Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Sara W
 - 2009-11-18 16:31
Jag använder fond på flaska, ibland även buljongtärningar. Någon enstaka gång frysta falafels, potatisbullar och kroketter. Bearnaisesås från Lohmanders eller Lallerstedts, då de är riktigt bra och då jag inte är god vän med hemmagjord sån sås. Det har skurit sig mellan oss, kan man väl säga och det spelar faktiskt ingen roll om jag börjar om eller har isbitar i. Mills majonnäs används de få gånger jag använder majonnäs.
Skrivet av CII
 - 2009-10-26 21:19
Jag använde dem mycket förr. Men, sedan läste jag Den hemlige kocken och ville undvika dem. Resultatet? Jo, jag var tvungen att lära mig att laga mat från grunden och det var det som gjorde att mitt matintresse tog fart. Nu vill jag bara lära mig mera och gör gärna saker från grunden bara för att jag vill testa det.

Men, jag tycker inte att det är fel att använda det om man vill det. Jag känner bara att bland många av mina vänner så är det många som köper hel- eller halvfabrikat för att de inte kan laga mat från grunden. Då känns det inte som om man har ett alternativ, vilket är lite sorgligt.

Men, som sagt om man vet vad man gör så är det ju aldrig fel att ta en genväg om man vet varför man gör det.
Skrivet av Ia
 - 2009-10-26 20:04
Använder ni ofta fuskprodukter? Så som smaksatt creme fraische, färdiga kryddblandningar i påse, frysta blandade wokgrönsaker, pulversåser eller keldas färdiga såser etc.? Fuskprodukte kanske är fel ordval, men ni förstår kanske vad jag är ute efter!? Tycker ni det är ok att använda dessa produkter? Gör ni det ofta?
Skrivet av agnetasch
 - 2008-03-05 09:28
Innan alla bagare hoppar på mig; jag erkänner, jag är inte speciellt road av att baka, jag KAN tänka mig att köpa färdigt bröd :o
Skrivet av agnetasch
 - 2008-03-05 09:24
Har ni provat Hattings nya frysta bröd; Filonino durum? Inte helt fel.
Skrivet av annamaria
 - 2008-03-05 09:05
Pajdegsmixen är värd varenda krona för jag tycker det är så tråkigt att göra pajdeg. Dessutom är den bra! Sen var det fettsubstitutet - jag har inte kollat. Ska göra det - eller förresten jag kanske ska låta bli.  ;D Förresten så använder jag Hattings färdiga frysta pajskal ibland - de är bra dem också men dyrare. Säkert fulla med farligheter också.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-03-05 08:50
Citat från: Hasse skrivet 2008-03-04 16:43
Det finns även tärnad och klyftad potatis i frysdisken.

Och fryst färskpotatis, den gillar jag.På vintern alltså, kanske till nyårsbuffén; hastigt kokad, ordentligt avångad o med MASSOR med dill. Oooh!
Skrivet av Hasse
 - 2008-03-04 17:23
Andreas: Förvånas du av färdigstekta hamburgare? OK, jag ska inte svära på just hamburgare, men vi har ju färdigstekta köttbullar, järpar och pannbiff, så skillnaden är i så fall hårfin.

Gränsen mellan sant och ännu inte riktigt sant gick mellan färdigskalade morötter och färdigtuggade tuggor.
Skrivet av Kari
 - 2008-03-04 17:17
Andreas: AHA! Det är Du som röjer & smyger runt i vårt kök när man inte är hemma..! Lilla spion där!  ;) Jo, jag vet, färdigtärnad potatis, det hade jag förträngt.  8)

Men det här med löken, låter rätt smart men jag tror forfarande att Ni skojar..? Nu ska jag skala och skiva  äkta rödlök till kvällen hälsotallrik.
Skrivet av Andreas
 - 2008-03-04 17:01
Elka: Du får det att låta som om det vore jättsvårt att ta en bild, när allt som krävs är att plocka fram kameran och trycka av. Jag fotograferar både sånt jag har hemma och i butik (brukar inte smyga speciellt även om jag kanske inte står mitt i en folkmassa), kroppkakorna där var söndagens middag.

Och så häpnas du över färdighackad lök men samtidigt använder du färdigtärnad potatis, det låter minst lika slött! ;) Är den fryst?

AnnaMaria: Pajdegsmix..? Blir inte det jättedyrt och hur fungerar det, pajdegar brukar ju vara feta -  innehåller de något slags läskigt fettsubstitut?

Jelvis: Jag undrar över om inte grillad kyckling kan vara hyfsat prisvärt också? När man tillagar en kyckling försvinner rätt mycket vikt och den slipper man betala för.

JohannaO: Knorrs vegetariska bolognese - är det den som kallas Spaghetteria bolognese? I vilken kedja köper du den? Hittar jag måste jag prova och se hur kräsen du är. ;)

Hasse: Färdigäten lunch låter som nåt du kan sälja till viktväktarna. :) Men var gick gränsen för vad som finns och vad som kanske ändå inte riktigt finns - finns det verkligen färdigstekta hamburgare att köpa i den vanliga matvarubutiken?
Skrivet av Hasse
 - 2008-03-04 16:43
Jo då! Det finns djupfryst, hackad lök. Men jag använder det inte!

Det finns även tärnad och klyftad potatis i frysdisken. I kyldisken hittar man färdigskalad "bekvämpotatis". Djupfrysta, skivade champinjoner finns att köpa, färdig sås, halvfärdig sås, färdighackade örter, vispad grädde, stekta hamburgare, ostekta hamburgare, riven ost, skivad ost, färdigstrimlad sallat, färdigskalade morötter, färdigtuggade tuggor, färdigdrucken mjölk, färdigäten lunch...
Skrivet av Kari
 - 2008-03-04 10:16
Lite OT men jag måste fråga, Andreas hur gör Du för att få tag på dessa bilder? Fotar Du i smyg? Köper produkter och fotar hemma och äter upp? Köper produkter och fotar utanför butiken och lämnar tillbaka och säger att Du ångrat Dig? Det sista låter ju klockrent..  ;D

--

Till ämnet igen: Hasse: Djupfryst hackad lök?? Driver Du med oss? Finns det? Inte använder Du...?  :o
Skrivet av Andreas
 - 2008-03-04 09:55
Jättebra trådförklaring där Hasse! Här kommer min lista:

Ingredienser i annat
¤ Fonder, buljongtärningar - se förresten gärna tråden "Finns det buljong utan glutamat?" http://matforum.nu/index.php?topic=1441
¤ Konserver med grönsaker, bönor, ananas, svamp osv
¤ Frysta grönsaker, wokgrönsaker - men jag förstår inte egentligen varför jag envisas med att köpa de här förbaskade wokgrönsakerna då och då, se tråden "Hur tillagar man frysta wokgrönsaker?" http://matforum.nu/index.php?topic=1442.0
¤ Såser och Kryddpastor typ de Jelvis tar upp, även jag gör hellre currypastor själv i mån av tid
¤ Bearnaise på flaska*
¤ Pesto*

Färdigt
¤ Pommes - har aldrig gjort själv men det kanske är värt det?
¤ Hamburgare och pyttipanna - gör nästan aldrig själv, detta är "nödmat" att ha till hand.
¤ Fryspizza - fryspizza är nödmat, egen är godmat.
¤ Kroppkakor - köpta brukar vara riktigt goda men gör även egna och efter att precis ha sett att "Handrullade kroppkakor" från Topp Chark i bastuträsk med "mattradition sen 1894" innehåller glutamat blir jag lite putt - se bild.
¤ Blodpudding - också köpt riktigt god, men vore kul att kunna göra egen, se tråden "Någon som provat laga blodpudding från grunden?" http://matforum.nu/index.php?topic=1440.0
¤ Småkakor typ Göteborgs osv*
¤ Bröd*

*) = Egengjort är godare och gör hellre det i mån av tid
Skrivet av johannao
 - 2008-02-23 20:45
Jag är kräsen som f-n och gillar oftast inte färdigblandat och kryddat men jag gillar;

Keldas ost- och gräddsås
Knorrs vegetariska bolognese


Men de köper jag nog för att de är goda snarare än för att spara tid.
Skrivet av Hasse
 - 2008-02-23 19:08
Andreas, jag är medveten om att begreppet "halvfabrikat" är väldigt luddigt. Som halvfabrikat räknar jag inte specerivaror som mjöl och gryn. Inte heller kryddor. Chark- och mejeriprodukter går också bort, men det vore väldigt roligt om någon berättar om sin egentillverkade korv eller ost i en annan tråd.

Vad jag är ute efter är snarare där man "fuskar" lite grand. Att man t.ex. accepterar en något sämre råvara för att spara tid. Fabriksbuljong, djupfryst hackad lök, degmix, förgräddat djupfryst bröd, såspulver, potatismospulver och liknande är exempel på klockrena halvfabrikat enligt mig. Samt självklart färdiga, eller halvfärdiga rätter.

Jag tycker att det får vara lite upp till var och en vad man vill "bekänna", eftersom jag tror det blir svårt att dra en väldefinierad gräns för vad ett halvfabrikat egentligen är.

För min del måste jag också "bekänna" färdiga sillinläggningar. Det glömde jag helt bort i mitt förra inlägg.

Annonser

Powered by EzPortal