in efteråt.


Jag har använt diskmedel i mina gjutjärnspannor i ca 10 år nu och det går bra att steka pannkakor i dem (nej, jag smörjer inte in dem efter diskmedelsterrorn, jag ser bara till att de är ordentligt torra innan jag ställer in dem i skåpet).
Skrivet av Lena Marie
 - 2011-01-16 02:12
Att använda diskmedel i en gjutjärnspanna är att skicka den raka vägen in i döden!
Häll ett par mm olja i den och låt den dra på lägsta värme på en platta. Torka ur den.
Stek sedan pannkakor i den. De första pannkakorna må fastna och bli hundmat men sedan blir de bättre.
Detta knep kan även användas på gamla pannor som torkat och rostat eller blivit misshandlade.
Min gjutjärnspanna jag har haft i över trettio år har klappat ihop några gånger men efter en omgång pannkakor är den perfekt igen!

För rengöring av fastnade matrester använder man grovt salt som gnuggar bort det mesta av det värsta. Olja in efteråt.
Skrivet av webguide
 - 2011-01-15 17:21
Citat från: Josef C skrivet 2011-01-14 17:47
Rostar de inte? Jag har en ganska ny skeppshult och lät den stå fuktig en natt.. Då blev det en del rost på den.

Annars brukar jag bara använda hett vatten och en diskborste för att göra rent den och sen torka av den ordentligt. Och om det behövs så använder jag lite matolja för att hålla fukt borta.


Jag torkar av dem innan jag ställer in dem, annars skulle de rosta :)
Skrivet av Josef C
 - 2011-01-14 17:47
Citat från: webguide skrivet 2011-01-09 08:18
Kari: Nej, jag gör precis allt man inte skall göra med gjutjärnspannor.

Rostar de inte? Jag har en ganska ny skeppshult och lät den stå fuktig en natt.. Då blev det en del rost på den.

Annars brukar jag bara använda hett vatten och en diskborste för att göra rent den och sen torka av den ordentligt. Och om det behövs så använder jag lite matolja för att hålla fukt borta.
Skrivet av Kari
 - 2011-01-10 19:17
Webguide: Kul :)
Skrivet av webguide
 - 2011-01-09 08:18
Kari: Nej, jag gör precis allt man inte skall göra med gjutjärnspannor.
Skrivet av Kari
 - 2011-01-08 17:26
Webguide: Torkar och smörjer in?
Skrivet av webguide
 - 2011-01-08 15:22
Jag använder diskmedel i båda mina Skeppshult och de verkar inte ta någon skada av det.
Skrivet av MiGa
 - 2010-11-23 10:28
Saltet drar till sig överblivna smaker och fetter och sen funkar väl saltet lite som slipmedel.
Skrivet av Kari
 - 2010-11-23 01:26
Summerelin: Ok :)
MiGa: Intressant där med saltet, vad händer då tro? Suger upp och ur smaker / dofter?

Annonser

Powered by EzPortal