Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av webguide
 - 2010-06-10 15:03
Citat från: petere skrivet 2010-06-08 19:55
Idag blev det carbonara här hemma och den blev ruggigt god. Hade tyvärr slut på spädgris-kindar så jag fick ta vanligt sidfläsk.

http://mycketsmak.wordpress.com/2010/06/08/pasta-carbonara/


Jo det blir ju gott det med. :)
Skrivet av petere
 - 2010-06-08 19:55
Idag blev det carbonara här hemma och den blev ruggigt god. Hade tyvärr slut på spädgris-kindar så jag fick ta vanligt sidfläsk.

http://mycketsmak.wordpress.com/2010/06/08/pasta-carbonara/
Skrivet av webguide
 - 2010-06-08 09:47
Citat från: Mickan skrivet 2010-06-07 19:32
Jag är allmänt skeptisk mot alla "ska" och "om det är äkta". Rätter har sina varianter och de utvecklas och förändras!


Jo men jag pratar om den traditionella metoden att göra en Carbonara. Att ett recept förändras kräver ju att det har ett ursprung. Enligt ursprungsreceptet "skall" det vara de ingredienserna, det betyder inte att det "måste" vara de ingredienserna.

Jo det kan stämma att det skall vara Guanciale, jag har kollat upp flera italienska och engelska referenser.
Skrivet av Mickan
 - 2010-06-07 19:32
Jag är allmänt skeptisk mot alla "ska" och "om det är äkta". Rätter har sina varianter och de utvecklas och förändras!
Skrivet av David
 - 2010-06-07 19:29
Jag tror nog inte att guanciale är en standardingrediens i Carbonara, det låter synnerligen mystiskt. Kan ju liksom inte slakta en hel gris varje gång man skall koka pasta. Näää, nu har du nog fått gorméfoten bakom örat! ;)
Skrivet av webguide
 - 2010-06-06 10:48
I en traditionell carbonara använder man inte grädde, man använder pastavattnet för att göra den krämig (det innehåller stärkelse från pastan).
Man skall använda guanciale (bacon gjort på griskind), svartpeppar och pecorino eller parmesan (eller blanda båda).

Om man vill vara traditionell, men bacon funkar ju, jag brukar använda pancetta (istället för guanciale), grädde, äggula, svartpeppar och lite av pastavattnet och lite vitlök.

Jag kokar pasta samtidigt som jag fräser pancettan, svartpeppar och eventuellt riven vitlök till detta. När pastan är klar så fräser jag snabbt ihop den med pancettan, tillsätter grädde och en äggula (det skall gå snabbt nu), vill jag ha den mer krämig så tillsätter jag lite pastavatten. Sen lägger jag upp den på tallrikar och river parmesanost över den och ett par extra varv på pepparkvarnen.
Skrivet av David
 - 2010-06-04 19:00
Jag blandar alltid min pasta med smör direkt efter kokningen för att den inte skall kleta ihop. Jag använder en skvätt grädde och endast gulan från äggen vilket jag VILL koagulera så att baconfett och en smula grädda fastnar. Jag är mycket mycket skeptisk till rå äggula (eller vita) i all dess former och tror att alla som äter det har kollat på Rocky för många gånger.

Vet att orginalet inte innehåller grädde, men det är för att dom var för fattiga för att ha grädde, det är inte jag så jag skvätter på för lenhetens skull.

Jag har alltid i purjolök och mycket mycket mer svartpeppar än vad era bilder visar. Jag blandar också alltid allt i grytan så det "göttar till sig" som min sambo brukar säga. Det är svartpepparn som gör carbonaran i mitt hus!
Skrivet av Fröken Dill
 - 2010-06-03 09:49
Vad skulle man ta sig till om inte snabba "middagsräddaren" spagetti carbonara fanns?

Jag vill allra helst ha pancetta i min, alternativt rökt sidfläsk. Barilla-spagetti är bra och äggula, men ingen grädde för mig. Nymald svartpeppar förstås, helst tellycherry och så drivor med riven vällagrad parmesanost eller peccorino!

Tycker fröken Dill
Skrivet av Stefan
 - 2010-05-25 09:28
Daniel: Åh, det måste testas! Jag är lite hooked på autencitet :)
Skrivet av danielstahl
 - 2010-05-24 23:02
Jag brukar göra carbonara med ägg, Pecorino Romano (fårost) och guanciale (lufttorkad griskind) och svartpeppar, http://copparules.wordpress.com/2009/12/11/spaghetti-alla-carbonara/. Man måste ha ganska bra timing men när man får till det så blir det väldigt gott.
Skrivet av Stefan
 - 2010-05-24 21:19
Mitt favorit-carbonara-recept kommer här! :)Ingredienser (per portion):
100g - 150g Pancetta
1 vitlöksklyfta
1 ägg
0,5 - 1 dl parmesanost
1 portion spaghetti
0,5 dl pastavatten
Salt
Svartpeppar

Finhacka vitlöken. Skär pancettan i små tärningar (ta bort broskbitar om såna finns). Stek vitlök och pancetta på medelvärme medans pastavattnet (med salt i) kokar upp och spaghettin kokar. En stund innan pastan är färdig drar du bort stekpannan från sin platta så den hinner svalna lite, hur lång tid innan beror på din stekpanna - gjutjärn håller värmen längre.  Spara 0,5 dl av pastavattnet. Häll av vattnet från spaghettin någon minut eller två innan den blir "al dente". Lägg pastan i stekpannan och häll över det sparade pastavattnet. I med äggvitan från ägget (spara gulan!) samt nästan all parmesanost och rör om tills äggvitan börjar stelna och blir till en sås tillsammans med vattnet och osten.

Häll upp alltsammans i en tallrik. Krydda med nymalen svartpeppar efter behag, strö över den resterande parmesanosten och toppa med äggulan.
Skrivet av Milla
 - 2008-06-17 20:46
Jag har lärt mig en annan variant, som jag antar inte får kallas för Carbonara, men som är en god pasta sås.

Stek bacon bitar och gul lök, strimlad, i en stekpanna. Häll på grädde och tillsätt grönmögelost, som du läter smälta.
Krydda med grovmalen svartpeppar och salt, om du inte tycker det räcker med saltet i baconen och grönmögelosten. Kanon gott.
Skrivet av Hasse
 - 2007-08-24 15:45
Ja, äggula har en fantastiskt fin smak. Testa en rå äggula med ett litet stänk cognac till pytt i panna.
Skrivet av crlhrv
 - 2007-08-24 10:31
Hasse: varför inte göra både och? Rå äggula är underskattat!
Skrivet av Hasse
 - 2007-08-23 21:53
Det är egentligen "fel" om man ska göra Carbonara, men jag gillar att servera en rå äggula separat istället för att blanda den i grädden.

Annonser

Powered by EzPortal