Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Hasse
 - 2015-03-04 18:19
Jag såg en gång i ett TV-program med Jacques Pépin, att han använde potatismospulver för att reda soppa.
Skrivet av vilsjin
 - 2011-07-24 14:07
Citat från: Andreas skrivet 2011-07-07 10:29
Hur påverkas en träskärbräda av saltvattenbehandlingen, behöver den kanske oljas in oftare?

Den blir definitivt "torrare". Jag smörjer alltid in brädorna med en blandning av bivax och mineralolja efter saltningen.

Citat från: Andreas skrivet 2011-07-07 10:29Och en sak till, ser att det i din länk påstås att 20% saltlösning räcker, var hittar man nåt som styrker det?

Jag har letat men inte funnit. Den gegga jag låter torka på mina brädor är snarare 95-procentig.

Edit: skärbrädan jag oftast använder salt-metoden på är runt 40x55cm stor och väger närmre åtta kilo. Inget som lätt diskas av.
Bild nedan.
Skrivet av Andreas
 - 2011-07-07 10:29
Hur påverkas en träskärbräda av saltvattenbehandlingen, behöver den kanske oljas in oftare?

Och en sak till, ser att det i din länk påstås att 20% saltlösning räcker, var hittar man nåt som styrker det?
Skrivet av vilsjin
 - 2011-07-07 08:23
Jo, naturligtvis behövs det en aningens vatten. Jag brukar fukta brädan med en blomspruta, strö på salt och spruta igen.
Här har det talats om det tidigare.
Där finnar man även detta citat:
Citat från: Journal of food protectionAbstract:
The microbiology of plastic and wooden cutting boards was studied, regarding cross-contamination of foods in home kitchens. New and used plastic (four polymers plus hard rubber) and wood(nine hardwoods) cutting boards were cut into 5-cm squares("blocks"). Escherichia coli (two nonpathogenic strains plus type OI57:H7), Listeria innocua, L. monocytogenes, or Salmonella typhimurium was applied to the 25-cm2 block surface in nutrient broth or chicken juice and recovered by soaking the surface in nutrient broth or pressing the block onto nutrient agar, within 3-10 min or up to ca. 12 h later. Bacteria inoculated onto plastic blocks were readily recovered for minutes to hours and would multiply if held overnight. Recoveries from wooden blocks were generally less than those from plastic blocks, regardless of new or used status; differences increased with holding time. Clean wood blocks usually absorbed the inoculum completely within 3-10 min. If these fluids contained 103-104 CFU of bacteria likely to come from raw meat or poultry, the bacteria generally could not be recovered after entering the wood. If ?106 CFU were applied, bacteria might be recovered from wood after 12 h at room temperature and high humidity, but numbers were reduced by at least 98%, and often more than 99.9%. Mineral oil treatment of the wood surface had little effect on the microbiological findings. These results do not support the often-heard assertion that plastic cutting boards are more sanitary than wood
Skrivet av Andreas
 - 2011-07-06 14:19
Bra tips! Jag brukar klippa mitt bacon med sax rakt ner i stekpannan, tycker nästan det är smidigast.

Det här med att strö salt på skärbrädan, behövs inte vatten också om man skall vara säker på att saltet verkligen kommer i kontakt med ytan så att alla bakterier dör?
Skrivet av vilsjin
 - 2011-07-06 11:32
När jag steker plättar/pannkakor lägger jag en klick smör i en skål och smälter i micron. Sen är det lätt att stryka fett i laggen med en bakpensel.
Bra mycket lättare att dosera på det viset.

På Apoteket kan man köpa en liter ytdesinfektion för under 40 kronor. Denna i princip helt rena alkohol i en sprayflaska är perfekt för att tvätta bort den tunna fetthinnan på och runt spisen efter matlagning.

Bacon blir superlätt att skära efter en kort stund i frysen.

Kylen tvättas med fördel invändigt med en ättikslösning. Neutraliserar odörer effektivt.

Är din skärbräda för stor för att tvätta under kranen? Desinficera den genom att låta den stå ver natten med ett rejält täcke av salt. Dödar bakterier genom osmos.
Skrivet av pejy
 - 2011-04-17 15:13
En bra tips till skuren bearnaisesås, kasta i en isbit och vispa på så brukar den gå ihop igen.
Skrivet av jelvis
 - 2009-07-09 17:06
Citat från: Anders Öhman skrivet 2009-07-09 15:23
Ännu enklare är att använda en tekula.


Eh, varför har jag aldrig tänkt på det. :-) Tackar för tipset!
Skrivet av Anders Öhman
 - 2009-07-09 15:23
Citat från: Hasse skrivet 2008-07-21 22:07
Jag gillar inte att få hela pepparkorn i munnen, så när jag har hel peppar i grytan gör jag en liten kryddpåse av gasbinda som är lätt att fiska upp.


Ännu enklare är att använda en tekula.
Skrivet av MarkusJ
 - 2009-07-09 15:17
Ni som har tröttnat på att gladpack är jävulens påfund kan nu slappna av.
Förvara paketet i frysen så ska ni se att det blir mycket enklare!

För salt sås?
Låt några potatisskivor koka med. Fungerar hyffsat.

Skrivet av Kari
 - 2009-06-15 14:54
Ett riktigt basic tips här, hur man delar jäst enklast om man inte har en våg eller ens våg inte klarar små små mängder.

http://receptomaten.blogspot.com/2009/06/ingen-vag-ingen-bra-vag-sa-har-tar-du.html
Skrivet av ena
 - 2008-09-10 22:27
Hasse...hela kryddbuketten gör sig bra i din kryddpåse :) tex hela vitlöksklyftor om man vill ha en mildare vitlökssmak...kryddörter med hårdare struktur såsom timjan och rosmarin mm...

att diska plastburkar man haft köttfärssås och annat med mkt färg i kallt vatten och diskmedel innan man har i nåt varmt gör att de inte missfärgas (Tupperwaretips som faktiskt fungerar ;) )

har man fina bakformar av bleckplåt vill de gärna bli mörka o rosta om man inte använder dem tillräckligt ofta...smörjer man dem med riktigt smör innan gräddningen och sedan bara spolar ur dem med varmtvatten efter och torkar dem ordentligt (obs, inget diskmedel) håller de sig fina länge. Ska de stå länge kan man olja in dem lite extra efter användning.

mandelmusslorna släpper lättare ut formen om man använt smör istället för margarin när man smörjer formarna.
Skrivet av Maskros
 - 2008-09-10 21:57
Jag gillar inte att få hela pepparkorn i munnen, så när jag gör en gryta brukar jag mala peppar med en pepparkvarn.  Lätt att fiska upp ur grytan om man tappar den.
Skrivet av Rookie-T
 - 2008-08-05 03:50
Här har ni ett blogginlägg om lite kökstips. http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.1726578
Skrivet av Hasse
 - 2008-07-21 22:07
Jag gillar inte att få hela pepparkorn i munnen, så när jag har hel peppar i grytan gör jag en liten kryddpåse av gasbinda som är lätt att fiska upp.

Annonser

Powered by EzPortal