Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av ivanl
 - 2009-01-14 22:01
Jan Hedh rekommenderar även att man spolar kallvatten en minut innan man tar till degen, vilket pekar på att det tycks kunna ske viss "anrikning" i stillastående kallvatten också.
Skrivet av kurt
 - 2009-01-14 14:42
Varmt vatten löser ut koppar, men det kan nog också smaka annorlunda för att det innehåller mindre syre.

"Använd inte varmvatten ur kranen till matlagning eller dryck. Kopparhalterna kan normalt minskas betydligt om vattnet spolas någon minut eller till jämn låg temperatur.":

http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=11525&epslanguage=SV

Skrivet av PerG
 - 2009-01-13 22:39
Jag kan väl tänka mig att det kanske har att göra med längden ifrån varmvattenberedare. Om man bor i hus och har 10m rör till varmvattenberedaren så släpps nog inte lika mycket ut som om man bor i en hyresrätt i ett stort område där varmvattnet är typ 500-1000m rör ifrån lägenheten.
Skrivet av ivanl
 - 2009-01-13 22:32
Citat från: PerG skrivet 2009-01-12 20:52
Typ likadant som om man tvättade händerna i varmt vatten? ;)


Har fått lära mig att viktigaste momentet vid handtvätt är torkningen.

Sen borde kallt vatten lösa mer syre än varmt, och syret bör påverka maten.
Iaf står det i broschyren till min kaffebryggare att man ska använda kallt, syrerikt vatten för att få mest smak ur kaffet.

På flera av de svenska fjällstationerna finns varmvattenberedare som körs på 90 grader. Dessa används för att fylla termosar direkt, mycket praktiskt och jag har aldrig hört att detta skulle smaka illa.
Skrivet av Mickan
 - 2009-01-13 21:43
Varmt, ej hett, vatten kan innehålla utfällda metaller och bakterier. Provade en gång att kyla det varma vattnet och jämföra med från början kallt. Det fanns en lätt smakskillnad. Vet ej vem som skulle märka den i en lagad rätt så det är en hälsofråga. Bakterierna dör ju vid uppkok men metallerna blir kvar.
Skrivet av Sofia
 - 2009-01-13 18:46
Fast när man tvättar händerna använder man ju förhoppningsvis tvål också?
Skrivet av PerG
 - 2009-01-12 20:52
Typ likadant som om man tvättade händerna i varmt vatten? ;)

Citat från: lillamatbloggen skrivet 2009-01-12 15:07
Ja, till ägg borde väl vara ok. De har ju väldigt starkt skal.  Det skulle vara i så fall att någontin stannar på händerna när man skalat dem.
Skrivet av Linae
 - 2009-01-12 20:32
Legionärssjukan kan man få av att duscha och därigenom inandas de smittade vattendropparna om vattnet inte blandas direkt i kranen utan står i rören och är halvljummet. Men det är ju inte riktigt samma sak som att ta varmvatten från kökskranen.

Det finns bakterier som kan tillväxa i alla möjliga temperaturspann så det verkar konstigt om det bara är därför som man ska använda kallt vatten speciellt om det sedan ska värmas upp över 70 grader C då de flesta bakterier avdödas om de inte är i sporform vilket borde vara ovanligt i rinnande vatten.

Hittade följande uppdelning som visar på variationsrikedomen:
- Psykrofila mikroorganismer, har sitt temperaturoptimum under +20oC och utvecklas alltså vid låga temperaturer. De växer om än långsamt vid 0oC eller t.o.m. vid lägre temperatur, men tål som regel ej över +30oC.
- Mesofila mikroorganismer, utgör den största gruppen. Optimumtemperaturen ligger mellan +20oC och +40oC, maximumtemperaturen på ca +45oC och minimumtemperaturen på +10 till +15oC.
- Termofila mikroorganismer, har temperaturoptimum över +45oC. Vissa former, de fakultativt termofila, kan växa såväl vid +55oC som vid +37oC. Andra är däremot obligat termofila, de växer vid +55oC men ej vid +37oC. Några utvecklas t.o.m. vid +75oC. De termofila mikroorganismerna är unika i det att de växer vid temperaturer, som normalt denaturerar protein.
- Extremt termofila mikroorganismer, har ett mycket högt temperaturoptima (+80 till +90oC).

Skrivet av CII
 - 2009-01-12 20:10
Jag fick förklarat för mig av en ingenjör som arbetar med Malmös vatten att anledningen till att man inte ska använda varmvatten är att det kan finnas bakterier i det. Jag vet inte vilka bakterier eller hur vanligt det skulle vara, men det var vad hon sa i samband med att vi gjorde ett studiebesök under min lärarutbildning.
Skrivet av lillamatbloggen
 - 2009-01-12 15:07
Ja, till ägg borde väl vara ok. De har ju väldigt starkt skal.  Det skulle vara i så fall att någontin stannar på händerna när man skalat dem.
Skrivet av PerG
 - 2009-01-12 12:55
Jag använder varmvatten för att koka ägg.. dumt kanske?, men äggskalet bör väl fungera som någon form av filter..
Skrivet av Nilsson
 - 2009-01-12 12:00
Hos min far har vi egen brunn med allsköns jox i ledningarna och där smakar faktiskt varmvattnet annorlunda. Det smakar mer järn och sulfid än kallvattnet och jag tror att det har att göra med att varmvattnet passerar ett fysiskt slamfilter vid varmvattenberedaren som konstant är igensatt med borrkax och slam.  :(

I min lägenhet med kommunalt vatten kände jag ingen skillnad, provade precis p.g.a. frågan.  :)
Skrivet av agnetasch
 - 2009-01-11 09:56
Hur SMAKAR varmvattnet? Är det någon som låtit det svalna o druckit ett glas? Det kanske smakar illa.
Skrivet av Andreas
 - 2009-01-11 09:31
Läste en fråga i GP om det är nödvändigt att använda kallvatten till matlagning eftersom det ofta borde vara både snabbare och energieffektivare att använda varmvatten.

Svaret blev:  "Jag har också fått lära mig att alltid använda kallt vatten ur ledningarna för att tillreda mat och dryck. Anledningen till detta är att vattenledningar och rör lättare släpper smak, mineraler och kalkpartiklar när det varma vattnet spolas. Det kalla vattnet å andra sidan löser inte lika lätt upp spill i ledningarna." http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=468473

OK, det låter inte osannolikt att varmvattnet skulle vara aningen mer förorenat av rörjox, men hur stor skillnad kan det egentligen göra, är kanske skillnaden så liten att det är dumt att ändå inte använda varmvatten?

Eller finns andra problem med varmvatten än ovan nämnda, legionella?

Annonser

Powered by EzPortal