Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av annamaria
 - 2011-12-23 20:45
Det blev till slut en Ekologisk från Änglamark. Kördes till 74 grader. Helt perfekt för mig som gillar en saftig men pyttelite torr. Ugnsbakades och griljerades. Väldigt god! Bästa skinkan på många år.
Skrivet av Andreas
 - 2011-12-22 09:58
Tvivlar på att man egentligen kan känna nån större smakskillnad mellan ekologisk och vanlig, men vet man att den är ekologisk smakar den nog godare!
Skrivet av annamaria
 - 2011-12-17 15:46
Ja nu är vi där igen. Årets skinka ska väljas ut. Vad väljer ni för sort i år? Jag smakade återigen en färdigkokt variant för ett tag sedan, inte heller den var lika god som hemgjord. Jag tycker dem inte känns färdiga. Kanske det är så att jag är van vid skinkor som är en aningens överkokta och inte gillar dem halvråa?  ;)

Är ekologisk skinka godare?
Skrivet av ivanl
 - 2008-12-29 21:55
Exakt! Skulle tippa på att det har med temperaturen att göra. Den industriproducerade skinkan får säkert gå över 70 grader onnertemp av hygieniska/PR-skäl och för att förlänga hållbarheten. Skulle också gissa på tryckkokning, kanske någon initierad som vet?
Skrivet av annamaria
 - 2008-12-28 19:01
Jag tycker den färdigkokta har en tätare struktur och är på något sätt hårdare. Den hemmakokta blir mjällare och mjukare. Vad svårt det är att beskriva....
Skrivet av ivanl
 - 2008-12-28 02:09
Kokt skinka spelar nog ingen roll men om man som jag föredrar ungsbakad i folie så föreställer jag mig att det är svårt att hitta i butik.

Fördelen att göra det själv är att man kan ta ut skinkan vid den temperatur man vill. Själv tycker jag kokbokens 70 grader är för högt och stannar redan vid 67.
Skrivet av Andreas
 - 2008-12-27 11:10
Ja jag tvivlar inte på din upplevelse att det inte är samma sak men tycker fortfarande det vore märkligt att det skulle spela nån roll ifall skinkan är kokt hemma eller på ett livsmedelsföretag, kokande vatten är ju alltid 100°C oavsett vems gryta det är? Eller tänker du dig att den hemkokta kokas kortare tid så den blir saftigare?
Skrivet av annamaria
 - 2008-12-26 13:21
Vi har haft färdigkokt i 3 år nu - olika fabrikat. Det är inte detsamma vilket är synd för det är så smidigt med den färdigkokta.
Skrivet av Andreas
 - 2008-12-26 11:17
AnnaMaria: Fast jag förstår inte hur livsmedelsfrabrikanterna kan misslyckas med att koka en skinka, vad kan gå fel? Tror du inte snarare att det själva råvaran var sämre?

Här är lite skinkläsning:

GT varnar för "svensk" skinka som är dansk och kokad i polen samt informerar om att varannan skinka i butiken är sämre "hälften av konsumenterna får den mörare innerskinkan, som dessutom ger jämnare skivor. Resten får ytterbiten med fler senor, mer insprängt fett och därmed fulare och trasigare skivor. - Mitt tips är att leta efter de skinkpaket som ser lite bulligare ut, säger Bosse Narrving på Gudruns" http://www.gt.se/1.287255

Slow Food Svenska Arkkommissionen har låtit konsumenter samt en expertpanel bestående av "Kockarna Carina Brydling och Rune Kalf-Hansen, Måns Falck, delägaren till butiken Cajsa Warg och "den hemlige kocken" och journalisten Mats-Eric Nilsson" prova julskinka. http://www.newsdesk.se/pressroom/slowfood/pressrelease/view/aekta-julskinka-baest-i-test-258988 Etta kom Roslagskött, Piggham, rimmad på 31.3 poäng och tvåa Scan, Piggham, färdigkokt på 27.7 poäng.

Expressen har låtit stjärnkockarna Paul Svensson, Melker Andersson och Ebba Wachtmeister prova skinka. "- Den här smakar hemskt, alldeles för salt, säger Melker Andersson om Scans julskinka. ... Däremot hyllades Köttcentralen Helsingborgs julskinka. Den fick fem getingar i testet - och var billigast av alla." http://www.alltommat.se/jul/maten/kockarna-har-testat-skinkan-1.14486?image=5

I Peru äter man marsvin istället för skinka. http://www.fri-kopenskap.se/zino.aspx?articleID=30741
Skrivet av annamaria
 - 2008-12-25 16:44
Här blev det närproducerad färdigkokt skinka. Men det är slut med det nu - jag  har sagt i några år att det går fint med färdigkokt men det är skitsnack. Jag har under julen ätit två andra skinkor - en ugnsbakad och en "hemma- kokt". Så oändligt mycket godare än min färdigkokta. Nästa år blir det egen kokt skinka.
Skrivet av Kari
 - 2008-12-24 22:40
Föräldrarnas 3,9 kilos skinka från Willys blev 1,5 kilo skinka till julbordet. Inkl ägg, ströbröd och senap. :(

Tummen ner. Stort.
Skrivet av franzzon
 - 2008-12-21 17:40
Eftersom jag har min julskinka i ugnen i ca 8-10 timmar så använder jag inte kokt skinka. Jag köper rimmad. Det viktiga för mig är att kolla kötthalten. En del skinkor har faktiskt endast 40% kött och resten vatten och förtjockningsmedel. Detta år testas COOPs egen rimmade skinka, som innehåller 93% kött och inga emuleringsmedel. Passa er för Scans skinkor, de är värst.
Skrivet av roffekock
 - 2007-12-24 18:36
roffekock sprutade sin egen ekologiska skinka efter 6 dagar låg den ett par timmar i blöt varefter den sjöd i en blandning av tranbärsjuice och äppeljuice kryddpeppar och lök enligt tips på en matblogg,och det må jag säga det var en höjdare. Den stod på i ungf 5tim till 72 varefter den lyftes upp och gick till 74 och sen 70 den fick sen kallna i sitt juicespad.

Griljerades på trad.sätt och detta kan jag bara rek till er, prova en fullträff.

/rolf
Skrivet av Andreas
 - 2007-12-24 11:27
Det blev en färdigkokt skinka i år, Nyhléns Hugossons, tror den kostade 65 kr kilot, jag hade lite bråttom men kriteriet var att den skulle vara glutamatfri.

Griljerades igår kväll med blandning av senap, ägg och ströbröd!

Blir det över så strimlas den och blir till en god gryta med paprika, chilisås och grädde.
Skrivet av agnetasch
 - 2007-12-11 11:57
När man steker så långsamt så rinner det inte ut någon köttsaft. Man kanske kan vrida ur skinkan för att få lite spad ;D (eller använda stekpåse eller al.folie)
Den skivade skinkan var från Chark Food o kostade c:a 107:-/kg

Annonser

Powered by EzPortal