Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Staffan Claesson
 - 2015-11-09 18:21
Jag har bestick köpta på 70-talet på Mick(?) trendig inredningsbutik på Larmgatan alt Vallgatan på den tiden. Mycket bra kvalité men slitage av ungar, hundar, vänner och flitigt bruk börjar ta ut sin rätt på antalet exemplar. Finns dessa att finna idag? I Sverige? I Frankrike eller annan land i Europa?
Skrivet av Fredrik H.
 - 2014-09-07 19:21
Jag har en Gonon Gironde , acier forged, som jag ärvt från min morfar, han var född 1869. Kniven är förmodligen från början  av 1900-talet, 20 cm "knivskarpt" blåstålsblad, man kan nog använde den som rakkniv. Finns ingen bättre kniv än denna. Ser precis ut som Helges foton ovan.
Skrivet av vilsjin
 - 2009-05-15 10:45
Förnuftigt beslut...
Skrivet av Helge
 - 2009-05-15 10:33
Lägg till en nolla!! ;D ;D Skämt åsido, jag tror jag behåller mina Gonon Gironde!
/Helge
Skrivet av vilsjin
 - 2009-05-14 22:13
200 bjudet.
Skrivet av Helge
 - 2009-05-14 19:52
Jag kanske skall ordna en auktion här på Matforum!!!??? ;D
/Helge
Skrivet av vilsjin
 - 2009-05-14 17:53

Citat från: Andreas skrivet 2009-05-14 17:19
Är såna här knivar "bara" trevliga att äga eller har de även något nämnvärt värde i pengar?


Med rätt köpare, ja!

Enkel Ebay sökning:
http://shop.ebay.com/items/?_nkw=vintage+carbon++chef&_sacat=0&_trksid=m270&_odkw=vintage+carbonchef&_osacat=0

Uppemot 100USD kan gamla kolståls knivar gå för.
Skrivet av Andreas
 - 2009-05-14 17:19
Är såna här knivar "bara" trevliga att äga eller har de även något nämnvärt värde i pengar?
Skrivet av Helge
 - 2009-05-14 11:51
Tack för bra råd Paul. När det gäller slipning tror jag nog att jag kan klara det själv men tips är ju alltid välkomna!!
/Helge
Skrivet av dePaul
 - 2009-05-14 11:44
När det gäller patinan på dina knivar så skulle jag personligen göra såhär:

1. Putsa upp bladen ordentligt med Autosol kromglans. Flera gånger!
2. Polera ordentligt.
3. Torka och diska bladen och torka omedelbart igen!
4. Blanda en svag salt/syralösning, t ex genom att använda ättika och vanligt bordssalt.
5. Ta fram en lång bägare eller liknande och doppa bladen i badet.
6. Låt nu knivarna få en nästan svart beläggning.
7. Ta ut och torka ordentligt samt smörj med paraffinolja.

När det gäller handtaget så kan du faktiskt också putsa upp dem med Autosol. Du kan också köra med ett mycket fint sandpapper. Lägg de därpå i linfröolja för att dra i ca 2 dygn. Torka och polera.

~Paul~
Skrivet av dePaul
 - 2009-05-14 11:38
Det är mycket enkelt att få fram en fin skärpa på en kosltålskniv. Är du säker på att du inte klarar av det själv?

~Paul~
Skrivet av Helge
 - 2009-05-14 11:29
Jag känner mig gladare och gladare över mina knivar! ;D Nu gäller det bara att hitta någon som kan slipa dem åt mig så att jag får dem riktigt skarpa.
Tack för kommentarer!
/Helge
Skrivet av dePaul
 - 2009-05-14 11:21
Som det redan har nämnts så är det här ett gammalt anrikt märke som fram till 60 talets början tillverkade knivar i egen regi. Företaget är kvar men knivarna tillverkas idag av Sabatier (Elephant Brand) genom samarbetssamordnaren Codef (de övriga: La Vrai Sabatier, La Panthere och Coupe de Mersiere).

De tillverkades tidigare i kolstål (1075) men dagens modeller är oftast i rostfritt Bonpertuisstål. Handtaget kan variera från jakaranda till valnöt.

Det borde gå att få fram en ganska extrem skärpa på de här knivarna. Jag har själv en kolstålskniv i 1075 (en gammal Jaernbolaget trancherkniv) och det är inte många blad som slår den på den här punkten.

Grattis till fina knivar!

~Paul~
Skrivet av vilsjin
 - 2009-05-14 11:13
Ljuvliga knivar, très francaise. Slipa och använd dem.
Skrivet av Helge
 - 2009-05-14 10:57
Nu hoppas jag att jag fått med knivarna. Inget vidare foto dock men ändå!
/Helge

Annonser

Powered by EzPortal